PREPOZNAJTE PROBLEM NA VREME

Da li je vaše dete najniže u razredu? Ovo su ZNACI USPORENOG RASTA, a ako ih primetite evo šta PRVO treba da uradite

0

Da li ste nekada pomislili da vaše dete stagnira u rastu?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnogi roditelji imaju nedoumice kada je rast dece u pitanju, a evo kada je vreme da se za pomoć obratite stručnjacima.

 

Ako je vaše dete najniže u razredu, ako ste primetili da dugo nosi istu garderobu i obuću to može da bude znak da sa njegovim rastom nešto nije u redu.

Danas postoje mnoge metode da se utvrdi da li dete raste onako kako bi trebalo ili je potrebno uraditi nešto kako bi se taj rasti podstakao.

 

Zbog sve većeg broja dece koja imaju probleme sa rastom u Beogradu je pokrenuta kampanja Dohvati zvezde i održan je "Mobilni planetarijum" koji je za cilj imao edukaciju roditelja o pravilnom rastu i razvoju dece.

 

Na njemu su učestvovali lekari, ali i veliki broj roditelja i dece koji su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja koja ih muče.

 

Roditeljstvo, Dete, Deca, Detinjstvo, Porodica, Srce, Ljubav
foto: fizkes/Shutterstock

 

Evo kako možete da primetite da sa rastom vašeg deteta nešto nije u redu.

 

- Nepravilan rast i razvoj deteta vrlo je važno otkriti na vreme. Redovno merite visinu i težinu i na taj način pratite rast i razvoj vašeg deteta. Obratite se lekaru na vreme. Ukoliko je Vaše dete niže u odnosu na svoje vršnjake, i primetite da sporije napreduje, potrebno je da se obratite Vašem pedijatru. Ukoliko se poremećaj rasta deteta ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do brojnih zdravstvenih posledica - izjavila je dr sc. med Tatjana Milenković, pedijatar endokrinolog, načelnica odeljenja endokrinologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

 

Porodica, Sreća, Dete, Dečak, Roditelji, Roditeljstvo
foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock

Ono što je najvažnije jeste da se prati rast dece. To svaki roditelj može da uradi. Jednostavno i bez ičije podrške se može primetiti da dete ne raste kao ostala deca.

 

- Važno je da podignemo svest o pravovremenom otkrivanju nepravilnog rasta i razvoja kod dece, kao i da skrenemo pažnju roditeljima da redovno mere svoju decu i na taj način prate njihov rast i razvoja - kaže prof. dr Vera Zdravković, pedijatar endokrinolog, načelnica odeljenja endokrinologije UDK “Tiršova“.

 

Dete, igranje, Igranje, Dečak, Igra
foto: Da Antipina/Shutterstock

 

Kada se primeti na vreme svaki problem se može rešiti. Ipak, ono što roditelji treba da znaju je da sve moraju da rade u saradnji sa pedijatrima kod kojih odvode svoju decu.

 

- Rast predstavlja jedan od najpouzdanijih pokazatelja zdravstvenog stanja deteta, adekvatne ishrane i povoljnog psihoemocionalnog okruženja. Osnovni metod za otkrivanja poremećaja rasta je redovno merenje telesne visine, registrovanje izmerene visine i poređenje sa standardima koristeći karte rasta - objasnila je dr sc. med Vesna Cvetković, pedijatar endokrinolog, Klinika za Dečje interne bolesti UKC Niš.

 

majka i dete, majčinstvo, dete, devojčica, deca, detinjstvo
foto: Shutterstock

 

Savremena medicina omogućava da se dete prati iz dana u dan, iz meseca u mesec i da se na taj način proceni šta je to što je najbolje za vašeg mališana.

 

- Važno je da pratite promene u grafikonima krive rasta Vašeg deteta jer iz grafikona se mogu uočiti promene koje mogu da ukažu na poremećaj rasta i razvoja. Visina i težina su povezani i dobri su pokazatelji detetovog zdravlja. Ne treba brinuti bez potrebe, jer su neka odstupanja sasvim moguća, ali u slučaju da uočite veće razlike u grafikonu rasta Vašeg deteta u odnsu na referentne vrednosti, obratite se Vašem odabranom lekaru za savet - izjavila je Olga Davidović, iz udružena pacijenata Horast.

 

Dakle, ono što je najvažnije jeste da se problem prepozna, a ne da se bez ikakve konsultacije sa lekarima taj problem pripisuje genetici, prirodi i sličnim faktorima.

 

 

makonda-tracker