devedesete

Oženio se DETETOM, dobili su bebu, a onda ju je odbacio zbog Mile Jovović: Ljubavni život čuvenog Francuza je pun obrta

0

Nakon što se glumica kao devojčica udala za poznatog režisera i zbog njega se preselila na drugi kraj sveta, on je stupio u vezu sa glumicom

Lik BEson na snimanju filma Peti element
Lik BEson na snimanju filma Peti elementfoto: COLUMBIA TRI STAR / Entertainment Pictures / Profimedia

Francuski režiser, scenarista i producent Lik Beson (64) obeležio je istoriju svetske kinematografije nezaboravnim ostvarenjima u kojima je njegov pečat jak i evidentan.


"Peti element", "Nikita", "Veliko plavetnilo", "Profesionalac", "Jovanka Orleanka", "Artur i Minimoji"... samo su neki od više od 50 naslova koje potpisuje Beson.


Dobitnik je mnogih vrednih priznanja i jedan od najcenjenijih ljudi u svetu filma, a njegov privatni život uvek je intrigirao javnost više nego što je Beson želeo. Delom je to zbog njegovog ljubavnog života i činjenice da je ljubio neke od najlepših žena planete, kao i da se ženio četiri puta.

 

Lik Beson jedan je od najcenjenijih svetskih režisera
Lik Beson jedan je od najcenjenijih svetskih režiserafoto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Trenutno je u braku s kanadsko-francuskom producentkinjom Viržini Beson-Silom, s kojom ima troje dece, a ima još dvoje dece iz ranijih brakova i veza.


Posle petogodišnjeg braka s glumicom An Parijo, s kojom je dobio ćerku Žulijet, razveo se 1991. godine. Potom je usledila jedna od najkontroverznijih veza u svetu poznatih proteklih decenija, koja se kontroverznom smatra danas, ali tokom devedesetih je malo ko pridavao važnost tome što je Beson zaveo – dete.


Naime, njegov film "Profesionalac" delom je zasnovan na odnosu samog režisera ovog ostvarenja Lika Besona i francuske glumice Maiven, s kojom se upoznao kad je on imao 29 godina, a ona samo 12. Iako se sve dešavalo tokom devedesetih , pre manje od 30 godina, o njihovom odnosu se uglavnom izveštavalo kao o svakoj drugoj vezi poznatih.

Navodno su stupili u vezu "tek" kad je Maiven le Besko napunila 15 godina, a venčali su se godinu dana kasnije, kada je glumica napunila 16 godina. Ona je tada bila u drugom stanju, a potom je početkom 1993. godine rodila ćerku Šanu.


Besonovi su se preselili u Los Anđeles, gde je režiser radio u Holivudu, a sve se promenilo 1995. godine. Dok je snimao "Peti element", u kom se Maiven pojavila u ulozi kosmičke operske dive Plavaagune. Iako je ona bila prisutna na setu, Lik je zavoleo glavnu glumicu Milu Jovović, a emocije su mu bile uzvraćene.

 

Osetili smo posebnu hemiju već na audicijama i ona se samo pojačala tokom snimanja – ispričala je kasnije glumica.


Lik me je izabrao kao savršenu ženu. To je bilo divno samo po sebi, a onda kad sam videla kako me je snimao – znala sam da me voli koliko i ja njega – rekla je Mila.

Režiser je potom ostavio Maiven, koja se sa ćerkom vratila u Pariz, dok su Beson i Mila, koja je tada imala 21 godinu, nastavili vezu.


Venčali su se krajem 1997. godine u Las Vegasu, kada je Beson imao 38, a brak je trajao do 1999.


Kako je Mila priznala posle raskida, ulogu u "Jovanki Orleanki" prihvatila je samo zbog Besonove želje, a on je najpre planirao da angažuje Kler Dejns. Ipak, odustao je i ponudio ulogu Mili, koju je ohrabrivao da sama izvodi teške scene, poput pada sa 25 metara u naručje vojnika.

Na fizičkom nivou, to je bilo ludo – izjavila je glumica kasnije.


Beson ju je, inače, ubedio da nosi mač težak onoliko koliko je zaista težio mač Jovanke Orleanke, kao i viteški oklop koji joj je dodavao više od 20 kilograma. Sve to dok trči, jaše, skače!


Međutim, dok kraja snimanja, njihov brak je bio u rasulu.


Nije nas film razdvojio – insistirala je kasnije Mila. – Lik i moj privatni život se nikad nisu pomešali u profesionalnom. Kad bismo mogli da snimamo filmove 365 dana godišnje, možda bismo još bili zajedno.


Ona je objasnila da i dalje ima lep odnos sa Besonom i da se vole kao prijatelji.

 


Lik i ja imamo jedinstvenu kreativnu vezu. Venčali smo se, da, ali više nismo zajedno na takav način. Mi smo najbolji prijatelji, bili zajedno ili ne. On voli mene, a ja volim njega – zaključila je tada glumica.


Nakon njihovog razvoda, pisalo se o "prokletstvu Jovanke Orleanke" jer su glumice Rene Marija Falkoneti i Džin Seberg, koje su ranije igrale srednjovekovnu heroinu, umrle mlade. U slučaju Mile Jovović, umrla je njena sreća sa Besonom, a ona je ovu vezu odbacila uz osmeh.

 

Čula sam sa kletvu Jovanke Orleanke. Ali koliko glumaca i glumica ima savršene živote? Skoro svakoj zvezdi za koju čujete desila se neka tragedija koja se obično dešava svima, ali samo zato što su oni poznati kažete "Ne mogu da verujem da se to dogodilo njoj ili njemu". To je samo život – rekla je glumica.


Nakon nekoliko kraćih veza, Lik Beson upoznao je Viržini Silu, a ispostavilo se da je ona ljubav njegovog života.

 

Lik Beson najviše vremena je proveo sa Viržini Silom
Lik Beson najviše vremena je proveo sa Viržini Silomfoto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Venčali su se 28. avgusta 2004. godine, kada je režiser imao 45 godina, a producentkinja 32. Par je zatim dobio ćerke Taliju i Satin i sina Maa.

 

 

makonda-tracker