preporuka

Sizofove muke Grka na fotografijama Miloša Bičanskog

0

Izložba našeg višestruko nagrađivanog fotografa međunarodne reputacije, Miloša Bičanskog, pod naslovom „My life in Athens“ biće otvorena u galeriji Kombank Art hol u zgradi Politike sutra, 28, novembra, sa početkom od 19.30 časova u okviru Festivala fotografije VIZUALIZATOR.

foto: Miloš Bičanski
foto: Miloš Bičanski

Miloš Bičanski je svoju karijeru u foto-žurnalizmu započeo u Srbiji u vreme raspada Jugoslavije, dokumentujući ondašnje događaje za naše novine i magazine. Sada već više deset godina živi u Grčkoj, a radi kao fotograf u međunarodnoj agenciji Getty images. Dobitnik je značajnih nagrada kao što su Days of Japan, CHIP, Black and White spider itd.

 

Fotografije Bičanskog govore priču o teškom stanju u kojem se grčki narod nalazi . Njihove finansijske muke bi se mogle okarakterisati poređenjem sa Sizifovim, a osim ekonomske i političke krize, prisutna je i migrantska. Mnogi građani gube nadu u bolje sutra, dok mladi i obrazovani traže načine da napuste državu.

 

foto: Miloš Bičanski

Kolevka demokratije, umetnosti, filozofije i mnogih drugih značajnih oblasti za čovečanstvo, prolazi kroz izuzetno dugačak krizni period. Bičanski prikazuje surovu realnost, siromaštvo, izbegličke kampove, proteste i ljutnju, ali i neke radosne, šarene trenutke kao što su oni sa karnevala ili riblje pijace. On gaji ljubav i empatiju prema grčkom narodu i doprinos pruža kroz svoj rad.

 

VIZUALIZATOR je prvi festival fotografije koji se pojavio na teritoriji Srbije, a ovo je 5. godina njegovog održavanja. Sa realizacijom počinje 22. novembra i gosti će kroz dvonedeljni period imati priliku da posete različite tribine, radionice i izložbe, među kojima je i izložba Miloša Bičanskog.

makonda-tracker