Beauty reporter: Lepe i negovane, u trudnoći

0
Koji kozmetički tretmani mogu da budu štetni za plod i trudnicu, ali i kako se na ispravan način treba negovati u drugom stanju, govori naša stručna saradnica

Zbog visokog nivoa hormona, u organizmu se tokom trudnoće događaju velike promene koje se, naravno, odražavaju na kosi, koži, noktima... Kada je reč o kosi, ove promene posebno se odnose na ciklus njenog rasta, kao i na vek trajanja vlasi koji se produžava.

Piše: Mirjana Šporčić

NEGA KOSE

Veliki broj trudnica konstatuje da im kosa nikada nije bila bujnija, sjajnija i lepša, a s druge strane moguće su i pojave opadanja vlasi, kao i suve ili masne kose. Zato je veoma važno da se pažljivo konsultujete sa svojim frizerom i odaberete tretmane koje odgovaraju isključivo vama. Uz savet ginekologa, bitno je da vašu ishranu dopunite određenim mineralima i vitaminima. Negujte svoju kosu  i redovno posećujte frizera, najvažnije je da budete uredne, srećne i zadovoljne  svojim izgledom. Trudnice  prenose svoju energiju na bebu i zato je važno da se posvetite sebi. Kada je reč o farbanju, naučno nije dokazano da je ono štetno po plod. Možete se farbati, ali nemojte eksperimentisati sa hemijskim tretmanima i prečesto se izlagati štetnim isparenjima. One trudnice koje se plaše i ne žele da se farbaju, uvek imaju opciju dobro poznate tehnike ombre koja ne zahteva direktan kontakta farbe sa kožom glave, a takođe postoji i mogućnost farbanja biljnim bojama.



STRIJE

Strije nastaju kada se kolagen i elastin rastežu i pucaju kako vaš stomak raste. Najčešće se javljaju u šestom i sedmom mesecu trudnoće. Naravno, postoje i načini kako da ublažite nastajanje strija. Rast stomaka predstavlja izuzetno opterećenje za kožu, suši je i slabi vezivno tkivo. Zbog toga redovno koristite preparate koji pomažu da koža zadrži elastičnost i vlažnost. Najbolje rezultate daju proizvodi napravljeni na bazi esencijalnih ulja, voćnih kiselina, vitamina E, nevena, maslinovog i bademovog ulja, sojinih proteina, ekstrakta kestena i lavande. Poželjno je da ove preparate nanosite ujutro i uveče posle tuširanja i redovno konzumirate dovoljnu količinu vode. Prioritet u borbi protiv strija treba da bude zdrava i raznovrsna ishrana. Savetuje se uzimanje namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i unos optimalne količine proteina. Možete da radite piling kože i masažu da biste poboljšali cirkulaciju. Masaža u prvom tromesečju nije preporučljiva, pogotovo ako je reč o anticelulit tretmanu, ali kasnije možete da uživate u relaksacionim masažama koje će vam svakako prijati. Vežbe u trudnoći dozvoljene su samo uz konsultaciju sa vašim lekarom, a svakodnevna šetnja uvek dobro dođe kao vid rekreacije.

NOKTI


Zbog velikog unosa vitamina,  gotovo svaka trudnica ima lepe i čvrste nokte. Lakiranje noktiju je dozvoljeno, zato slobodno iskoristite svaki trenutak jer kad beba dođe na svet, za to nećete imati mnogo vremena. Obavezno obratite pažnju i da li u ishrani unosite dovoljno kalcijuma. Ako ste u drugom stanju, to ne znači da ćete se odreći i gela za nokte, ali bitno je da povedete računa o određenim postupcima. Naime, trudnice često imaju mučninu zbog isparenja koja nastaju dok se rade takvi tretmani, pa prostorija treba često da se provetrava. U poodmakloj trudnoći prirodna nokatna ploča uvek mora da se vidi kako bi se momentalno uočile eventualne promene stanja organizma. Zato se preporučuje da gelovi i lakovi za nokte budu providni. UV lampa nije štetna za trudnice jer je to mala i beznačajna količina zračenja, ali ono što je zabranjeno jeste korišćenje solarijuma. Pedikir može da učini čuda u poslednjem tromesečju, on umiruje bolne noge, povećava cirkulaciju i posle toga sigurno ćete se osećati mnogo lepše.



Priredio: Danilo Mašojević

makonda-tracker