Iskreno o ŽIVOTU, muškarcima i godinama

Neda Ukraden: Moj emotivni status je – srećna žena

0
Popularna pevačica, koja je ove nedelje promovisala svoj novi album Terapija, otkriva zbog čega joj ljubav ne znači ništa dok je sama ne oseti, zašto se bolje odmara u vrisci i graji nego u tišini i zbog čega se, između brojnih udvarača i slobode, na kraju ipak opredeljuje za ovo drugo

 

foto: Luka Šarac

Story: Roditelji male dece često se žale na to da ono što oni uspeju da urade u vaspitanju za tri meseca, bake i deke pokvare za tri dana, da li je i kod vas tako?
- Mislim da se moja ćerka ne žali. Kao prvo, nikad ne protivrečim njihovim roditeljskim metodama jer bi to bilo kontraproduktivno. Drugo, ni sama ne volim nevaspitanu decu. Maziti da, pružiti ljubav da, ali mora se znati red. Zaista ne volim histerisanje. Svako dete pruža neki otpor koji se manifestuje na razne načine, neko pada po podu, drugo baca predmete... To u startu moramo da sprečimo nekim razumnim rečenicama, nekad i malo oštrije. U svakom slučaju, nisam od onih baka koje bezgranično u svemu popuštaju, ali da ih obožavam, u to uopšte ne treba sumnjati. Ja ih posmatram kao tri sasvim različita mala čoveka, gledam za šta imaju sklonosti, podržavam ih u tome, hvalim ih i nagrađujem. Stimulativnim vaspitanjem trudim se da im pružim podršku kad vidim da nešto vole. To su tri potpuno različita deteta pa su im i sklonosti drugačije. Uvek im kažem koliko su lepi i pametni, koliko će ih baka podržavati, koliko ću nastojati da im pružim svega, ali moraju da budu dobri, da uče, slušaju vaspitačice u vrtiću i, naravno, mamu i tatu. Ali, tu su Jelena i moj zet Peca koji su strogi kad treba, ali isto tako i puni ljubavi, razumevanja i podrške.

 

Story: Prepoznajete li u unucima neki svoj gen?
- Neverovatno, ali sve troje dece jako su muzikalni, valjda zbog tog puštanja muzike i spotova od najranijih dana. Postoji čak i na Jutjubu snimak kako moje dve unuke uzmu iPad, pronađu pesmu i puste je. Veoma su muzikalni, a imaju i neke druge osobine koje me podsećaju na mene. Jedna divno crta, piše i ima sklonost ka urednosti. Ova druga, opet, ne izuva štikle, a ujutro ima pet lančića na sebi i petnaest narukvica. Naočare moraju da budu u skladu sa cipelicama i neće bilo koju haljinu, već tačno onu koju je zamislila, tako da i kod nje vidim nešto moje. Mali Dule voli automobile i ima tu moju pedanteriju. Naravno, najviše su povukli na mamu i tatu, ali vidim da je ova jedna sklona doterivanju i sređivanju, a ova druga je više za kontemplaciju. Stalno govori: Vidi, da ti objasnim, bako, a ima samo četiri i po godine! Kad mi to kaže, odmah počnem da je ljubim i nema ništa od objašnjavanja. Preslatka je. Neka su živi i zdravi, doneli su mi neverovatnu radost koja se ni sa čim ne može meriti.

 

Nastavak intervjua pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker