SPREČITE TROVANJE

Šta je OPASNA ZONA i koje greške prave sve domaćice?Najsigurnije i najbrže metode za odmrzavanje hrane

0

Često nam se desi da zaboravimo da ranije izvadimo hranu iz zamrzivača, a onda odmrzavamo brzinski i rizikujemo da ozbiljno ugrozimo zdravlje 

 

IDEJE ZA PAMETNO ODMRZAVANJE MESA
IDEJE ZA PAMETNO ODMRZAVANJE MESA foto: Ahanov Michael/Shutterstock

I vama se sigurno nekada desilo da zaboravite da na vreme izvadite meso da se odledi iz zamrzivača. Onda, u očajanju stojite pred zaleđenim komadom i pitate se šta sada.

 

Umesto da meso ubacite u vreleu vodu i tako ga uništite postoje drugačiji načini da se to reši, brzo, lako i što je najvažnije bezbedno po zdravlje.

 

Ako to uradite pogrešno, vaša hrana može biti direktno u takozvanoj "opasnoj zoni", gde bakterije organizuju sopstvenu večeru o vašem trošku.

Šta je "opasna zona"?

 

"Opasna zona" je svaka temperatura između 4°C i 60°C, opseg u kojem se bakterije poput salmonele i E. coli brzo razmnožavaju. Vaš odrezak ili piletina ne smeju dugo da budu van frižidera, jer može lako doći do kvarenja hrane. 

ZAMRZNUTO MESO TEHNIKE ZA NAJBOLJE ODMRZAVANJE
ZAMRZNUTO MESO TEHNIKE ZA NAJBOLJE ODMRZAVANJE foto: Shutterstock / Ingrid Balabanova

Stvari koje treba zapamtiti prilikom odmrzavanja hrane:

 

 

  • Nikada ne odmrzavajte hranu na kuhinjskom pultu
  • Odmrzavanje u frižideru je najbezbednije, ali traje najduže
  • Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici je najbrže - ali odmah kuvajte
  • Koristite hladnu, tekuću vodu za brže odmrzavanje - ali držite pakovanje zapečaćeno
  • Kuvanje od smrznute je dobro za neke namirnice - ali prilagodite vreme kuvanja
  • Uvek proveravajte unutrašnjost hrane da biste izbegli nedovoljno kuvanu hranu
  • Odmrznite hranu na donjoj polici kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju

 

Dakle, sledeći put kada shvatite da je hrana još uvek čvrsto zamrznuta, preskočite nagađanje i izbegavajte "opasnu zonu", koristeći jednu od ovih pametnijih metoda.

 

 

makonda-tracker