icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

PREUKUSNO

4 razloga da češće jedete BUNDEVU + RECEPT za POTAŽ koji ćete spremati STALNO

Sada je sezona bundeve, pa je treba češće uvrstiti u ishranu.

foto: Shutterstock/SerbBgd
foto: Shutterstock/SerbBgd

Bundeva je prebogata vlaknima, pa će nas dugo činiti sitim, a iz tog razloga je i idealna za gubitak viška kilograma. 

 

Budući da sadrži beta-karoten, delotvorna je za očuvanje vida, a uz to sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače. Beta-karoten i vitamin A su zaslužni i za očuvanje i podmlađivanje kože.

 

Još jedan od benefita konzumiranja bundeve jeste i činjenica da sadrži 20 puta više vitamina C od preporučene doze te je sjajan izbor sa jačanje imuniteta.

 

I na kraju, konzumiranje bundeve umanjuje rizik od nekih vrsta karcionama, potpu raka prostate i pluća.

Potaž od bundeve
foto: Shutterstock/Elena Hramova

Sada kada smo uvideli koliko prednosti ima bundeva, vreme je da pripremimo kremasti potaž i da uživamo.

 

Sastojci:

 

  • ulje/mast
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kg bundeve
  • 600 ml vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber

 

Priprema:

 

Luk i šargarepu isecite sitno i izdinstajte u šerpi na ulju ili masti.

 

Za to vreme očistite bundevu i isecite na kockice, pa dodajte.

 

Prelijte vodom i kuvajte dok bundeva ne omekša.

 

Kad omekša, sklonite sa ringle i ispasirajte štapnim mikserom.

 

Potom dodaje so i biber po ukusu i sipajte pavlaku za kuvanje i vratite na ringlu dok se sve lepo ne sjedini. Prijatno!