Life Story

Aleksandar I Karađorđević: Viteški kralj ujedinitelj

0
Devetog oktobra navršava se osamdeset jedna godina od kada je u Marselju izvršen atentata na Karađorđevog praunuka Aleksandra I Karađorđevića, koji je proširio granice Srbije.
Foto: Arhiv Kraljevskog dvora, Profimedia
Foto: Arhiv Kraljevskog dvora, Profimedia


Burze





Tast Evrope



























osvetnik Kosova















muškoj nesposobnosti



državnog projekta,



- Moj otac i Jelenina majka Šarlot Kotijar, upoznali su se uoči Prvog svetskog rata u Parizu. Ona je bila iz Bretanje i zbog porodične tradicije, pošto su joj otac i deda bili lekari, studirala je medicinu na Sorboni. Najpre je upoznala kneza Pavla, a onda joj je on predstavio mog oca. Navodno je ovo bila ljubav na prvi pogled, ali državničke obaveze tadašnjeg prestolonaslednika i ratne slutnje, razdvojile su ovo dvoje mladih ljudi. Da imam sestru po ocu, saznao sam za vreme Drugog svetskog rata. Za to žensko dete znala je i moja majka, ona je tu informaciju dobila od oca, ali nama ništa nije govorila. Uopšte, o tome se među nama nije govorilo. To je znala samo nekolicina očevih najbližih prijatelja. Knez Pavle bio je najupućeniji u tu porodičnu tajnu.







krivac viteški kralj ujedinitelj



flajer br. 1, Marseljski pucnji bili su prvi hici Drugog svetskog rata





Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije

- Orao je krunisan heraldičkom krunom, koja liči na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka ovim pitanjem nije se bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovo



- Supruga kralja Aleksandra, naša kraljica Marija, bila je rumunska princeza iz doma Hoencolern-Zigmaringena



Hvala, ne. Želim samo da mi se vratiš




Piše: Saša Tošić
makonda-tracker