Transplantacija nokta – novi svetski hit

0
Slomljen nokat više ne mora da znači kraj urednog manikira. Pažljivo isečen i sačuvan može da bude vraćen na svoje mesto, o čemu govori naša stručna saradnica
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je Džesika Vartogijan, manikirka iz Los Anđelesa koju je magazin Time proglasio prvom damom nege noktiju, po završetku srednje stručne škole shvatila da osnovni manikir neće zadovoljiti njene klijente, odlučila je da napravi radikalne promene u svojoj profesiji. Ona je jedina manikirka koja je na osnovu DNK analize noktiju napravila preparate pomoću kojih poboljšava njihov rast. Danas su u Džesikinom salonu na čuvenom Senset bulevaru redovni klijenti i brojne slavne ličnosti među kojima i Nensi Regan, Džulija Roberts, Džudi Foster, Sara Džesika Parker... Ali, vlasnici svetske multimilionerske korporacije ambicije nisu zaustavljene u njenom sedištu, već često i rado putuje po svetu kako bi edukovala mlađe kolege. Njena nedavna poseta Beogradu unela je i u naše salone jednu inovaciju. Reč je o procesu transplantacije nokta, što je trenutno apsolutni hit u svetu.

 

NOVI MILENIJUM U MANIKIRU

Kao što je do sada bilo moguće da uradite transplantaciju kose ili nekog drugog organa, sada je pomoću Džesikine tehnike moguća i transplantacija nokta. To znači da zbog jednog polomljenog ne morate sve da ih skraćujete ili da lepite veštački nokat. Pre svega, salon koji radi ovaj proces mora da poseduje banku noktiju, mesto na kojem će se dobro sterilisani i isečeni nokti čuvati odloženi u sterilnoj kutijici.

Rimmel lak za nokte, 359 RSD

PROCES TRANSPLANTACIJE

Svet klijentima je da uvek čuvaju odlomljene delove svog nokta jer će oni poslužiti kao najbolja zamena. Takođe, ukoliko nemate sačuvan svoj nokat, tu je naša banka u kojoj su sačuvani temeljno očišćeni i sterilisani nokti. Važno je napravite pravilan izbor nokta koji mora da bude iste teksture kao onaj na kojem se radi transplantacija. Nisu svi isti, svaki nokat ima svoj DNK i specifičnost kao što su snaga i slabost, baš kao što je to kod kose i kože. Osim toga, mora da bude jednake širine i da dobro prianja sa strane.

Ako odlomljeni deo savršeno odgovara noktu, što često zna da bude slučaj ako ga klijent sačuva, onda se on vrlo lako može namestiti na oštećeno mesto. Ukoliko to nije slučaj, onda se canglicama obradi donja strana transplantata da se što bolje prilagodi noktu. Ukoliko deo nokta nije dovoljno tanak, mora se obraditi čistom turpijom.
Transplantat se lepi direktno na rub nokta i to Jessica Nail Adhesive lepkom. Nakon što se malo osuši, turpijom se oblikuje dužina i oblik, a potom se nanese odgovarajuća baza.
Učvršćivanje transplantata radi se nanošenjem četiri komadića Fiber papira, svaki dovoljno veliki da prekrije prethodni i da pokrije donju stranu.

Transplantat će rasti zajedno sa noktom. Kad nokat ispod transplantata postigne dovoljnu dužinu, tada se transplantat odstrani. Klijentu ostane lep, zdrav i prirodan nokat. Transplantacija se ne radi na svim noktima, već na jednom ili nekoliko onih koji su pukli.

Napomena: Ovaj postupak ne možete da obavljate same kod kuće, već samo u salonima koji rade sa Jessica Nail lakovima i osobljem koje je za to obučeno. Neznatno je skuplji od običnog manikira i dostupan svima. Važno da da nokat kada pukne ne sečete sami, nego da ga zalepite flasterom dok ne stignete do salona u kojem će se obaviti transplantacija.

Ljubinka - Buba Dromljak, pedikir-manikir

Priredila: Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker