trenutak kada je pošlo po zlu

Tužna priča iranske kraljice Soraje: Muž joj je svaki dan poklanjao po jedan dijamant – a onda je saznao da ne može da mu podari naslednike

0
Soraja Esfandiaraj Bahtijar bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Uživala je u ljubavi i pažnji šaha Mohameda, sve do trenutka kada je on shvatio da neće s njom lako dobiti decu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je pedesetih godina prošlog veka bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

 

Da li biste joj se tada divili? Evo kako je Kejt Midlton izgledala pre nego što je postala princeza (FOTO)

 

Školovala se u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Šams, stariju šahovu sestru. Šah Mohamed Reza Pahlavi je iza sebe imao propali brak. Bio je oženjen egipatskom princezom s kojom je imao kćerku.

 

Njegov mlađi brat Ali Reza je trebalo da ga nasledi, pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

 

foto: Profimedia

Šams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda. Pozvala ju je u posetu Teheranu kako bi mogla upoznati Mohameda.

 

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je upoznala šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tađ ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Soraji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

 

foto: Profimedia

Samo 24 sata kasnije, par se verio i Soraja je dobila prvi dragulj od šaha - verenički prsten. Ubrzo nakon veridbe, razbolela se. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko nedelja. Prema legendi, šah joj je svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine.

 

Iako su princeze njihov život nije bajka: Ovo je 10 strogih pravila kojih dame sa dvorova MORAJU da se pridržavaju (FOTO)

 

Soraja je onda još bila jako slaba od bolesti. Doktor joj je rekao da koliko god dugo može, ispod venčanice nosi prsluk i na nogama čarape. Haljina marke Dior je bila teška 30 kilograma i morala je da od nje odseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

 

foto: Profimedia

Nakon venčanja, par je živeo kao u bajci. Idila je prestala u oktobru 1954. godine, kada je 22-godišnja Soraja saznala od lekara da će joj biti potrebne godine da zatrudni. Ubrzo nakon toga poginuo je šahov brat Ali Reza.

 

Zbog porodičnog i političkog pritiska, šah i Soraja su se razveli.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

 

foto: Profimedia

 

Razvod je objavljen 14. marta 1958. godine i Soraja je skinuta s trona. Proterana je u Švajcarsku. Šah joj je dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, Minhen i Pariz gde je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu.

 

Procurela pisma pokojne princeze: Stara prepiska ledi Dajane otkrila porodične tajne i pokazala njeno drugo lice

 

Nosila je glamuroznu odeći i razmetala se draguljima. 1980-ih tokom revolucije kada je Iran smanjio svoje prihode, prodala je veći deo svojih dragulja.

 

Umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha. Brat Bijan je bio njen naslednik. Kada je on umro celo bogatstvo je pripalo Nemačkoj, piše Daily Mail, koji se poziva na knjigu Christie's: The Jewellery Archives Revealed.

 

foto: Profimedia

Bila je glumica

 

Nakon razvoda, Soraja je živela u Francuskoj, gde je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i italijanskog redatelja Franca Indovine, s kojim se zbližila. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

 

foto: Profimedia

Godine 1979, Soraja je pisala svom bivšem suprugu šahu u Panamu. On je umirao od raka. Napisala mu je da ga želi videti i da ga još voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da je još voli i želi je videti, ali da njegova žena Farah ne sme biti prisutna.

 

Od najlepše Srpkinje do kraljice srca arapskog šeika: Da li prepoznajete ovu lepoticu sa fotografije? (FOTO)

 

Ugovoreno je bilo da se Soraja i šah sretnu u Egiptu, ali je on pre toga umro. Soraja je umrla u Parizu sa 69 godina, a uzrok smrti je ostao nepoznat. Bijan je nakon njene smrti rekao kako sada nema više s kim da razgovara. On je umro nedelju dana kasnije. Kasnije su jedne novine tvrdile da su Soraja i Bijan bili ubijeni. Njena imovina je prodana na aukciji u Parizu za više od 8,3 miliona dolara.

 

foto: Profimedia

Treća žena rodila mu je četvoro dece

 

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu

 

Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šijita. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

 

Nakon što se rastao od Soraje šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvoro dece - dve kćerke i dvojicu sinova.

 

makonda-tracker