Često nam se desi da zaboravimo da ranije izvadimo hranu iz zamrzivača, a onda odmrzavamo brzinski i rizikujemo da ozbiljno ugrozimo zdravlje

I vama se sigurno nekada desilo da zaboravite da na vreme izvadite meso da se odledi iz zamrzivača. Onda, u očajanju stojite pred zaleđenim komadom i pitate se šta sada.
Umesto da meso ubacite u vreleu vodu i tako ga uništite postoje drugačiji načini da se to reši, brzo, lako i što je najvažnije bezbedno po zdravlje.
Ako to uradite pogrešno, vaša hrana može biti direktno u takozvanoj "opasnoj zoni", gde bakterije organizuju sopstvenu večeru o vašem trošku.
Šta je "opasna zona"?
"Opasna zona" je svaka temperatura između 4°C i 60°C, opseg u kojem se bakterije poput salmonele i E. coli brzo razmnožavaju. Vaš odrezak ili piletina ne smeju dugo da budu van frižidera, jer može lako doći do kvarenja hrane.

Stvari koje treba zapamtiti prilikom odmrzavanja hrane:
- Nikada ne odmrzavajte hranu na kuhinjskom pultu
- Odmrzavanje u frižideru je najbezbednije, ali traje najduže
- Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici je najbrže - ali odmah kuvajte
- Koristite hladnu, tekuću vodu za brže odmrzavanje - ali držite pakovanje zapečaćeno
- Kuvanje od smrznute je dobro za neke namirnice - ali prilagodite vreme kuvanja
- Uvek proveravajte unutrašnjost hrane da biste izbegli nedovoljno kuvanu hranu
- Odmrznite hranu na donjoj polici kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju
Dakle, sledeći put kada shvatite da je hrana još uvek čvrsto zamrznuta, preskočite nagađanje i izbegavajte "opasnu zonu", koristeći jednu od ovih pametnijih metoda.