jeste li probali?

Gubite težinu na ZDRAV način uz brojne benefite po organizam: 5 biljaka koje će vam efikasno pomoći da SMRŠATE

0

Biljke koje će vam pomoći da smršate, a još i da zdravo utiču na vaš organizam i uopšteno zdravstveno stanje, već imate u svojoj bašti ili kuhinji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Maslačak

 

Maslačak je prirodni laksativ i odličan za varenje, ubrzava metabolizam i pomaže u smanjenju holesterola. Uz to, ubrzava eliminisanje masnih kiselina, a sadrži i vitamine i minerale. Pazite samo na to da prekomerna upotreba može uzrokovati trošenje elektrolita, kao što je to slučaj sa diureticima.

 

  • Pijte 3 do 4 šolje čaja od maslačka svakog dana
  • Dodajte sveži maslačak u supe ili salate
  • Konzumirajte 15 do 30 kapi tinkture maslačka po danu

 

Protiv holesterola


Pomešajte jednake količine korena maslačka, čička i đumbira, prelijte s dva decilitra hladne vode i kuvajte na visokoj temperaturi 20 minuta. Kada sklonite s ringle, dodajte kašičicu ploda ili cveta gloga, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite.

 

2. Kajenska paprika

 

Kajenska paprika poznata je i kao biljka i kao začin koji stimuliše organizam, omogućavajući vašem telu da sagori kalorije. Jedna kašičica kajenske paprike pre svakog obroka pomoći će vam za postizanje optimalnih rezultata i sagorevanje unesenih kalorija.

 

3. Psilijum

 

Psilijum je oblik vlakana iz ljuske semena indijske bokvice. Najčešće je poznat kao laksativ, ali dobar je i za zdravlje brojnih organa, uključujući srce i pankreas. On smanjuje glad, podstiče mršavljenje. Kad koristite psilijum, morate piti barem 6-8 čaša vode dnevno, jer u suprotnom dolazi do konstipacije. Trudnice i astmatičari ne treba uopšte da unose psilijum. 

 

Pomešajte jednu kašičicu praha psilijuma u dve šolje vode ili soka, dvaput dnevno.

 

Cimet
foto: Profimedia

 

4. Cimet


Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2). Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola.

 

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda. 

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. 

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim delovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata pre odlaska na spavanje.

 

origano, Origano
foto: Shutterstock

 

5. Origano

 

Origano je višegodišnja zeljasta biljka. Raste na Mediteranu, dok su određeni tipovi zastupljeni i na području Azije i Amerike. Njegov latinski naziv u prevodu znači ukras brega. Origano se može kultivisati, a postoji više od 40 vrsta ove biljke čiji su korisni delovi list i cvet. Ima prijatan miris, a aromatičan i začinski ukus. Stari Grci upotrebljavali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku ono je postalo popularno i u Evropi gde je danas prihvaćeno kao odličan saveznik u borbi protiv infekcija.

 

On je sedativ, sekretolitik, karminativ, digestiv, stomahik, antiseptik, aromatizant, aperitiv, blag stimulant i još mnogo toga.

 

Origano sadrži komponentu karvakrol, a studije su pokazale da karvakrol smanjuje težinu kod živih bića. Takođe, sadrži i timol, koji uz karvakrol pomaže smanjivanju holesterola.

 

Čaj od cvetova origana, ulje origana, samo su neke od mogućnosti konzumacije za bezbroj benefita po zdravlje.

 

 

makonda-tracker