bolest, smrt, demencija

Bili su NAJPOPULARNIJI, OBOŽAVANI, ali ih je život nije štedeo: Teška SUDBINA svih članova čuvene grupe ABBA

0

Te davne 1974. godine švedska grupa ABBA oduševila je celu Evropu svojom numerom “Waterloo” 

TRAGIČNA SUDBINA ČLANOVA GRUPE ABBA
TRAGIČNA SUDBINA ČLANOVA GRUPE ABBAfoto: EPA PHOTO EPA/-/AD-cl SPCL FOR DPA

Svake godine uoči Evrovizije rado se prisećamo nekada neprevaziđene grupe ABBA koja je nakon pobede na ovom muzičkom takmičenju 1974. godine samo nizala i nizala uspehe i hitove koji se i danas rado slušaju i pevaju. 

 

Grupa ABBA je osnovana 1972. godine i činili su je Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingštad. Ova savršena četvorka godinama je bila na vrhu svetskih top listi i bilo je mnoguće zamisliti bilo koju žurku bez njihovih hitova.

 

Pravi procvat doživeli su sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Njihovi prihodi kretali su se između 370 i 500 miliona zbog čega su proglašeni drugom najuspešnijom grupom na svetu. Ispred njih su bili samo čuveni Bitlsi.

Koliki uspeh su postigli govori samo činjenica da je njihov TV specijal iz 1976. imao više gledalaca nego prenos spuštanja na Mesec, a čak 3,5 miliona Britanaca želelo je da kupi karte za njihov koncert u Rojal Albert Holu 1977, iako je kapacitet ove dvorane svega 5000 mesta.

 

Uprkos činjenici da su bili najpoznatiji na svetu život ih nije mazio. Gitarista grupe Las Velander, preminuo je nakon teške borbe sa karcinomom, a njegovog kolega iz benda, Bjorna Ulveusa boluje od demencije i njegovi bližnji su u više navrata govorili da se gotovo ne seća ničeg, pa čak ni tih dana slave koje je proživeo. 

 

ČLANOVI GRUPE ABBA IMALI SU TEŠKE SUDBINE
ČLANOVI GRUPE ABBA IMALI SU TEŠKE SUDBINE foto: EPA-EFE/OLLE LINDEBORG

 

On je 8 godina bio u braku sa Agnetom, pevačicom benda i iz tog braka su dobili dvoje dece, Lindu i Petera. Posle razvoda  ona je imala ozbiljne zdravstvne probleme, čak tolike da je morala da potražni stručnu pomoć psihijatra. Nakon što se izlečila povukla se iz javnosti i zaista su bile retke prilike da je više vidimo u medijima.

 

Za razliku od nje Bjorn se samo godinu dana kasnije oženio novinarkom Lenom, koja je bila i njena drugarica. Mnogi smaraju da je Agneti baš zbog toga bilo još teže. Usledili su joj teški trenutci, izgubila je roditelje, udavala se, razvodila, ali nije uspela da pronađe istinsku sreću.

 

Najpoznatiji hitovi grupe ABBA su “Mamma Mia”, “Dancing Queen”, “Money, money money”, “The winner takes it all” i mnogi drugi.

 

Bonus video:

Poslednji intervju Teya Dore pred odlazak u Malme 

 

makonda-tracker