Beauty reporter: Nega noktiju

0
Koje su boje u trendu ovog proleća, na koji način treba da negujemo nokatnu ploču i kožu ruku i kako da odredimo zdravstveno stanje na osnovnu izgleda noktiju, objašnjava naša stručna saradnica
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za brzu procenu trenutnog zdravstvenog stanja organizma lekarima je dovoljno da pogledaju vašu kosu i nokte. Zdravi nokti čvrsti su i otporni, a to znači da je i vaše telo zdravo. Ako su lomljivi mogu da upute na mnogobrojna oboljenja kao sto su problem sa štitnom žlezdom, cirkulacijom, nedostatak vitamina i minerala... Suvi nokti, listanje, horizontalne i vertikalne brazde upozoravaju na nedostatak vitamina. Osim što su suvi, oni su i krti pa se teško seku jer pucaju. Vertikalne linije upozoravaju na izloženost fizičkom i emocionalnom stresu, ali ta pojava ima veze i sa genetikom i starenjem. Bele pege ukazuju na to da ishrana nije odgovarajuća ili je reč o posledici neke stare povrede, to jest traume nokta. Nedostatak proteina i vitamina C uzrokuje pojačano stvaranje zanoktica. Ako su vam nokti često u vodi ili su izloženi hemikalijama, pojaviće se crvenilo oko nokatne ploče i to može biti veoma bolno. Gljivične infekcije prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

Piše: Jelena Laptošević, kozmetičarka

PILING ŠAKA I PRSTIJU

Veoma je važno da negujemo svoje ruke bez obzira na godišnje doba. Zima, hladnoća i vetar isušuju kožu, ali isto se dešava i kada je reč o suncu i toplom i suvom vazduhu. Ako ne unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam, telo će crpeti rezerve iz kože i noktiju. Zato je neophodno da pijemo vodu i hidriramo ruke i nokte kremama, uljima i pilinzima. Da bi se sprečio gubitak vlage, nakon tuširanja i pranja ruku nokti zahtevaju posebnu negu jer ih sapuni isušuju. Preporučljivo je da se jednom nedeljno uradi piling ruku, koji se sastoji od mineralne soli i ulja kojim se skidaju odumrle ćelije kože, a nakon toga idealno je uraditi parafinsko pakovanje ruku koje je odlično za vraćanje izgubljene vlage.

OBLIK NOKTIJU

Nokatnu ploču treba oblikovati prema obliku rasta noktiju i izgledu prstiju. Smatramo da ne treba pratiti trendove jer oni četvrtasti ili obli ne stoje svima dobro. Dužina nokta je individualna. Dugi su lepi, ali nisu praktični za svaki dan, oni srednje dužine i kratki praktičniji su i lakši za održavanje. Što se tiče poliranja, ne treba preterivati. Ako ne lakirate nokte, možete da ih polirate u najblažem obliku. Prilikom lakiranja obavezno koristite podlogu, ona je važna jer štiti da lakovi jarkih i intenzivnih tonova ne oboje vašu nokatnu ploču, a isto tako popunjava sve neravnine pa samim tim nokat postaje idealno glatka površina na koju se nanosi boja. Što se tiče same nijanse, to je prava muka! Ipak, crvena je nepogrešiva.

AKTUELNE BOJE LAKOVA

Na proleće i leto preporučuju se jarke i vesele boje koje vidimo u prirodi i koje prate naše raspoloženje - roze, žute, koralne, zelene, ljubičaste nijanse. Ako pak volite tamne nijanse, preporuka je da ih mažete na kratke nokte. Šljokice su super za noćni provod! Ukoliko ste bas fan šljokica, u dnevnoj varijanti preporučujemo ih samo na jednom noktu. A za putovanja, odmore, a posebno za more, najtoplija preporuka jeste trajni lak. Odličan je zato što je dugotrajan, jednostavan za nanošenje i ima veliku postojanost i sjaj poput dijamanta.

Priredio: Danilo Mašojević

makonda-tracker