SEĆANJE

ŠABANA JE AMERIČKI MAGAZIN "TIME" UVRSTIO U 10 NAJVEĆIH BLUZ PEVAČA: Prošlo je 12 godina od smrti LEGENDE romske muzike

0

Danas se navršava 12 godina od smrti Šabana Bajramovića, jedne od najvećih legendi romske muzike

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Legendarnog Šabana Bajramovića ugledni američki magazin Time uvrstio je među deset najvećih bluz pevača na svetu, saopštili su iz organizacije Nišvil festivala.

 

Prema mišljenju mnogih, Šaban je s pravom nosio titulu "Kralj romske muzike", a njegovo izvođenje pesme "Đelem Đelem" izabrano je za himnu Roma.

 

Na inicijativu direktora Nišville jaž festivala Ivana Blagojevića 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću (rad akademskog vajara Vlade Ašanina) čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i pre svega poštovaoci ovog velikog umetnika. Inače, jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove - dogodio se upravo na Nišvilu.

 

Deo stalne postavke Nišville jaž muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića.

 

Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije - više puta je išao u Indiju na lične pozive Džavaharlala Nehrua i Indire Gandi, napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma i pedeset singl ploča. Samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom "Guardianu", a čiji je autor Garth Cartwright.


 

 

makonda-tracker