Naučnici su nedavno došli do interesantnih saznanja koje mogu biti od velike koristi svima kojima je teško da se potpuno odreknu određenih namirnica i pridržavaju se strogih dijeta.

Zdrava ishrana ne bi trebalo da podrazumeva da se odreknete baš svega u čemu inače uživate – tako ćete još više žudeti za čokoladom, kokicama, hlebom i ostalim namirnicama koje obično izbegavamo na dijeti.
Novije istraživanje koje je sproveo filadelfijski Univerzitet "Dreksler" pokazuje da je važno identifikovati hranu koju treba ograničiti radi boljeg ukupnog zdravlja.
U studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Obesity Science and Practice učestvovalo je 14 žena, a cilj je bio da se testira novi program ishrane fokusiran na snižen unos ultraprerađene hrane.
Kako su učesnice istraživanja smršale 3,5 kg?
Većina učesnica istraživanja bila je gojazna ili imala prekomernu težinu, a tokom osam nedelja one su imale svakodnevna predavanja o ishrani, dobile podršku za pravljenje plana obroka...

Stručnjaci su analizirali njihov način ishrane pre i posle programa i otkrili da su one smanjile konzumiranje ultraprerađene hrane za skoro 50 posto.
Posle dva meseca takve ishrane – bez brze hrane, pakovanih grickalica, smrznutih gotovih obroka, gaziranih bića, slatkiš i prerađenih žitarica – učesnice su jele prosečno 600 kalorija manje tokom dana, kao i upola manje šećera i 37% manje natrijuma nego ranije.
Rezultat je 3,5 kilograma manje, u proseku!
Takođe, učesnice su prijavile da imaju više energije, da su bolje raspoložene, da im ruke i noge manje otiču i da osećaju manju potrebu za prerađenom hranom.
Kako prepoznati ultraprerađenu hranu?
Jednostavno objašnjenje bi bilo – bilo šta što niste napravili sami.
– Ultraprerađena hrana često ima dugu listu aditiva, veštačkih ukusa, boja, zaslađivača i konzervanasa – kaže registrovana dijetetičarka Keri Hokins za Parade.

Neki od primera ultraprerađene hrane su:
- čips
- čokolada i slatkiši
- sladoled
- musli sa šećerom
- supe iz kesice
- viršle
- kobasice
- gazirana i energetska pića
- keks i krekeri
- neki hlebovi
- jogurt s ukusom
- margarin
Ono što je veoma važno u ovoj studiji jeste da je ona pokazala da nije neophodno da se ultraprerađena hrana, koja je često vrlo ukusna i teško joj je odoleti, potpuno izbaci iz ishrane. Čak i smanjenje količine i učestalosti ovakvih namirnica može da ima prednosti, i to dugoročne.
Otkriveno je i da će se potreba za nezdravom hranom vremenom smanjiti.
BONUS VIDEO
Lavlja dijeta