ONA JE NEDOKUČIVA TAJNA

Njena ćerka je danas USPEŠNA GLUMICA, a ona je imala NESVAKIDAŠNJI DAR: Neda Spasojević je prava jugoslovenska DIVA

0

Neda Spasojević je bila jedna od najboljih glumica koju je tadašnja Jugoslavija imala.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Neda Spasojević je glumica za koju su govorili da ima raskošan i dominantan dar, imala je sposobnost da izrazi svoje likove, a da se ne razmeće osećanjima.

 

Slavnu Nedu koja nas je prerano napustila hvalila je čak i Olivera Marković.

 

- Imala je jedan svoj tako sopstveni stil igre koji je bio toliko neposredan, toliko prijemčiv da kad si počeo da je gledaš ti nisi mogao oči da odvojiš od nje - govorila je Olivera, dok je Rade Marković smatrao da je Neda nedokučiva tajna i apsolutna glumica.

 

Neda je ćerka Milorada Spasojevića, glumca i osnivača posleratnih pozorišta u Užicu i Vršcu, a zbog njegovog posla glumica je često menjala škole, pa je tako prvi razred završila u Beogradu, drugi u Prištini, treći u Vranju, četvrti u Smederevu i Sarajevu; gimnaziju je učila u Novom Sadu, na Cetinju, u Banjaluci, Nikšiću, Tuzli, Beogradu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

 

Akademiju je upisala 1962. iz drugog puta, a sa njom u klasi su bili i Zorka Jovanović, Dušica Žegarac, Milivoje Daskalović, Zafir Hadžimanov. Imala je više od 200 uloga, pamtiće se po predstavama Elektra i Hasanaginica i filmovima Put i Jutro.

 

Preminula je prerano 1981. godine od raka u 40. godini, a iza sebe je ostavila supruga Baneta i ćerku Isidoru Minić.

- Uloga majke pomogla mi je da budem ono što, u stvari, jesam. Da bi se našao smisao života posle tridesete potrebno je mnogo više snage, pogotovo ako žena ne doživi materinstvo. Sve izvan toga je manje prirodno, i stoga traži i veći napor. To mi je samo pomoglo da postanem kompletna ličnost. I da, pre svega, jednostavnije posmatram stvari oko sebe, da brže i odlučnije rešavam svoje probleme, teškoće, nedoumice - govorila je glumica.

 

Slavna Neda je nije stigla da pokaže sve što može u svetu umetnosti, a uvek je isticala koliko je bitna samokritičnost dok su ljudi koji su usko povezani sa pozorištem, za najzahtevnije glumačke zadatke konstatovali „e, ovo bi mogla samo Neda!”

 

Isidora Minić
foto: Damir Dervišagić

 

O braku sa istaknutim slikarem Banetom Minićem je uvek lepo govorila, a mnogi kažu da njena ćerka Isidora neodoljivo podseća na majku. Inače, Isidora je naša poznata glumica i dugo je krila da je ćerka proslavljene Nede Spasojević.

 

 

makonda-tracker