Dijeta obično podrazumeva izbegavanje određene grupe namirnica, najčešće masti ili ugljenih hidrata. Za to vreme, želja za hranom koju ne smemo da jedemo neprekidno se povećava. Kako vreme prolazi, neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta, slabi našu volju i na kraju gotovo uvek vratimo svaki kilogram koji smo izgubili. Ako vam ovo zvuči poznato, biljna vlakna su verovatno najbolje rešenje.
GDE SE NALAZE?
Ona predstavljaju sastavni deo biljne hrane, a ima ih u voću, povrću, žitaricama... Ranije se smatralo da je to beskorisni deo svežih namirnica koji samo smanjuje njihov kvalitet. Međutim, u mnogobrojnim radovima i studijama, stručna javnost potvrdila je da vlakna doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.
KOJA NAM VLAKNA POMAŽU DA SMRŠAMO?
Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: nutriose i glukomanan. Glukomanan se preporučuje zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Na taj način, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista neophodno. S obzirom na to da se teško vare, duže se zadržavaju u želucu i neutrališu našu potrebu za jelom. Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, ima još jednu značajnu prednost – reguliše nivo šećera u krvi. Kada želimo da smršamo, ovo je izuzetno važno.
Ukoliko jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči, što naš mozak registruje kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga. Ovaj proces toliko je intenzivan da posle nekog vremena osećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu. Zato je unos ovakve vrste biljnih vlakana od posebnog značaja. Nutriose reguliše nivo šećera u krvi i tako sprečava njegove nagle skokove, što nam omogućava da osećaj gladi držimo pod kontrolom.
GUBITAK KALORIJA
Naučna istraživanja potvrđuju ono što već znamo: samo ukoliko smanjimo unos kalorija, možemo da izgubimo višak kilograma i održimo željenu kilažu na duže vreme. Zvuči nemoguće? Nauka kaže drugačije.
Glukomanan i nutriose vlakna sadrže veoma malo kalorija, a kada ih konzumiramo, mi se ipak osećamo sito. Vlakna se u našim organima za varenje ponašaju poput sunđera. Ona upijaju vodu i ubrzanim prolaskom kroz creva sprečavaju iskorišćavanje kalorija i njihovo taloženje na bokovima, stomaku i drugim kritičnim regijama. Istraživanja potvrđuju da se putem stolice, zajedno sa vlaknima iz tela izbaci i veći deo kalorija koje preko dana unesemo. Mali procenat koji se ipak iskoristi, biće potrošen kao energija za normalno funkcionisanje organizma i neće biti viška koji bi se pretvorio u masne naslage.
ZDRAVLJE ISPRED SVEGA
Gubitak kilograma može da bude veoma iscrpljujuć. Vlakna pomažu stvaranje zdrave crevne flore koja jača imunitet. Istovremeno, ona poboljšavaju probavu i podstiču redovno pražnjenje creva. Smanjuje se vreme zadržavanja ostataka hrane, a samim tim i štetnih materija i toksina u organizmu. Vlakna nam pomažu da ostanemo zdravi tokom čitavog procesa mršavljenja.
SAVET STRUČNJAKA
Iako se vlakna mogu unositi ishranom, to definitivno nije dovoljno. Istraživanja pokazuju da prosečna odrasla osoba konzumira od 7 do 15 grama vlakana dnevno – što je oko polovine preporučenog dnevnog unosa. Zbog svega toga, savetuje se dodatna suplementacija.
BLEJK LAJVLI - Ubrzanje metabolizma
Zvezda serije Tračara, Blejk Lajvli voli da izgleda savršeno i zbog toga je konstantno na izmenjenom načinu ishrane. Kako bi joj dijeta bila uspešna trudi se da unosi što više vlakana kroz obroke za doručak i ručak. Na taj način ona ubrzava creva i svoj metabolizam i na taj način uspeva da održi savršenu figuru.
Piše: Dr Dragana Panić
Doktor medicine i koautor stručnih radova na mnogim naučnim skupovima