Rodžer Federer: Spreman sam za ulogu oca

3
Slavni teniser Rodžer Federer otkriva da je brak sa voljenom Mirkom Vavrinec i prinova koju će dobiti u avgustu unela smiraj u njegov život, ali i kako jedva čeka da se skrasi u rodnoj Švajcarskoj kada okonča karijeru
foto: Getty Images, Guliver
foto: Getty Images, Guliver

Iako je kao dečak želeo da postane fudbaler, legendarni Švajcarac Rodžer Federer uspeo je da postane jedan od najboljih tenisera u istoriji belog sporta koji je rekordnih dvesta trideset sedam nedelja bio prvi igrač na ATP listi. Talentovani dvadesetosmogodišnjak jedini pored Pita Samprasa može da se pohvali sa četrnaest grend slem titula jer je pet puta je osvajao Vimbldon i US Open, tri puta Australian Open, a ove godine konačno je pobedio i na Rolan Garosu pa sada može da se pohvali titulama sa sva četiri grend slem turnira. Rodžer je od pete godine trenirao fudbal u klubu Bazel čiji je i danas navijač, a u osmoj godini prvi put je uzeo reket u ruke. Kada je kao dvanaestogodišnjak trebalo da odluči kojim sportom će se baviti, odlučio se za tenis. Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, Federer je upoznao svoju tri godine stariju suprugu Mirku Vavrinec koja je tada takođe branila boje Švajcarske, ali je nakon dve godine zbog povrede stopala mora da odustane od karijere. Sudbonosno da srećni par je izgovorio ovog Uskrsa, a u avgustu će dobiti i sina. Pošto od prošle godine, kada je izgubio u finalu Vimbldona od svog večitog rivala Rafaela Nadala, više nije na prvom mestu ATP liste, Federer će se svojski potruditi da ovog leta povrati izgubljeni tron i ponovo uzme pehar u Londonu.   
Story: Smatrate li da ćete uspeti da osvojite Vimbldon i nakon godinu dana ponovo budete na svetskom tronu?
- To će biti veliki izazov, ali spreman sam da se s tim suočim. Mislim da sam u odličnoj formi i voleo bih da ponovo budem prvi igrač na ATP listi. Veoma sam ponosan na svoju karijeru, a kao dečak oduvek sam sanjao da osvojim Vimbldon, a to sam do sada učinio pet puta. Ipak, smatram da mogu opet da uzmem pobednički pehar.  
Story: Ove godine konačno vam je pošlo za rukom da pobedom nad Šveđaninom Robinom Soderlingom osvojite Rolan Garos i grend slem titulu koja vam je jedino nedostajala. Koliko vam to znači?   
- Osećaj je bio magičan. Nisam mogao da se uzdržim i suze su mi krenule. Bio je to jako dirljiv moment. Titula na Otvorenom prvenstvu Francuske bila je jedina nit koja je nedostajala u nizu mojih uspeha. Tokom turnira nisam se baš najbolje osećao i imao sam teške mečeve, među kojima je finalni sa Robinom Soderlingom. Ipak, uspeo sam da sakupim snagu i na kraju podignem pehar.
Story: Tokom meča na teren je ušao Žaumen Market Kot, poznatiji kao Džimi Džamp, koji je pokušao da vam na glavu stavi crvenu kapu. Koliko je to uticalo na vašu igru?
- Kada sam video šta se dešava, ostao sam skamenjen. On je trčao ka meni, gledao me je bez reči i pokušao da mi stavi kapu na glavu. Mislim da mi je trebalo nekoliko minuta da se saberem. Bio je to dodir koji je izazvao veliki šok. Gem koji sam igrao nakon tog događaja bio je katastrofalan jer nisam mogao da se skoncentrišem na igru. Ipak, kasnije sam nekako uspeo da se priberem.
Story: Ove sezone vaša igra nije bila na tako dobrom nivou kao ranijih godina. Ipak, tokom Rolan Garosa pokazali ste da još niste za staro gvožđe.
- Nemam za to logično objašnjenje. Mislim da sam imao odlične mečeve na Australian Openu i turnirima koji su kasnije usledili, ali neki drugi igrači ipak su bili bolji od mene. Mogao sam zbog toga da padnem u depresiju ili da se povučem na nekoliko meseci tokom kojih bih samo trenirao i vratim se jači nego ikad. Ali, to nije moj način da rešim problem, volim da se suočim sa mojim konkurentima i tako shvatim koliko je moja igra dobra ili loša.
Story: Na Uskrs ove godine oženili ste se sa vašom dugogodišnjom devojkom Mirkom Vavrinec. Kako brak utiče na vašu igru?
- Mislim da su tenis i intima dva odvojena segmenta mog života. Hvala Bogu, Mirka je prisutna i u jednom i u drugom.
Story: Koliko je za vas sam čin venčanja bio dirljiv?
- To je bio zaista specijalan trenutak u mom životu. Mislio sam da ću biti mnogo opušteniji tokom venčanja i da taj čin neće ništa promeniti u našem životu jer smo veoma dugo zajedno. Međutim, oboje smo zaplakali kada smo izgovorili sudbonosno da, a brak mi je na neki način otvorio nove vidike.
Story: Kako je izgledalo vaše venčanje?
- Bila je to intimna ceremonija u Bazelu kojoj su prisustvovali članovi naših familija i bliski prijatelji. Za mene je sve to bilo emotivno jer sam tog dana stupio u brak sa osobom koju toliko volim i znam da i ona mene podjednako voli. Sve je bilo prelepo, sunčan dan, plavetno nebo … Sada sam presrećna što Mirku više ne predstavljam kao svoju devojku, već suprugu. To jesu sitnice, ali sve me to čini srećnim.
Story: Kada ste Mirka i vi odlučili da se venčate?
- Nekoliko godina smo razgovarali o tome, ali jednostavno imali smo previše obaveza da se venčamo. Stalno smo govorili: Hajde da to obavimo sledeće godine i tako je prolazilo vreme. Oduvek smo znali da ćemo imati intimnu ceremoniju i da ćemo zbog obaveza morati na brzinu sve da organizujemo. Tako je i bilo, hvala ljudima iz restorana u kome smo slavili što su nam izašli u susret i pristali da rade na Uskrs.
Story: Da li je vest o Mirkinoj trudnoći ubrzala vašu odluku da organizujete svadbu?
- Svakako, ali datum venčanja odredili smo samo tri nedelje ranije.
Story: Jeste li planirali bebu ili vas je vest o trudnoći iznenadila?
- Mnogo puta smo se pitali kada je pravo vreme da dobijemo dete. Pošto ja planiram još dugo da igram tenis, a Mirka je tri godine starija od mene, shvatili smo da ćemo morati da dobijemo bebu dok sam još u belom sportu.    
Story: Hoće li vam biti neobično što Mirka zbog trudnoće više neće moći da vas prati na turnirima?
- Prve dve godine ona nije putovala sa mnom jer je gradila sopstvenu tenisku karijeru. Međutim, posle povrede noge koju je doživela, morala je da se povuče iz sporta i prošla je kroz vrlo mučan period rehabilitacije. Zbog svega što joj se desilo, bila je skrhana, a ja sam joj predložio da počne da se bavi mojoj karijerom i zato je prvo preuzela ulogu mog PR menadžera. Posle izvesnog vremena, počela da vodi računa i o rezervaciji hotelskih soba i avionskih karata. Zajedno smo proputovali čitav svet, a mislim da je ona počela da ide sa mnom na turnire u pravom trenutku, tačnije od Vimbldona 2003. godine kada sam prvi put osvojio grend slem titulu.  
Story: Pripremate li se za ulogu oca. Čitate li knjige o roditeljstvu?
- Kada sam saznao da ću postati tata, pročitao sam nekoliko knjiga i onda shvatio da mi ne treba toliko teorijsko znanje da bih bio dobar roditelj. Međutim, moja supruga prosto guta knjige koje su namenjene mladim mamama.
Story: Jesu li možda vaši bliski prijatelji Gven Stefani i Tajger Vuds koji su već postali roditelji, uticali na to da se i vi odlučite na takav korak?
- Donekle jesu, blizak sam s njihovim klincima i gledajući tu porodicu shvatio sam koliko je lepo imati decu, kao i to da karijera i mališani mogu da se usklade.
Story: Jeste li već smislili ime vašem sinu koji bi trebalo da se rodi u avgustu?
- Pregledali smo mnoge spiskove s imenima za dečake i još nismo sigurni, ali svakako ne želim da otkrivam naše namere. To sam obećao Mirki.
Story: Tokom poslednjih godinu dana mediji su više nego ikad zainteresovani za vaš privatni život, kako se s tim nosite?
- Ne smeta mi da budem javna ličnost, ali Mirka nije žena koja voli da se eksponira i slika za magazine. Poštujem njenu želju i trudim se da naša zajednička pojavljivanja svedemo na minimum. Kada nam nedostaje privatnost, odemo u Švajcarsku jer tamo ljudi uglavnom poštuju našu želju za mirnim životom. Za sedam meseci, paparaco fotografi samo su jednom slikali moju suprugu u Bazelu.
Story: Planirate li da imate još dece?
- Želimo da imamo nekoliko mališana, ali neka sve počne jednom bebom.
Story: Da li će vaša deca živeti u Švajcarskoj?
- Uvek smo tako planirali jer po završetku karijere želim da živim u svojoj domovini. Ne postoji bolje mesto za život.
Story: Možete li zamisliti sebe kako živite na jednom mestu i ne putujete stalno kao tokom poslednjih deset godina?
- Vreme provedeno kod kuće jako mi nedostaje i prvo što ću uraditi kada prestanem da se bavim sportom biće da nekoliko meseci provedem u svom domu. Postoje mnogo mesta na svetu koja želim da obiđem, a voleo bih da odem i na skijanje, što zbog turnira stalno propuštam. Želim da nadoknadim i vreme provedeno sa prijateljima koje retko imam priliku da viđam pa oni često moraju da dolaze na moje turnire kako bismo se družili. Mislim da će mi biti prelepo da često budem kod kuće sa porodicom.    

Priredila: Ivana Nikolić

makonda-tracker