ovo sigurno niste znali

Emotivna ljubavna priča iza prelepog imena: Jeste li znali zbog čega je Sloboda Mićalović nazvana baš tako?

0
Ime lepe srpske glumice veoma je retko, a mnogi su se pitali zbog čega su njeni roditelji odabrali baš njega.
foto: Stefan Jokić
foto: Stefan Jokić

Hrabrost, požrtvovanost i ljubav su reči koje nabolje opisuju Slobodu Bodu Trajković, ženu koja nije pristala da izda svog verenika i borca Ivu Lolu Ribara i zbog toga je bila ugušena u gasnoj komori logora Banjica. Četiri decenije kasnije rođena je još jedna Sloboda u porodici Mićalović u Leskovcu. Ona je danas glumica i čuva sećanje na svoju imenjakinju i heroinu.

 

Još jedno neobično ime za dete poznatih: Manekenka rodila devojčicu i zapanjila svet izborom imena!

 

- Moj otac je igrao monodarmu Ivo Lola Ribar, a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg Romea i Julije - rekla je Soboda Mićalović i dodala kako njena imenjakinja na neki način dana živi kroz nju.

 

Sloboda Trajković je rođena 1918. godine u Vrnjačkoj Banji u porodici uglednog apotekara Svetolika Trajkovića, koji je tokom okupacije slao lekove i ostali sanitetski materijal partizanima. Pošto je na svet došla u godini završetka Velikog rata, otac je odlučio da ona bude simbol trijumfa slobode i zato joj daje takvo ime. Ono će joj i obežiti život.

 

Njen brat Miroslav je živeo u Beogradu i bio je aktivan u Narodnoj oslobodilačkoj borbi. On je upoznao Slobodu i Lolu 1937. godine, dok je Boda bila na studijama hemije.

 

Monika Beluči još jednom u senci Slobode Mićalović: Srpska glumica na crvenom tepihu u Moskvi izgledala SPEKTAKULARNO (FOTO)

 

- Jednom je Miroslav otišao kod Lole da nešto dogovore i tada je sa sobom poveo Slobodu, koja je imala 19 godina. Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna - ispričala je Milica Trajković, Slobodina sestra i jedina preživela članica porodice.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

 

makonda-tracker