Pobednik 42. FEST-a: film Vaša sam

0
Film Vaša sam proglašen je za najbolji film takmičarskog programa Evropa van Evrope i nagradu od 2000 evra

Film pobednik 42. FEST-a ove godine je ostvarenje Vaša sam rediteljke Iram Hak, a nagrada o njenoj pobedi doneta je jednoglasno - za duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju.

- Kao prvo, moram da vam se zahvalim što ste odabrali moj film, mnogo mi znači pobeda i jako sam srećna. Ovo je veliko iznenađenje, došla sam ovde da uživam u Festivalu i Beogradu, tako da je pobeda za mene veliko iznenađenje i kruna svega ovoga. Meni je kao rediteljki važno to što pričam priču koja je ženska, o ženi koja je u rascepu kultura. Ovo je moj prvi film idobila sam priliku da ispričam tu priču, što mi je jako važno -  rekla je Iram povodom nagrade.

Pored ove nagrade, na ovogodišnjem FEST-u dodeljena je i nezvanična nagrada žirija srpske sekcije FIPRESCI. Nagrada FIPRESCI Dinko Tucaković se dodeljuje kubanskom filmu Melasa (Molasses/Melazag),  debitantskom radu reditelja Karlosa Lećuge za izvanredan kritički odnos prema bitnim egzistencijalnim dilemama, za duhovit i slobodarski duh koji deluje lekovito.

makonda-tracker