Iskreno sa Aleksandrom Simić

Glupo je kajati se: Aleksandar Šapić o prošlosti, detinjstvu i greškama

0

Proslavljeni vaterpolista, čovek čije smo ime glasno uzvikivali na ulicama naših gradova, radovali se golovima i pobedama govori o svojim trenucima dilema i otkrivanja životnih istina.

foto: Jakov Simović

Kako se okrenuo humanosti i šta je njegova životna misija . Koliko ga je porodica promenila i kako svakoga dana ponešto novo o sebi nauči upravo od svoje dece.

 

- Kajanje je možda i pomalo glupo jer ne možete vratiti prošlost. Šta je bilo bilo je i gledajući unazad samo stojite u mestu, možda i regresirate a ništa izmeniti ne možete. Kad god bih imao problem, zastao bih, sagledao situaciju i krenuo napred u nove pobede, nova saznanja, u akciju. Menjao sam se i menjam se, i nisam siguran da je baš kompiment kada vam neko kaže da se ne menjate ili pak da ste neustrašivi i ničega se ne bojite“, kaže Šapić koji je za jednu od svojih životnih misija izabrao pomoć onima koji su nemoćni , deci i roditeljima koji u trenutku ne vide izlaz iz teške živtone situacije. „Shvatio sam da moji dotadašnji problemi ,pre osnivanja fondacije, bili su minorni i osetio sam potrebu da drugima pomognem što više i što bolje mogu i umem - dodaje naš veliki vaterpolista čiji golovi i trijumfi su nam vraćali veru da je pobeda uvek moguća ukoliko idete napred, ne odustajete i borite se .

 

Kaže i da ga je otac od detinjstva podsećao da je važno biti u balansu i meri. Ni previsoko ni prenisko!

 

- Nije dobro i opasnije je kada ste na vrhu, u euforiji ,pa se lakše i opustite a onda je pad daleko bolniji. Kada ste na dnu i neraspoloženi organizam uključi sve mehanizme i snage da vam bude bolje a sve zavisi od vas kako ćete krenuti napred“, nastavlja Šapić koji je od najranijih dana živeo gotovo spartanski život i zahtevajući od sebe mnogo takođe i od drugih očekivao takav nivo treninga, odgovornosti, posvećenosti . Kako u bazenu tako i u životu.

 

Danas se, kaže menja iz dana u dan, slušajući svoju decu i trudeći se da bude što bolji roditelj,mada recepta za siguran uspeh nema.

 

- Velika je odgovornost roditelja i od njih sve zavisi i ne smeju se opuštati i pratiti razne izgovore jer deca sve čuju, vide i tako se formiraju. Čak i onda kada im ništa ne govorimo - misli Šapić.

U emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić govori i o načinu vaspitanja svojih roditelja, o prijateljima i onima koji to možda više nisu, o pojmu ljubavi , o svojim slabostima, o ideji i predstavi o politici u trenutku kada je krenuo na taj put i da li mu i koliko nedostaje vaterpolo.

 

Kaže da danas teži ka mirnom životu, da više vremena provodi sa najmilijima i bude okrenut ka takvim zajedničkim lepim momentima . Kaže i da je ljubav pomalo neobjašnjivo stanje o kome mnogi filozofi i danas rapravljaju ali ako je treba objasniti jednom reči onda neka to bude reč- zadovoljstvo.

 

O kojim životnim situacijama, spoznajama i izazovima je po prvi put govorio u medijima pogledajte u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić u subotu 1.  jula od 19h i u nedelju 2. jula od 17h na tv Naša. TV BN reemituje emisiju četvrtkom od 21h i može se pratiti u čitavoj BIH i u inostranstvu preko satelita .

makonda-tracker