Intervju

Goran Karan, romantični vagabundo: Ličim na čoveka iz pesama koje pevam (FOTO)

0
Popularni Goran Karan otkrio je kako usklađuje privatno i poslovno, kako jedan splitski dan izgleda, i hoće li uskoro biti beogradskog koncerta...

 

6. Poznato mi je da niste samo kantautor, već ste i pisac. Reč je o Vašoj knjizi koju uskoro treba da izdate. Otkrijte našim čitaocima nešto o tome?

 

foto: Story press

Knjiga se zove 'Oriđinal', a govori o razvoju sopstvenih stvaralačkih izražajnih mogućnosti. Sam izraz 'oriđinal' je tipičnan kolokvijalan splitski izraz za osobu koja je van određenih društvenih normativa. Ima jednu izraženu podrugljivost, a odabrao sam ga za naslov zbog toga što je to jedna od mogućih razvojnih faza u životu svakog ko sanja i živi svoj san.

 

To je odnosno na osetljivo razdoblje umetničkog puberteta, kada ti u srcu zri ideja vodilja, ali se eksterno još nije dogodilo prepoznavanje okoline, pa može biti i neugodnih iskustava tokom preobražaja gusenice u leptira. Radi se o jednom obliku radionice, tzv 'workshopa', koji sam imao prilike voditi u svetu i Hrvatskoj, gde sam sarađivso s nadarenom decom i mladim ljudima.

 

Taj program se zove 'Performance is personality', Izvedba je ličnost, a ima za nameru pomoć, ohrabriti olakšati put pronalaženja izvorno svog potencijala i načina umetničkog izražaja. Tu su takođe i sjajni razgovori s nekim od vodećih autora popularne muzike ovih prostora: Rajko Dujmić, Goran Bregović, Đelo Jusić, Nenad Ninčević, Tonči Huljić i drugi... svi ti majstori ljubazno daju svoj uvid u iskustvo bavljenja muzikom."

7. Bogat ste čovek. Imate četiri sina. Kakav ste otac? Da li spadate u grupu strožih očeva ili je kod Vas sve dopušteno i liberalno?

Zbog velikog broja malih odlazaka i dolazaka, ja sam otac koji nije svakodnevno na direktnom raspolaganju. To je razlog zbog kojeg nema potrebe za nekonzistentnim izlivima strogosti. S druge strane je jedna solidna i jasna pozicija usađivanja ljudskih vrednosti kroz sve faze odrastanja.

 

Tu sam, i biću tu za njih, kroz bolja i lošije vremena. Bitno je da oni nađu sebe putem, to roditelji ne mogu za svoju decu, to je zadatak za svakog ponaosob. A put nije ravan, biće i ovako i onako, sve je to deo postajanja čovekom. Pa biraj, kojom ćeš stranom, kakav želiš biti i kakvog da te ljudi pamte."

8. Nedavno ste bili na putovanju u Indiji. Kakve uspomene nosite s tog putovanja? Da li volite putovanja?

Putovanja su blagoslov mog posla. Volim istraživati i unutrašnje i spoljašnje svetove. Indija je posebna, ne mogu ni uopšteno govoriti o toj zemlji jer ima toliko toga da je teško imati jedan naziv za to iskustvo. Ustvari - šta tražiš, naći ćeš, samo što je tamo to dosta brže..."

Nastavak intervjua čeka vas na idućoj strani teksta...

 

( Razgovarala: Viktorija Samardžić )
makonda-tracker