kakav gest

Filipova majka odrekla se najvrednijeg što je imala: Topla i emotivna priča iza vereničkog prstena kraljice Elizabete II

1

Da bi princ Filip napravio verenički prsten za svoju buduću suprugu, njegova majka odlučila je da mu pokloni komad nakita koji se viđa jednom u životu

foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia
foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Kolekcija nakita pokojne kraljice Elizabete II neprocenjiva je – samo dijadema Džordža IV vredna je oko 800.000 funti, a ona je tek delić impozantne zbirke.
Međutim, jedan komad nakita je poseban i zauzimao je važno mesto u srcu britanske kraljice, a u pitanju je, naravno, verenički prsten kojim ju je princ Filip zaprosio tog davnog leta 1947. godine.


U pitanju je okrugli dijamantski prsten od tri karata, a i pored njegove izuzetne lepote, još je zanimljivija priča koja stoji iza njega.

 

Naime, dijamanti na prstenu kraljice Elizabete – centralni kamen oko kog se nalazi 10 manjih kamenova – prvobitno su se nalazili na tijari koja je bila u vlasništvu princeze Alis od Batenberga, Filipove majke.

 

 

Ona je bila praunuka kraljice Viktorije (kao i Elizabetin deda kralj Džordž VI), a posebno je zanimljivo da Filip nije morao ni da zamoli svoju majku. Princeza Alis je, znajući da njen sin planira da zaprosi britansku princezu, poklonila Filipu tijaru kako bi se ona slomila i da bi od njenih dijamanata mogao da se izradi raskošan verenički prsten.

 


Princ je na prstenu radio s poznatom londonskom juvelirskom kućom Philip Antrobus Ltd, a sam je osmislio njegov dizajn.

 

 

Uz to je od preostalihd dijamanata iz tijare tražio da se za Elizabetu izradi široka narukvica, koju joj je poklonio na dan venčanja.

 

Ovi dijamanti, inače, datiraju s kraja vladavine dinastije Romanov, kada su car Nikolaj i carica Aleksandra, poslednji na tronu Ruske Imperije, poklonili princezi Alis kada se udavala za Andreja od Grčke i Danske, Filipovog oca. Oni su, inače, bili njeni dalji rođaci i izuzetno su cenili i nju i njenu porodicu, a ispostavilo se da je dijamantima koje su joj darovali bilo suđeno da uđu u istoriju.

 

1 / 3 Foto: AFP / AFP / Profimedia

 

makonda-tracker