umetnik čarobnog glasa

Alen Islamović: Odsanjao sam svoje snove

3
U susret koncertu najpopularnijeg sastava Bijelo dugme, umetnik čarbonog glasa Alen Islamović je u intervjuu za Story govorio o karijeri, mladosti, prvoj ljubavi, ali i o svojim životnim satavovim i principima kojih se čvrsto drži
foto: Nemanja Pančić
foto: Nemanja Pančić

Alen Islamović je proveo detinjstvo sa majkom, ocem, sestrom i dva brata pored Une u Bihaću. Ljubav prema muzici otkrio je prvo njegov stariji brat, ali je ubrzo ta ljubav prešla i na njega. Sedamdesetih godina prošlog veka u kuću je doneta prva akustična gitara koju stariji brat pokušava da savlada, ali posle prva dva akorda odustaje zbog bola na vrhovima prstiju kojim ga povređuju žice kad bi pravio akord. Gitara je čuvana u ormanu pod ključem, a Alen je tajno provaljivao orman i uzimao gitaru da bi svirao.

 

Bio je veoma uporan, nije se odvajao od gitare ne sluteći tada da će sa gitarom i svojim raskošnim glasom osvojiti svet. Alen Islamović - jedan je od pevača najpopularnije ex YU grupe Bijelo dugme, upečatljiv po svojoj harizmi i svom magičnom glasu koji je ostao u sećanju mnogim generacijama.

 

Upisuje se u srednju tekstilnu školu u Bihaću i sa svojim vršnjacima osniva prvi bend BAG gde je i gitarista i prvi vokal. Iako su se roditelji protivili njegovoj odluci da se bavi muzikom, brat mu je davao vetar u leđa. Brzo potom staje za kormilo Divljih jagoda i sa njima uspešno nastupa i otkriva svoj novi talenat za komponovanje pesama. Postaju popularni i klinke luduju za lepotanima sa Une. Ubrzo se ovaj bend raspada, a Alena „otimaju“ članovi Bijelog dugmeta, najvećeg benda sa ovih prostora. Novine su pisale tad o najvećem transferu u rokenrolu. Najzad i taj bend dobija frontmena - Alena, koji je za sobom povukao 800.000 devojaka.

 

Njegovi najveći hitovi su: Ružica si bila, A i ti me iznevjeri, Lipe cvatu", Nakon svih ovih godina, Đurđevdan, Napile se ulice, Ako ima boga,

Zaklet ću se. Svoju karijeru i saradnju s Bijelim dugmetom i Divljim jagodama već nekoliko godina opisuje u autobiografskoj knjizi Moje doline sjećanja.

 

Nastavak intervjua i fotografije pogledajte na narednoj strani...

 

 

( Razgovarala: Viktorija Samardžić )
makonda-tracker