ISPOVEST O SMRTI MUŽA I ĆERKE, BORBI S KANCEROM I PROFESIONALNIM IZAZOVIMA

Eva Ras: Kancer se ne može pobediti

1
Glumica, slikarka i književnica otvoreno govori o novom filmu u kojem ima eksplicitne scene s mladim kolegom, osvrće se na bolne trenutke iz prošlosti kada je ostala bez najmilijih, ali i otkriva kakvo je njeno zdravstveno stanje
foto: Marko Poplašen, Story press
foto: Marko Poplašen, Story press

Glumica uz čije su uloge mnoge generacije odrastale, Eva Ras (75), svojom životnom pričom koja obiluje nemilim događajima oduvek je privlačila pažnju, jer je iz svih tragedija izlazila jača. Gubitak supruga Radomira Stevića Rasa u njegovoj četrdesetoj, a zatim i prerani odlazak ćerke Krune, koja je iznenada preminula u 24. godini, zavili su Evu u crno. Da je život često surov, uverila se kada su joj lekari saopštili da boluje od kancera. Tada je, možda prvi put, odlučila da se prepusti bolesti i koketira sa smrću. Odbila je lečenje, želeći da okonča agoniju, međutim, na kraju se ipak uhvatila u koštac s bolešću i dobila bitku, ali ta pobeda pretvorila ju je u cinika. Izjave neuobičajene za ženu njenog doba, postale su sastavni deo Evine ličnosti, pa mnoge više ne iznenađuje kada od ove umetnice čuju sočnu psovku. Možda upravo zbog toga što se više ne libi da otvoreno pokaže i kaže sve što joj leži na duši, glumica je dobila ulogu u filmu Saga o tri nevina muškarca, koji je rađen u britanskoj produkciji. Kontroverzni scenario po kojem Rasova ima ljubavne scene s pet decenija mlađim kolegom Momčilom Otaševićem izazvao je polemiku u javnosti.


Story: Nedavno ste završili snimanje Sage o tri nevina muškarca. O kakvoj ulozi je reč?
- Igram baku devojke Maje koju bi rado povalio jedan od trojice nevinih muškaraca koga igra Momčilo Otašević. Kad se on najviše trudi oko unuke, njena baba iznenada doputuje iz provincije i pošto je blago odsutna, ne primećuje ljubav među mladima. Sve se menja kada moj lik slučajno popije afrodizijak i povileni, a Majin dečko nikako ne uspeva da me se ratosilja. Bila sam iznenađena kako je dobro napisan scenario jer nije lako smisliti komične scene, a reditelj i scenarista Šridar Šridar ovog puta bio je pun duha. Bilo je uživanje učestvovati u ovom filmu.

 

Story: Koju biste anegdotu sa snimanja izdvojili kao najinteresantniju?
- Kad se na setu pojavio mladi glumac Danilo Babović, izvinila sam mu se što mora ljubavnu scenu da igra sa mnom, babom od 75 godina. To je bilo više šale radi, jer je upravo skinuo bademantil i u
gaćama legao na krevet, u brzini su nas baš tada predstavili jedno drugom. On u gaćama, a ja sa natapiranom kosom, digla mi se kosa na glavi od nenadanog podsećanja na mladost i seksualne nestašluke. Naravno, ništa skaradno nismo izvodili jer je reditelj to vrlo suptilno zamislio, tako da je dete imalo samo komične scene da snima.
 

Story: Jedan od vaših partnera u filmu je i Momčilo Otašević, kako izgledaju scene koje ste radili sa njim?
- Momčilo je od onih glumaca koji sve drži pod konac, sve ga
zanima, sve čuje, pamti, voli partnere i kad bismo nešto komično
ispustili u ponavljanjima, on bi nas podsetio. Zbog toga sam mu rekla: Bićete vi, Momčilo, jednog dana i reditelj! Ne zaboravite tada da napišete neku ulogu za babu ako još budem živa.

 

Nastavak intervjua i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker