legendarna glumica

NIJE SE POJAVILA NA SOPSTVENOM VENČANJU: Slavna Greta Garbo bila je u vezi sa ovom damom i volela ju je celog života!

0

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905. odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stokholmu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Greta Garbo je  ikona holivudskog Zlatnog doba. U svojim najpoznatijim ulogama igrala je tragične i melanholične likove do savršenstva.

 

Njene slike snažnih heroina obezbedile su joj tri nominacije za Oskara, a 1954. nagrađena je počasnim Oskarom zbog njenih značajnih dostignuća u kinematografiji.

 

Ali, koliko je bila slavna i voljena, Gretu Garbo su često pogrešno shvatali. Čak i njenu poznatu izreku "Želim da budem sama" pogrešno su tumačili. Rečenicu koju je rekla u razgovoru za magazin "Life" 1955. godine, kasnije je morala da objasni: "Zapravo sam rekla "želim da me ostavite na miru". U tome je razlika.

 

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905. odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stokholmu. Od djtinjstva se najviše sećala kuća kojima je bila okružena. Opisala ih je ovako:"Tamo gde sam živela sve kuće i stanovi izgledali su isto - njihova ružnoća bilo je sve što nas je okruživalo."

 

Već kao dete Garbo je privuklo šarenilo pozorišta zbog imaginarnog bega od sive svakodnevice, a s 19 godina dobila je prvu ulogu u filmu.

 

Te 1924. godine Garbo je uočio Luis B. Majer u filmu "The Saga of Gosta Berling".

 

Odmah ju je angažovao jer je video veliki potencijal u njenim magično plavim očima koje je smatrao vrlo privlačnim za tadašnji nemi film.

 

U dobi od 20 godina, Garbo je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru; podvrgnula se kompletnoj promeni izgleda, izravnala je kosu i zube, promenila je oblik obrva i smršala 12-ak kilograma.

 

Njen glavni partner u tim formativnim godinama bio je Džon Gilbert, a njihova hemija na ekranu je proizvela priče koje su pomogle i njoj i njemu da svoju slavu uzdignu u nebeske visine.

 

U jednom trenutku, Džon Gilbert je naglo postao najtraženiji glumac u Holivudu. Filmovi u kojima bi on igrao redovno su zarađivali u ono vreme vrtoglavi novac - 700.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 10.000.000 dolara, ali treba znati da u to vreme nije bilo DVD-a, ni televizije, kao ni interneta. On je zapravo bio izuzetno cenjen jer je zapravo učio Gretu Garbo da glumi i da se ponaša na pred kamerama, što je ubrzo postao deo njenog zvezdanog imidža.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker