Eva Ras gostovala u jevrejskoj opštini u Rijeci

0
Poznata srpska glumica i književnica Eva Ras gostovala je u jevrejskoj opštini u Rijeci, povodom nagrade za kratku priču koju je osvojila na Bejahadu u Opatiji
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

Ova nagrada podstakla je slavnu glumicu i spisateljicu da napiše roman Divlji jaganjci, porodičnu sagu u kojoj se bavi svojim jevrejskim poreklom.

- Osim pobede na Bejahadu, važan podsticaj za pisanje Divljih jaganjaca je i to što danas ima onih koji osporavaju holokaust, dok novi naraštaji ne veruju da se dogodio. Budući da je ova tema deficitarna u književnosti, osetila sam potrebu da napišem roman o jevrejstvu i holokaustu, ali i o ovom vremenu. S obzirom na to da živimo u vreme falsifikata, pa se tako i istorija falsifikuje, dobila sam poriv da napišem knjigu. Ja sam u prvom redu glumica, a postala sam pisac jer sam svoje iskustvo htjela uneti u literaturu. Pisac je taj koji ljudima daje putokaz da dođu do sebe. Moj je stav da je svaki život vredan toga da se o njemu piše. Ne delim ljude na velike i male. Živimo u vremenima kad se traže velike stvari, a život je zapravo u malim stvarima, u detaljima – rekla je Eva Ras.

Na predstavljanju u Rijeci mogle su se nabaviti i dve njene nove knjige Devojka koju nisu naučili da kaže ne i Tito bez holivudizacije.

TAGOVI: Eva Ras123
makonda-tracker