Otkrivamo

Tajna iza jednog od najprepoznatljivijih načina pozdravljanja: Kako je nastalo rukovanje, i zašto desnom rukom?

0
Iako postoje mnoga različita mišljenja o tome kad je rukovanje počelo da se primenjuje, veruje se da datira najkasnije iz vremena Antičke Grčke...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U muzeju Pergamon u Berlinu nalazi se posmrtni kamen iz petog veka p.n.e. na kom su prikazana dva vojnika kako se rukuju, dok je na osnovi stubova na Akropolju u Atini prikazana scena u kojoj se rukuju Hera, Zevsova sestra i žena i Atina, grčka boginja mudrosti.

 

Ovim činom pružanja ruku jedna drugoj, obe strane pokazuju da su ravnopravne, međutim međusobno poštovanje i osećaj ravnopravnosti nisu bili povod za nastanak ovog pozdrava.

 

Da li je moguće: Karijera i privatan život u isto vreme?

 

Veruje se da su činom rukovanja dve strane pokazivale da u ruci ne nose oružje, odnosno da su se pojavili goloruki i da druga strana ne mora da se plaši da će biti napadnuta.

 

Što se tiče pravila da se rukuje samo desnom rukom, stručnjaci tvrde da je nastalo zato što su se ljudi pre pojave savremenih toaleta čistili levom rukom nakon obavljenje velike nužde i drugoj strani je, kao znak poštovanja, pružana neukaljana ruka.

makonda-tracker