icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Fashion intervju

Igor Todorović: Današnji lideri dobro su obučeni

Podeli:

U svom dosadašnjem radu, modni kreator realizovao je niz revija u zemlji i inostranstvu, radio je na stajlingu u štampanim i elektronskim medijima, ali i vizuelnom identitetu najznačajnijih javnih i političkih ličnosti
foto: Andreja Damnjanović
foto: Andreja Damnjanović
Modni kreator Igor Todorović (44) dobitnik je brojnih nagrada kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a poslednjih pet godina redovan je profesor na Accademia dell Lusso. Rođen je u Beogradu gde je završio dizajn, a potom diplomirao u Rimu na Akademiji za visoku modu. Krajem devedesetih vraća se Srbiju i započinje karijeru kao kreativni direktora i dizajnere brenda obuće Joshua. Od 2002. nalazi se na poziciji modnog urednika Men's Healtha, a nekoliko meseci kasnije priključuje se timu magazina Cosmopolitan kao prvi srpski modni urednik ovog časopisa. Tokom rada u štampanim medijima, dobija i nagradu za najboljeg modnog novinara u Srbiji. Pre osam godina pokreće liniju obuće pod sopstvenim imenom, a paralelno s tim dolazi na mesto glavnog urednika Fashion TV SEE. Početkom tekuće decenije startuje i Atelje Igor Todorović koji se bavi izradom ekskluzivne garderobe. Tri godine kasnije pokreće i drugi brend čiji je naziv Igor, koji je namenjen širokoj modnoj populaciji. Oženjen je i ima ćerku Sofiju.

Story: Kako vam izgleda modna scena u Srbiji?
- Veoma je raznolika i bogata. Uzme li se u obzir da nismo veliko modno tržište, specifična je i dosta podeljena. Specifična iz nivoa ponude i potražnje, a podeljena na onu komercijalnu, kroz sve brojnije lance brendova odeće i asesoara, kao i onu autorsku koja se bori za svoje mesto na pozornici. Među brojnim domaćim dizajnerima ima sjajnih autora koji su posvećeni svom poslu, ali oni se istovremeno suočavaju i sa nedaćama koje im nameće malo tržište, uniformnost, predefinisana estetika i loša kupovna moć. Karakterišu je brojni kompromisi kod mnogih autora, koji na taj način opstaju, ali ohrabruje i uspeh onih koji se bore za svoju estetiku.

Story: Gde vidite sebe na modnom nebu naše zemlje?
- Ako su nebeska tela u pitanju, ne bih voleo da sebe vidim kao kometu ili zvezdu padalicu. Sebe bih najpre zamislio kao plavu zvezdu u pesmi Mike Antića. Na univerzalnom modnom nebu svi pripadamo nekom sazvežđu i svako ima svoje mesto. Sud o tome gde sebe vidim više je projekcija budućih kreativnih izazova nego trenutnog stanja stvari.
 
foto: Story Press
Story: Čini se da svaka od vaših kreacija poseduje dozu glamura. Da li svesno težite da vaš rad ostavi takav utisak na druge ili se to jednostavno dogodi?
- Ne radim to tendenciozno, ali mislim da je to neki moj način poimanja i bavljenja ovim poslom. S druge strane, verujem da je glamur sastavni deo svake modne slike i ima niz svojih varijacija, od retro do ultramodernog. U savremenom smislu gledano, glamur je izuzetno raznolik i vrlo subjektivan u očima posmatrača. Otuda godi činjenica da se u mom radu i estetici prepoznaje.

Story: Kome su vaše kreacije namenjene?
- Onima koji u njima prepoznaju ličnu estetiku ili svoje shvatanje stila. Onima koji su na ti sa mojim modelima i onima koji u njima pronalaze način da se osete autentično.

Story: Jeste li se ikada upoređivali s inostranim kreatorima ili pokušavali da ličite na nekog od njih?
- Imao sam sreću da upoznam neke velikane mode tokom svojih studija. Preispitivanje ili upoređivanje nekad je i neumesno kada znate koliko su i kako mnogi od njih doprineli svetskoj modnoj sceni. Oni su postavili pravila, a mi smo igrači na terenu. Nekada se koristimo njihovim bravurama, ali ipak bih ostavio drugima da sude o sličnostima i razlikama. Ima mnogo onih koji su večna inspiracija, bilo da su deo stare garde ili novog modnog talasa.

Story: Da li vam se nečiji rad od inostranih dizajnera posebno sviđa?
- Veoma poštujem rad mnogih od njih i marljivo sakupljam knjige o tome. Uživam da u njima otkrijem snagu kreativnosti, veliki rad i trud. Za mene su neprikosnoveni Fere, Iv Sen Loran, Balensijaga, Mekvin, a među njihovim naslednicima volim kreacije modnog kajzera Lagerfelda, Đanbatiste Valija, Rikarda Tišija, Olivijea Rostenga i drugih.

Story: Prema vašem mišljenju, ko je od svetskih lidera najbolje obučen?
- Prvi lider savremene političke scene koji je polagao na odevanje, detalje i njihov neverbalni značaj bio je Vinston Čerčil. Konzervativac po političkom opredeljenju, negovao je stil odevanja koji je bio prihvaćen od njegovih političkih istomišljenika, ali od opštih protokolarnih i engleskih pravila odevanja u javnom i političkom smislu. Među današnjim liderima ima mnogo dobro odevenih političara i to bez obzira na to da li dolaze iz zemalja koje bi se mogle svrstati u modne velesile. Ono što ih postavlja na tu listu jeste odgovornost prema svojim obavezama i društvenoj poziciji, a ne slepo praćenje trendova.

Story: Od domaćih javnih ličnosti, čiji biste stil najradije promenili?
- Onih koji bi me pitali da učestvujem u tome.

Story: Koliko je teško stilizovati političare?
- Svakoga treba oblačiti prvo kao osobu, a onda kao profesiju, osim kada je reč o uniformi, bilo vojnoj ili civilnoj.