Kajsija ima žuto-narandžastu boju, baršunastu kožicu i aromatičan plod koji sadrži malo soka. Jezgro koštunice ovog voća slično je bademovom i može biti slatkog ili gorkog ukusa. Ono se upotrebljava u ishrani, kao i za proizvodnju rakije i ulja, a poseduje i jaka antikancerogena svojstva. Ovo kraljevsko voće u 100 grama svežeg ploda ima 48 kalorija, 1,4 odsto proteina, 0,4 odsto ulja, 11 odsto ugljenih hidrata, kao i 18 odsto dijetalnih vlakana i 80 odsto šećera. Takođe, kajsija je dobar izvor vitamina C, karotena (1.500 mg), od čega i potiče njena boja, zatim vitamina iz B kompleksa, folne kiseline i vitamina E. Od minerala značajan je udeo i kalijuma - 259 miligrama na 100 grama ploda.
KAO LEK
Neka istraživanja upućuju na to da ovo voće poboljšava rad mozga, a folna kiselina, kao i bogatstvo kobalta i bakra, čine je idealnom hranom za malokrvne ljude. Vlakna iz kajsije pospešuju rad creva i regulišu krvni pritisak. Zbog velikog sadržaja kalijuma i male količine natrijuma, ona blagotvorno deluje na bolesti srca i povišen krvni pritisak. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta pre obroka, poboljšava varenje, a zbog velikog sadržaja gvožđa trebalo bi da se nađe na jelovniku svih osoba koje pate od malokrvnosti. Svež sok od kajsija korišćen je kod groznice, kožnih bolesti i opekotina. Zbog istanjenog ozonskog omotača, izuzetno je aktuelan njen uticaj na zaštitu kože od negativnog dejstva sunčevih zraka. Plod ovog voća ne samo da je ukusan i osvežavajući, već i pospešuje izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Piletina sa kajsijama
750 din, 4 osobe, 45 minuta
Sastojci
1 kg pilećeg belog mesa
pola šolje džema od kajsija
sok od pola limuna (oko 2 kašike)
2 kašike soja sosa
2 sitno iseckana čena belog luka
2 kašike senfa
kašika maslinovog ulja
6 iseckanih suvih kajsija
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pouljen pleh poređajte pileće belo meso, a u posebnu posudu sipajte sve ostale sastojke sem suvih kajsija i dobro promešajte. Prelijte time piletinu pa preko poređajte kajsije. Meso pecite u rerni oko 25 minuta, a ukoliko želite da bude sočnije, ostavite ga preko noći u marinadi.
Glumica Penelope Kruz obožava kajsije i tokom čitavog jula, dok im traje sezona, ona svaki dan počinje s ovom narandžastom i ukusnom voćkom. Po njenim rečima, ona voli da je kombinuje sa slanim jelima jer joj prija miks različitih ukusa.