Životna priča

Bob Dilan: Čovek koji je patentirao pobunu

0
Dešavalo se da veliki stvaraoci odbiju da prime neko priznanje, ali ove godine dogodilo se prvi put u istoriji da se odboru Nobelove nagrade neko naprosto ne javlja na telefon – reč je o ikoni rokenrola, američkog folka, bluza i bunta uopšte, koji poslednjih 27 godina živi na sopstvenoj koncertnoj turneji

 

foto: Profimedia


Bob Dilan rođen je kao Robert Alan Zimerman 24. maja u Minesoti, i to je skoro jedina stvar oko koje se svi njegovi biografi i on sam slažu. Gotovo sve ostalo oko njegovog detinjstva i odrastanja doživelo je, baš kao i stotine njegovih pesama, brojne modulacije i različite izvedbe, najpre zahvaljujući njegovoj ličnoj mitomaniji. Često je izmišljao neverovatno zanimljive detalje iz svog života, poput onog da je kao dete otet i da je odrastao u ciganskom cirkusu, gde je učio da postane bacač noževa. Ipak, kad je o tome reč, postoji dovoljan broj informacija o tome da je, uz manje ili više bežanja od kuće, odrastao uz svoje roditelje i mlađeg brata Dejvida, da je završio srednju školu tokom koje je mnogo čitao i da je od malih nogu bio opčinjen muzikom i tekstovima koje su pevali njegovi tadašnji uzori Litl Ričard, Vudi Gatri, Robert Džonson i Henk Vilijams. Kao mlad, pokazivao je ogroman talenat za gitaru i pisanje tekstova, a kao i svaki momak iz tih krajeva, odlično se snalazio sa usnom harmonikom. Po jednoj od njegovih živopisnih priča o odrastanju, toliko je glasno izvodio hitove Elvisa Preslija i Litl Ričarda sa rokenrol bendom u srednjoj školi da je direktor došao i isključio im mikrofone. Ipak, kad se upisao na Univerzitet u Minesoti, vratio se folk muzici. Od tada pa do danas, čitavog života njegov pravac kretao se negde između ova dva žanra – rokenrola i američkog folka.

 

foto: Profimedia


- Stvar je u tome što rokenrol za mene nije dovoljan. Ima odlične fraze, pulsirajući ritam, ali pesme nisu ozbiljne ili ne prikazuju život realistično. Kad sam ušao u folk muziku, znao sam da je ona ozbiljnija. Pesme su ispunjene s više očajanja, tuge, ushićenja, vere u natprirodno, mnogo dubljim osećanjima – objasnio je tada.


Nastupao je u kafedžinici u blizini koledža i u to vreme počeo sebe da zove Bob Dilan. Prema jednoj od njegovih verzija, to je prezime koje je uzeo kad se upoznao s poetikom Dilana Tomasa, obrazloživši kako se dešava da se ljudi rode s pogrešnim prezimenom, ali svako može da se zove kako hoće jer je ovo zemlja slobodnih.

 

 

Nastavak životne priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker