jezivo

"NEKA VIDE ŠTA SU UČINILI": Ona je nosila NAJTRAGIČNIJI ružičasti komplet u istoriji, a KRV sa njega ni do danas nije očišćena

1

Tačno pedeset i pet godina od ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija ne prestaju priče, rasprave i teorije zavere o njegovoj smrti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prizor njegove supruge u okrvavljenom ružičastom kompletu duboko se usekao u svest američkih građana i upravo je taj odevni predmet postao trajni simbol navedene tragedije.

 

Žaklin Buvije Kenedi još uvek je, baš i u vreme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančani ukus i elegancija ističu kao najlepši primer ženstvenosti i prefinjenosti.

Kompleti sa suknjom dužine do pola kolena, jednostavni sakoi s 3/4 rukavima, te haljine A-kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje se završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Džeki stila

 

Baš je Šanel bio njen izbor za fatalni dan kada je u Dalasu ubijen Džon Kenedi.

 

1 / 3 Foto: Profimedia

 

Milioni ljudi širom sveta 22. novembra 1963. godine videli su kako u ružičastom kompletu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene na aerodromu Polje ljubavi. 

 

Iako je tokom turneje po Teksasu prilikom silaska iz aviona na aerodromima dobijala žute ruže, tog kobnog dana u ruke je primila buket crvenih ruža.

 

U istom su je kostimu videli kako se vozi Dalasom u predsedničkoj limuzini i, napokon, kako se pokušava izvući sa zadnjeg sedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila – kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica, prisetila se kasnije Žaklin...

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker