Film o Danilu Kiš na festivalu Evropa oko Evrope

0
Peti po redu festival Evropa oko Evrope, koji se održava u drugoj polovini marta i dešava se u bioskopu Antrpo na Monparnasu, kao i stranim kulturnim centrima u Parizu, biće zatvoren TV filmom o Danilu Kišu, u kome Miki Manojlović govori Kišove tekstove na fra
Foto: RTS
Foto: RTS

Festival je predstavio francuskoj publici autorska ostvarenja evropskih filmskih velikana: Hitilove, Mencela, Mala, Nemeca, Zanusia, Tara, Balabanova, a počasno mesto na manifestaciji dobio je najveći srpski reditelj Aleksandar Petrović. Njegov film Majstor i Margarita prikazan je na kraju manifestacije u bioskopu Antrpo. Direktor festivala Irena Bilić u program festivala uvrstila je i filmove dva mlađa srpska reditelja: Život i smrt porno bande Mladena Đorđevića i Tamo i ovde Darka Lungulova.

Nakon oficijelnog dela, festival se seli u sale kulturnih centara, sa retrospektivama filmova K.Zanusia u Poljskom i Bele Tara u Mađarskom kulturnom centru.

Pariski deo manifestacije završava se u Kulturnom centru Srbije, 30. marta TV filmom Danilo Kiš uspomene, sećanja, reditelja Dragomira Zupanca, u produkciji Dramskog i serijskog igranog programa RTS. To je istovremeno i premijera francuske verzije filma, do sada prikazanog osim na RTS-u, i u Vršcu, Požarevcu, Sarajevu i Puli. U ovom filmu Miki Manojlović govori Kišove tekstove Danila Kiša na francuskom, u prevodu Paskal Delpeš.

Festivalski program se seli u Normandiju i nastavlja  u gradovima Evreu, Arnu i Ruanu.

makonda-tracker