Anabela Đogani: Trpela sam batine (ceo intervju)

13
Lepa pevačica Anabela Đogani ekskluzivno za Story otkriva da je tokom braka godinama bila fizički i mentalno zlostavljana i priznaje da je česte prevare bivšeg supruga nisu bolele koliko njegovi udarci
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Sve ružne scene ispunjene suzama, patnjom i besom tokom poslednje decenije života, pevačica Anabela Đogani pokušaće da zaboravi u godinama koje dolaze. Istinski pakao kroz koji je prošla, uspela je da ostavi iza sebe jer više nije imala snage da po ko zna koji put nastavi agoniju. Potpuno slomljena, lepa brineta odlučila je da 29. aprila okonča svoj sedamnaestogodišnji brak sa Gagijem Đoganijem, liderom grupe Fanky G, a uprkos tome što je mislila kako mogu da nastave saradnju i posle rastanka, nedavno je shvatila da to nije moguće i rešila je da otpočne samostalnu karijeru. Iako je dugo bila uverena da posle razvoda braka ne može gore da se oseća, poniženje i razočaranje nakon što je njen bivši muž javno izneo najintimnije detalje iz njihovog supružničkog života, uverile su je u suprotno. Uprkos tome što je dugo skrivala bol koja je bacala senku na privid njihove harmonične zajednice, Anabela je snagu da dalje nastavi sama pronašla u osmesima svojih ćerki Lune i Nine koje je iznova čine ponosnom mamom. Ekskluzivno za Story, zanosna pevačica otkriva da je tokom braka bila zlostavljana i fizički i mentalno, na koji način je pokušavala da zaštiti decu od užasa koji im je brak njihovih roditelja svakodnevno donosio, ali i kako je prebrodila traume zbog kojih je godinama ćutala.
Story: Posle zvaničnog razvoda, odlučili ste da svom braku date novu šansu. Jeste li zaista verovali da Gagijev i vaš odnos može da se popravi?

- Kada smo se pomirili posle razvoda, smatrala sam da ne treba žuriti sa obelodanjivanjem činjenice da smo ponovo zajedno jer sam se plašila krajnjeg ishoda, ali to je bila Gagijeva želja, pošto je želeo da se zna kako smo opet skupa. Čak je insistirao da u prethodnom intervjuu o našem pomirenju koji smo dali za Story ne pominjemo da smo se razvodili, na šta ja nisam pristala pošto bih ispala lažov. Ipak, ispoštovala sam njegovu želju da javno kažemo kako smo se pomirili, ali ne mnogo nakon toga definitivno smo se rastali.    
Story: Šta je presudilo da donesete odluku o konačnom rastanku?

- Jednostavno sam presekla i shvatila da bez potrebe produžavam agoniju, da neke stvari idealizujem i ne želim da ih vidim onakve kakve jesu. Kada sam konačno shvatila i doživela mnogo ružnih uvreda s njegove strane, kada me podsetio ko sam i šta sam bila kada sam njega upoznala i da sam navodno stvorena u periodu našeg zajedničkog života, osetila sam se jako ružno. Nisam očekivala da ću to ikada doživeti od čoveka s kojim sam provela sedamnaest godina. Bila sam izbeglica kada smo sreli i realno niko i ništa za javnost, ali sigurna sam da smo zajedno počeli da gradimo karijeru. Nikada u njemu nisam videla materijalno, nego samo ljubav.
Story: Kako sada gledate na vaš brak?

- Moji roditelji nakon razvoda nikada jedno o drugom nisu ružno govorili. Želela sam i borila se za to da se nikada ne razvedem, a molila sam Boga da, ako se to ikada desi, sa bivšim mužem ostanem prijatelj. Ipak, shvatila sam da nemam s kim da budem prijatelj.
Story: Kako bivši suprug objašnjava vašoj trinaestogodišnjoj ćerki Luni, koja je sada već dovoljno velika i od nje ne možete da sakrijete novine, zašto govori ružne stvari o njenoj majci?

- Ona je zrela i racionalna tinejdžerka koja je zajedno sa mnom videla i doživela mnoge stvari, ali njegova je sreća to što ga Luna beskrajno voli. Međutim, primetila sam da joj to sve češće jako smeta i počela je da reaguje na njegovo ponašanje. Ja mu iskreno želim da nikada ne doživi da mu rođeno dete okrene leđa. Nju ne može da ubedi kakva je njena majka, pošto to Luna vrlo dobro zna.
Story: Da li su tačne nedavne izjave vašeg bivšeg muža da ste tokom braka bili fizički zlostavljani?

- Nažalost, jesu.
Story: Zašto ste to trpeli?

- Jedino što mogu da kažem jeste da je to bila čista patologija. Posle silnih nesreća koje sam doživela i ogromne potrebe da imam porodicu i dom, izabrala sam da trpim grozne stvari. Ubeđivala sam sebe da je reč o velikoj ljubavi, da su ti grubi potezi samo stvar afekta, da ne treba odustajati od nečeg za šta sam mislila da vredi. Kako nisam radila ništa da to promenim, a znala sam da to ne smem sebi da dozvolim, odučila sam čak da idem na psihoterapiju, gde sam dobila objašnjenje da razlog toga što po svaku cenu želim da ostanem u braku leži u razvodu mojih roditelja, od kojeg su ipak ostale rane na mojoj duši. Zbog toga sam, po rečima psihoterapeuta, sasvim izgubila kriterijume i počela da idealizujem nešto što nije bilo ni blizu idealnog.
Story: Mogu li da se pravdaju batine?

- S ove tačke gledišta, rekla bih ne, nikada i nikako. Sada, kada se setim šta sam sebi dozvolila i koliko sam nisko bila pala, osećam se jako loše. S druge strane, sve sam to krila zato što me je bilo sramota tuđe sramote. Ali, kada se već on potrudio da s tim izađe u javnost bez imalo ustezanja, više nema razloga da se stidim. Jedino što mogu da kažem jeste da sam sve to što sam trpela platila lošim zdravljem, operacijom tumora na dojci i konzumiranjem antidepresiva. Ipak, hvala Bogu, sada mi se čini da ono što me nije ubilo, sigurno me ojačalo i da u budućnosti jedino mogu da očekujem samo lepše stvari.
Story: Koliko ste često bili zlostavljani?

- Ne često, ali se dešavalo.
Story: Iznenađujuće je da vas tokom psihoterapije lekar nije upozorio da za nasilje ne postoji opravdanje.

- Iskreno, taj podatak svojoj lekarki nikada nisam rekla, ali dobro je da sam tokom tih seansi shvatila zašto sve to trpim.
Story: Da li su vaša deca znala da vas je bivši muž tukao?

- Starija Luna je znala. I šta da kaže dete koje vidi svoju majku nesrećnu? Može samo da pati duboko u sebi. Jedino čemu se nadam jeste to da ona nije doživela traume za ceo život i mislim da sam na neki način uspela da je zaštitim. Nas dve imamo veoma blizak odnos, a njeno mišljenje je da ona nikada takve stvari ne bi trpela i da to nisam smela sebi da dozvolim. Očigledno je previše poverenja imala u mene i žao mi je zbog toga, ali mislim da nisam zakasnila da popravim stvari jer sam konačno presekla i izašla iz te drame.
Story: Jesu li vaša deca prisustvovala tim groznim scenama?

- Bilo je dosta nekontrolisanih momenata u stanu.
Story: Kako je moguće da ste posle svega verovali da je pomirenje logičan korak?

- Nisam ni verovala, ali želela sam da mu dam poslednju šansu zato što mi je rekao da me voli, a ja sam u to poverovala. Mislila sam da ljubav neke stvari može da promeni, ali očigledno sam pogrešila.
Story: Može li ruka koja udari, kasnije i lepo da mazi?

- Nikada više kao pre, otud to moje nezadovoljstvo i potreba da spavam pored dece umesto u bračnom krevetu.
Story: Jeste li vas dvoje razmišljali o trećem detetu?

- Posle Nininog rođenja, mislila sam da bi to, uprkos svemu, bilo lepo. Ćerke su smisao mog života.
Story: Da li ste sve to podnosili zato što ste se plašili ili postoji i neki drugi razlog?

- Ima više faktora, a strah je jedan od njih. I tokom poslednjih dana doživljavam psihičko maltretiranje od bivšeg supruga, od poziva do SMS poruka i njegove ogromne želje da me poslovno zaustavi.
Story: On je nedavno izjavio da je jedan od razloga vašeg udaljavanja i to što ga niste privlačili.

- Znam za to jer je umeo da kaže kako će bilo koji muškarac s kojim posle njega odlučim da budem, brzo shvatiti da sam bezvredna i ostaviće me posle prvog dana. Međutim, ja smatram da u rukama pravog muškarca ne postoji hladna žena.
Story: Plašite li se da i sada može da vam naudi?

- Iskreno da jer mi je poznato da u nekim situacijama ne ume da se kontroliše i u afektu ne razmišlja o posledicama. Tek kada se smiri, oseti kajanje, ali tada je već sve učinjeno.
Story: Jeste li ikada razmišljali da ga zbog nasilja prijavite policiji?

- Nisam jer sam htela da zaštitim svoju decu od sramote koju je on na kraju sam izneo. Posle svega, ako se ikada više nešto slično desilo, neću se dvoumiti. Nekako sam se zgadila samoj sebi zbog svih priča o nama tokom poslednjih nedelja, ali sve ovo govorim zbog svih onih žena koje trpe ono što sam i ja svojevremeno doživljavala. Želim da im kažem kako sam samu sebe lagala da sam srećna, ali nema više tog osećanja. Tužno je kad sve to prođeš, a onda s gorčinom pričaš šta ti se dešavalo. Nadam se da će učiti na tuđim greškama i da ni po koju cenu to sebi neće dozvoliti.
Story: Kakvo osećanje sada gajite prema njemu?

- Ne bih to nazvala mržnjom, nego prezirom.
Story: Gagi je javno priznao da vas je često varao. Kako ste to podnosili?

- Jako teško. Patila sam zbog toga, ali ubeđivala sam sebe kako je to samo njegov hir, način da se uzdigne i dokaže. Pa neka razlog bude i to da nisam bila dovoljno dobra za njega, a ja ću mu poželeti da nađe žena koja će mu u svemu odgovarati.
Story: Jeste li bili upućeni u njegove probleme s drogom?

- Znala sam i pokušavala da mu ukažem na to da na takav način ne bi trebalo da rešava probleme. Govorila sam mu da je uspešan, ostvaren i da nema potrebe da na taj način beži iz realnosti. Nažalost, moja priča nije bila dovoljno uspešna. Učinila sam sve da mu pomognem i tu stavljam tačku.
Story: Da li je on uticao na vas da krenete na psihoterapiju?

- Vrlo sam ozbiljna kada je reč o tome i istina je da sam teško pristala da krenem na seanse. On je insistirao i hvala mu na tome.
Story: Zašto je insistirao?

- Govorio je da sam neurotična, čudna, nervozna, što je i bilo tačno. Moje nezadovoljstvo bilo je toliko veliko da sam na kraju legla u krevet i počela da živim kao biljka. Odbijala sam činjenicu da nisam psihički dobro, smatrajući da sam samo umorna od posla, brige o deci i domaćinstva koje sam jedino ja održavala, a to odbijanje kulminiralo je depresijom. Kada sam shvatila da više zaista ne želim da živim, uvidela sam da sam bolesna i kako moram da se oporavim zbog svojih ćerki. Jednom nedeljno tokom godinu i po dana išla sam na seanse, pila lekove i hvala Bogu na kraju izašla iz toga. Najbolji pokazatelj da sam sasvim zdrava jeste moj razvod.
Story: Kako se on ponašao dok ste se lečili?

- Podržavao me je, ali mislim i da mu je to odgovaralo jer je mogao da odlučuje o svemu.
Story: Posle razvoda, ćerke su nastavile da žive s vama. Da li ste puno starateljstvo dobili teško ili lako?

- Bez problema sam dobila puno starateljstvo jer ga Gagi nije ni tražio. Dozvolila sam da decu viđa po dogovoru, odnosno da može da ih vidi kad god se javi. Moja deca ga vole i lepo im je sa njim, što je meni dovoljno. Ako osetim da se to promenilo, razmisliću šta dalje da radim.
Story: Kako objašnjavate njegovu potrebu da posle svega javno prizna kako vas je tukao, varao i da ga niste privlačili kao žena?

- Zgrožena sam i nikada nisam pretpostavila da može do toga doći. Nisam ga zvala i tražila objašnjenje, ne želim to, nije ni bitno. Nadam se da je to moja ružna prošlost i da više nikada neću biti tako ponižena. Osim toga, boli me što je Luna to pročitala u novinama i bila jako tužna. Od njega više ništa ne može da me iznenadi niti povredi. Naši razgovori traju kraće od jednog minuta i vrlo su retki. Ne srećemo se ni kada dolazi
po decu jer to čini kada ja nisam u stanu.
Story: Kako to da je onda on dovodio svoju novu devojku u stan u koji ste se s decom uselili nakon što ste prodali zajednički dom?

- Da je bio u stanu sa devojkom, saznala sam iz novina i naprosto bila užasnuta. Ja sam mu dala ključ kada mu je to bilo potrebno zbog dece, a on sada ne želi da ga vrati, smatra da je to njegov stan i kako ja, eto, posle svih ovih godina rada ništa nisam zaradila.
Story: Gagi je ispričao da ste tokom braka imali vezu s Markom Jankovićem, bivšim reperom grupe 187. Šta je prava istina?

- Marko i ja smo se upoznali na zajedničkom nastupu i počeli da se  dopisujemo SMS porukama. To je na početku bilo prijateljstvo, a posle su se javile emocije. Ali, uprkos tome, nikada nismo bili u vezi niti se među nama desilo nešto više, najpre zbog toga što je Marko divan muškarac koji me je jako poštovao i nikada nije hteo da iskoristi moju slabost smatrajući da ona vodi poreklo od mog nesrećnog braka. I bio je u pravu jer sam bila jako nesrećna u tom periodu i razmišljala sam još tada da se razvedem, zbog čega smo Gagi i ja neko vreme živeli odvojeno. Drugo, Marko nije hteo da bude razlog zbog koga bih odustala od svog braka, on mi je predlagao da se borim, ali ni ja nisam htela da ulazim u nešto novo dok ne raščistim sa Gagijem. Da sam ikada bila u vezi, sigurno je da više nikada ne bih bila Gagijeva žena. Zato sam prekinula s njim kontakt, odlučila da s mužem odem kod bračnog savetnika i tako oboje pokušamo da spasemo brak, što je Marko razumeo. Budući da sam osoba koja ne ume da sakrije emocije, Gagi je uvideo da se nešto menja i ja sam mu priznala šta osećam. Iako mu je to smetalo, hteo je da pokušamo ponovo, a mislim i da sam zaslužila razumevanje. Dakle, cela istina je da bivšem mužu nikada nisam bila neverna.
Story: Postoji li sada neki novi muškarac u vašem životu?

- Ne, ali znam da će mi se onaj pravi sigurno desiti jer sam to zaslužila.
Story: Spekuliše se da ste pravog pronašli u fudbaleru Ivici Dragutinoviću?

- Ivicu sam upoznala u Budvi, ali između nas se ništa nije dešavalo. Od običnog razgovora ispalo je da smo u vezi, ali da imam vezu, ja to ne bih krila jer sam slobodna žena. Dakle, Ivica nije moj novi partner niti ga trenutno imam.
Story: Da li vam je strana pomisao na drugi brak?

- Ne razmišljam o tome, ali verujem da će mi se desiti iskrena ljubav jer znam da nekog mogu da usrećim isto kao i on mene.
Story: Plašite li se samostalne karijere?

- Ne jer sve posle ovoga što sam preživela može da bude samo bolje. Nedavno je moju karijeru u Srbiji preuzeo menadžer Saša Obradović koji se dokazao kroz rad sa kvalitetnim pevačima i sigurna sam da ćemo divno sarađivati. U septembru planiram da objavim singl, a posle toga radiću na svom prvom albumu. Izdavačka kuća Revolucija iz Makedonije čiji je vlasnik moj prijatelj Rade Vrčković Vrčak, ubuduće će se starati o mojoj karijeri u toj zemlji. U saradnji s jednom od tamošnjih najgledanijih televizija, TV A1, ponudili su se da ulože u mene i predstave me na njihovom tržištu, a ja verujem da ćemo ostvariti uspeh.
Story: Pisalo se da nećete smeti da pevate na nastupima pesme grupe Fanky G i da ćete morati da se odreknete prezimena?

- Gagi jeste bio izvršni producent na svakom našem albumu, ali novac koji je u to uložen bio je zajednički. Osim toga, dok je on ugovarao nastupe i nalazio pesme, ja već godinama nastupam sama. Mislim da smo više nego egal i da pravo na te pesme polažem jednako kao i on. Što se prezimena tiče, naravno da ga neću menjati jer kao što sam ga prihvatila prilikom udaje, tako sam imala pravo da ga zadržim i posle razvoda. Gagiju to tada nije smetalo pa ne znam zašto bi sada, kada više nisam deo grupe. Ja sigurno nikome neću smetati jer se bavim svojom decom, poslom i ne ugrožavam druge. Solo karijeru otpočela sam iz svog rodnog Goražda, mislim da to nije slučajnost i srećna sam zbog toga. Više se ne plašim ničega.
Story: Kako je došlo do toga da napustite grupu? Posle razvoda mislili ste da je saradnja ipak moguća...

- Mislila sam, a onda sam odbila da potpišem ugovor u kojem jedna od tačaka glasi da ću, ako ikad odlučim da napustim grupu, morati da mu ustupim svoj stan. Samo se pitam da li je razmišljao o tome da u tom stanu žive i njegova deca, ali pošto sam odbila da budem deo takve priče, više nije ni bitno.
Story: Postali ste i promoter modne linije slavne pevačice Dženifer Lopez.

- Dženifer je pevačica koju izuzetno volim, a i ranije sam kupovala njenu odeću u inostranstvu. Upravo zbog toga bila sam neizmerno srećna kada sam dobila ponudu da budem promoter njene garderobe za Srbiju jer to radim iz velikog zadovoljstva.

Piše: Mirjana M. Višnjić

makonda-tracker