78. mostra

Uz posvetu ženama Avganistana i genijalnog Roberta Beninjija: 78. FILMSKI festival u Veneciji otvoren na NAJLEPŠI NAČIN!

0

Zvanično je otvoren 78. filmski festival u Veneciji — i to emotivno!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sreda 1. septembra bila je rezervisana za događaj koji pomno prati cela Evropa. Otvorena je 78. Mostra!

 

Domaćica prve večeri Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji bila je Serena Rosi, italijanska glumica, koja je posvetila ceremoniju avganistanskim majkama koje su bile primorane da se razdvoje od svoje dece u pokušaju bekstva od talibana.

 

"Želimo da vam kažemo: niste same", rekla je Rosi.

 

Serena Rosi
foto: Profimedia

Bez publike, Sala Grande u venecijanskom teatru delovala je potpuno neobično, mada ove godine je atmosfera, zbog sada dostupnih antikovid vakcina, svakako drugačija u odnosu na prethodnu, iako je festival i 2020. bio održan. Imunizacija svh učesnika je obavezna,  socijalne mere distanciranja su bile na snazi, a poštovale su se propisane mere poput nošenja maski, čega su se pridržavale i najveće zvezde, poput Izabel Iper, Pedra Almodovara i Penelope Kruz.

 

Za Zlatnog lava, najvažniju nagradu Festivala, takmičiće se 21 film, a manifestacija će biti otvorena filmom Madres Paralelas Pedra Almodovara.

 

Predsednik žirija Bong Džun-Ho, dobitnik Zlatne palme i Oskara za film „Parazit“, obratio se i istakao koliko je zahvalan što može da sudi najboljim novim filmovima, a dodao je i da će korona uskoro biti gotova, ali bioskop će uz nas biti zauvek

 

Počasna nagrada za životno delo Zlatni lav uručena je slavnom Italijanu Robertu Beninjiju.  Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljka Džejn Kampion.

 

Roberto Beninji
foto: Profimedia

Beninjijevo primanje nagrade bilo je zabavno, dirljivo i emotivno u isto vreme. On je uputio niz pohvala, ali najlepše reči čuvao je za svoju suprugu Nikoletu Brašijavno rekavši da joj nagradu ne može posvetiti jer je već njena. Primivši nagradu, simbol venecijanskog festivala, Beninji je rekao da je nije dostojan.

 

"Zaslužio sam mače. Mače, ne lava!"

 

Festival nije mogao da započne bolje, a tek ostaje da vidimo šta će nam uslediti u narednim danima!

 

 

makonda-tracker