Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014.

0
Povodom predstojećih XXII Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati u ruskom gradu Sočiju, večeras je u Ruskom domu Njegova Ekselencija ambasador Ruske Federacije gospodin Aleksandar Čepurin otvorio izložbu Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014. Organiz

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014. će trajati do 4. Februara 2014. i osmišljena je kao celina koju čine četiri ravnopravna segmenta:

  1. Arhrazrez 2012/ 2013 - izložba arhitekture Sočinske organizacije Saveza arhitekata Rusije 2008-2013 koji će predstaviti svoje radove na oko 60 panoa
  2. Umetnička fotografija arhitekture Sočija – preko 30 radova autora arhitekte Olega Komisarova
  3. Soči – olimpijski grad - predstavljanje olimpijskih objekata na 18 velikih formata
  4. Donatori u Sočiju - predstavljanje donacija i donatora iz Srbije – 25 panoa

Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije je udruženje koje ima za cilj da okuplja samostalne stvaraoce, umetnike, teoretičare umetnosti, dizajnere, inžinjere, naučne, kulturne radnike, novinare, koji svojim delom i znanjem podstiču napredak kulture, nauke i umetnosti. Kroz ovu postavku Sinteza želi da upozna domaću javnost sa jednim od najatraktivnijih gradova Rusije, ali i  da prikaže rezultate velikog truda Ruske države, olimpijskog grada Sočija i arhitekata i izvođača zahtevnih radova, među kojima je veliki broj i srpskih državljana.

Značajan donator u Sočiju -  kompanija Putevi AD Užice počasni je gost izložbe. Ova srpska kompanija izgradila je najviše objekata za ZOI Soči 2014. u poređenju sa ostalim građevinskim firmama sa naših prostora. Za samo tri godine kompanija Putevi Užice  izgradila je i opremila desetinu kapitalnih objekata. Ukupna površina izvedenih objekata za ZOI SOČI 2014. je preko 1 milion m2. Poseban značaj predstavlja činjenica da su Putevi Užice za izvođenje svojih projekata u najvećoj meri koristili proizvode srpskih proizvođača koji su zadovoljili visoke međunarodne standarde  kvaliteta.

Putevi Užice se mogu pohvaliti brojnim donacijama za grad Soči:

 

  1. Muški manastir "Krestovaja pustinj" u Solohaul, Soči, Lazarevski region - 2009.
  2. Spomenik Mihaila-Arhangela, Kurortni prospekt, Centralni region grada Soči, 2006
  3. Crkva Kazanskoj ikoni Božijoj Majci u mikronaselju Dagomis, Lazarevski region, Soči
  4. Hram Svetog Ravnoapostolskog Velikog kneza Vladimira, Centralni region, Soči 
  5. Hram u čast Svetog Lica Hrista Spasitelja, u Imeritinskoj Neizmenosti

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, ima za cilj predstavljanje našoj javnosti nedovoljno poznate arhitekture ovog ruskog grada, njegovog kulturnog nasleđa ali i novog ruha grada, izgrađenog za potrebe Zimskih olimpijskih igara.

O Sočiju:

Soči se nalazi u Krasnodarskoj oblasti u Rusiji i prostire se na uskom pojasu 150 kilometara duž obale Crnog mora, što ga čini najdužim evropskim gradom. Osnovan je polovino XIX veka kao vojno utvrđenje, a sadašnje ime i status je dobio na prelazuu XX vek. Na kulturno-istorijsko i urbanističko-arhitektonsko nasleđe ovog gradau velikoj meri su uticali banjski i primorski turizam. Soči je decenijama unazad omiljeno mesto za odmor ruskih državnika, te ga nazivaju i letnjom prestonicom Rusije, a obiluje letnjikovcima, parkovima i sanatorijumima, od kojih su mnogi danas obovljeni i zaštićeni kao spomenici materijalne kulture.

Specifičnim ambijentalnim celinama, jedinstvenom atmosferom i objektima od istorijskog značaja, Soči zaslužuje upadljivo mesto u enciklopediji ruske arhitekture. Ruske arhitekte stvaraju danas objekte u duhu vremena uz primenu savremenih tehnologija i mogućnosti novih materijala, ali tako da njihova dela i dalje odražavaju i tradicionalnu dekorativnost i bogatstvo forme. Takav je znatan broj dela prikazanih na ovoj izložbi u okviru segmenta Arhrazrez 2012/2013 .


Ulogom prestonice XXII Zimskih olimpijskih igara, Soči je stvaraocima u oblasti arhitekture i urbanizma dao veliki podsticaj, a uz nastojanje Ruske Federacije da se kao domaćin pokaže u najlepšem svetlu, postavio je zadatke ogromnih razmera i važnosti. Objekti u službi Olimpijskih igara, smešteni su u okviru dva klastera – priobalnog, sa kompaktnim olimpijskim parkom, i planinskog – na obroncima Krasne Poljane. Dela skulpturalne arhitekture: Olimpijski stadion Fišt, velika ledena dvorana Baljšoj, dvorane Ajsberg Adler arena, Šajba i Ajs Kjub, kao i planinski centri zimskih sportova Laura, Raza Hutor, Ruski gorki i Sanki, u prirodnom okruženju uzvanredne lepote, predstavljaju nove bisere Sočija.

makonda-tracker