Životna priča

Opra Vinfri: Slava u senci suza i nasilja

0

Iako njeno detinjstvo ispunjeno patnjama i seksualnim zlostavljanjem nije ni slutilo slavu i bogatstvo, sudbina je čuvenu voditeljku dovela do trona, gde danas živi kao jedna od najbogatijih žena na planeti

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedna od najbogatijih i najuticajnijih žena na svetu, voditeljka i producentkinja Opra Gejl Vinfri, rođena je 29. januara 1954. godine u jednom malom mestu u američkoj državi Misisipi. Njeni roditelji, majka Vernita Li i otac Vernon Vinfri, odabrali su joj ime Orpa prema biblijskom karakteru, međutim, kako je mnogima bilo teško da ga izgovore pravilno, često bi je zvali Opra, što je kasnije i zadržala. Sa prvim životnim problemima suočila se u najranijem detinjstvu, kada su joj se roditelji razveli, a brigu o ćerki prepustili baki.

 

Opra je već od malih nogu pokazivala talenat za javni nastup i glumu, a budući da je odrastala na farmi, najčešće je vežbala imitacije pred "publikom" koju su činile životinje na imanju. Velikom požrtvovanošću svoje bake, Opra je sa samo dve i po godine naučila da čita, a kao izuzetno pametno dete preskočila je odlazak u predškolsko i pre vremena krenula u prvi razred osnovne škole. Kako se odmah pokazala kao izvanredan đak, preskočila je i drugi razred, upisavši treći mnogo pre svojih vršnjaka.

foto: Profimedia

Detinjstvo ispunjeno bolom

 

Za to vreme Oprina majka živela je u izuzetno siromašnom i opasnom delu Milvokija, grada u američkoj državi Viskonsin, dok je njen otac život nastavio u Nešvilu. Iako se sa farme nakratko preselila kod majke, život u Nešvilu više je privlačio, pa je sa 12 godina otišla kod oca. Tada je počela da piše i drži crkvene govore koji su joj donosili džeparac. Ipak, ubrzo nakon toga majka je insistirala da joj se vrati, što je značilo period koji je na Opru ostavio najbolniji trag. Dok se njena majka najviše bavila svojim životom i radila različite poslove kako bi zaradila novac, nije ni slutila da Opra trpi seksualno nasilje od nekolicine rođaka i prijatelja. Tačku na ružan period stavila je kada se nakon nekoliko bolnih godina ipak vratila kod oca.

 

Krčenje puta ka slavi

 

Kasnije je više puta javno isticala da joj je otac spasao život. Bio je izuzetno posvećen vaspitanju i obrazovanju ćerke, učeći je kako je važno čitati knjige. Opra je postala jedan od najboljih učenika, a neretko se uključivala u brojne školske projekte. Prekretnica u njenom životu bilo je prvo mesto na takmičenju u besedništvu, koje joj je obezbedilo kompletnu školarinu na Univerzitetu u Tenesiju. Narednih godina radila je na brojnim radio-stanicama kao prezenter vesti, krčeći tako svoj put ka velikom uspehu.


Po završetku studija, iz Nešvila se preselila u Baltimor, gde je 1976. godine počela da radi na televiziji. Primetili su je producenti Ričarda Šera i pozvali da mu se pridruži i bude domaćica emisije BJZ, koja je premijerno prikazana 14. avgusta 1978. I pored bojnih uspeha, Opra je želela više i bolje, pa je iznenada odlučila da se preseli u Čikago.

foto: Profimedia

Kad snovi postanu stvarnost

 

Godine 1983. došla je u državu Ilinois da bude voditelj BLS TV. Svakog jutra vodila je polusatni tok-šou program, ali je nailazila na loše kritike. Ipak, to je nije obeshrabrilo da nastavi i samo nekoliko meseci kasnije počele su da stižu odlične ocene za to što radi. Njena emisija preimenovana je u "Opra Vinfri šou" i trajala je čitav sat, a emitovanje na nacionalnoj mreži počelo je 8. septembra 1986.


- Moj prvi dan u Čikagu bio je 4. septembar 1983. Kada sam napravila prvi korak na ulici, osetila sam da su tu moji koreni i znala sam da tu pripadam - rekla je voditeljka, danas jedna od najuticajnijih žena na planeti, koja poseduje kuću od nekoliko miliona dolara, kao i svoju televizijsku stanicu, a aktivna je i u brojnim humanitarnim akcijama na afričkom kontinentu, gde pomaže devojčicama koje žele da uče.

 

- Svoje stavove vremenom sam mnogo promenila, pa dok su mi nekada jedine misli bile: "O bože, šta da radim?", danas ponavljam: "Ja mogu da uradim što god hoću!" - ispričala je Opra u jednom intervjuu, što je mnoge motivisalo da nastave da se bore za svoje najveće želje.

 

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker