pred nama je odlična godina

Današnji sneg je dobar znak! Evo koja se verovanja i običaji u Srbiji vezuju za proslavljanje Svetog Trifuna

0

Dok se u svetu slave Dan zaljubljenih i Sveti Valentin, pravoslavnici vernici proslavljaju dan velikog i cenjenog sveca.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U trećem veku nove ere u Kampsadi, u Frigiji, živeo je Sveti Trifun, kog je Bog obdario darom čudotvorstva, pa je molitvom izlečio mnoge bolesti, veruju hrišćani. On je, navodno, iscelio i ćerku rimskog cara Gordijana, čiju duševnu bolest niko nije uspevao da izleči. Car je zbog toga nagradio Sv. Trifuna, ali je on sve darove dao siromasima.

 

Danas se on slavi kao zaštitnik poljskih useva i vinogradara, a za njega se vezuju sledeća verovanja.

 

 

1. Srpska pravoslavna crkva ustanovila je molitveni čin koji se vrši na njivama ili baštama ukoliko se dogodi šteta od insekata, miševa i i drugih štetočina.

 

Pri vršenju ovog čina, uzimaju se ulje iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i zaklinanije svjatago mučenika Trifuna.

 

2. Vinogradari danas idu u vinograde, orezuju poneku lozu i zalivaju poneki čokot vinom kako bi vinogradu vratili snagu nakon zimskog perioda. Tako se priziva proležno bujanje, a Sv. Trifuna zbog toga na istoku naše zemlje nazivaju Orezač ili Zarizoj.

 

3. Ukoliko na današnji dan padaju kiša ili sneg, godina će biti rodna i kišna. S druge strane, ukoliko je vreme vedro, veruje se da će godina biti nerodna i sušna.

makonda-tracker