Leontina Vukomanović: Budućnost je čudesna i ne sme da se planira

0
Kantautor Leontina Vukomanović otkriva zbog čega pobeda na festivalu u Vrnjačkoj Banji nije dovoljno jak razlog da se vrati na scenu i zašto se spekulisalo o tome da je raskinula romansu sa Mikijem Perićem
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Pevačica koja je napisala neke od najlepših domaćih pesama tokom poslednjih deceniju i po, Leontina Vukomanović, uprkos pobedi na nedavno održanom festivalu u Vrnjačkoj Banji, ne planira da se vrati na muzičku scenu i snimi novi album. Pre samo četiri meseca, ova dama fenomenalnih vokalnih sposobnosti dovela je svoj izgled do savršenstva jer je drastično smanjila telesnu težinu. Upravo tada pojavile su se i spekulacije o njenom navodnom raskidu petogodišnje romanse sa multimedijalnim umetnikom Mikijem Perićem, ali ona je ostala dosledna sebi i takve glasine nije damantovala. Nastavila je da  neopterećeno uživa sa čovekom kraj koga je u potpunosti ispunjena.
Story: Zbog čega ste posle dugogodišnje pevačke pauze odlučili da se vratite na scenu?
- Moje učešće na festivalu Banja 2009. nije značilo povratak na scenu. Jednostavno, organizatori su angažovali dvanaest poznatih pevača i grupa, dali su nam dobre uslove, podmirili troškove produkcije i studija, a na nama je bilo da obezbedimo dobre pesme i svojim kvalitetom festivalu damo na atraktivnosti. Na isti način ja realizujem dečji festival Čarolija. Pozivam i plaćam poznate kompozitore i kantautore da napišu dobre i hitične melodije za decu.
Story: Da li ste očekivali pobedu i kako ste se osećali kada ste ponovo stali pred publiku?
- Na sceni sam sve vreme, a to što ne snimam nove pesme, ne znači da nemam nastupe. U januaru sam održala divan koncert na trgu u Zaječaru, u Pirotu sam nastupala u novogodišnjem programu čiji je sponzor bio Tigar, zatim sam pevala na velikim scenama festivala Supernatural i na Festivalu porodice. Pobedu ovoga puta nisam očekivala. Bilo mi je dovoljno što su me organizatori ispoštovali i zaista mi je bilo drago kada su mi u ponoć javili odluku novinarskog žirija. Zaista nije mala stvar kada dobijete dobre poene od 11 renomiranih redakcija.
Story: Koliko vaša savršena linija ima veze s povratkom pred publiku i kako ste uspeli da smršate?
- Težinu sam regulisala pre poziva organizatora festivala u Vrnjačkoj Banji i moguće je da su na mene obratili pažnju tek nakon moje promene. Smršala sam tek kada sam primenila sve potrebne tehnike, počevši od regulisanja ishrane, unošenja mnogo vode, blage fizičke aktivnosti, masaža i tretmana u kozmetičkim salonima. Pomogao mi je Đura Vojvodić, vlasnik specijalizovanog salona Dermomedika za sliming. Motivisao me je da bar pola sata dnevno vozim sobni bicikl, radio mi je tretmane LPG-a, Karboxyja, ultrazvučne kavitacije i otkrio meni do tada nepoznatu zelenu detoks kafu koja čisti organizam i tera vas da unosite više vode.
Story: Mogu li vaši fanovi uskoro da očekuju još novih pesama i album?
- Da bi se snimile pesme ili album, potrebno je dosta novca, a ja nažalost  ne zarađujem od pevanja. Ne verujem da bi u današnjoj situaciji bilo ko sponzorisao ili finansirao ženski pop album, ako tu ne postoji neki drugi interes.
Story: Jednom ste izjavili da ste se sa scene povukli jer više niste mogli da se borite sa provokacijama, lažnim ljudima i kompromisima. Da li se situacija možda promenila?
- Lažljivi ljudi i mediokriteti postoje u svakom poslu pa i u mom. Ne možete ni da pretpostavite u kojim sve segmentima i na koji način takve osobe ispoljavaju svoju zlobu, komplekse i miniraju sve što je uspešno. Ipak, neko gore sve to vidi i ne brinem za sebe, ali definitivno se nisam vratila na scenu.
Story: Postoji li mogućnost da još nešto uradite tako iznenada i nenajavljeno, da se udate, na primer?
- Kada se nešto desi iznenada i nenajavljeno, znači da nije ni planirano. Zato ne znam šta će se sledeće dogoditi u mom životu, sve se dešava stihijski ili se nikada ne dogodi.
Story: U poslednje vreme pričalo se da ste stavili tačku na odnos sa Mikijem Perićem. Odakle dolaze takve insinuacije?
- Ne bavim se tuđim nagađanjima jer bi u tom slučaju bila psiholog ili makar sociolog. Moj privatni život oduvek je bio samo moja stvar.
Story: Nedavno ste bili kuma na krštenju dece Milice i Željka Mitrovića. Da li je taj čin najbolji dokaz vašeg dugogodišnjeg prijateljstva?
- Kumstvo, pre svega, ukazuje na iskren i topao odnos, ali i na dugo prijateljstvo. Sticajem okolnosti radim sa decom i moje kumice Kristina i Andrea pevaju u horu Čarolija. Nije fraza ako kažem da ih obožavam i da ta ljubav ne može da se sumira. Deca sve osete i one su me poželele za kumu. Kristina je i ranije za praznike sa mnom odlazila u crkvu i bilo je prirodno da se vežemo na ovaj način. O prijateljstvu sa Milicom ne bi trebalo ni da govorim. Nas dve umemo jedna drugoj sve da kažemo, ona me smiruje i veoma je staložena, dok ja imam kratak fitilj i sve gledam kroz sopstvene naočare.
Story: Koliko imate vremena za stare prijatelje iz rodnog Požarevca?
- Silom prilika  poprilično sam se otuđila jer sam još sa četrnaest godina upisala srednju muzičku školu u Beogradu i otišla iz rodnog grada. Ta dečja prijateljstva bila su kratka i nezrela, a danas održavam kontakt samo sa jednom školskom drugaricom koja mi je sticajem okolnosti sada komšinica.
U Požarevcu sam kasnije sklopila divno prijateljstvo i okumila se sa svojom najtalentovanijom saradnicom Majom Skenderović Bonić, baletskom umetnicom. Njena baletska grupa Amadeus redovno gostuje na nastupima mog hora Čarolija.
Story: Kakvi su dalji planovi hora Čarolija?
- Intenzivno radimo i trenutno smo volonteri na Univerzijadi. Imamo desetak zakazanih nastupa na najznačajnijim sportskim događajima, a testiranje za nove članove biće 20. i 21. juna u Krsmancu. Sledeća audicija dogodiće se u septembru i jedva čekam pripreme za novogodišnji program, ali i festival Čaroliju koji se održava u novembru i decembru.
Story: Stiče se utisak da tu decu volite kao svoju. Jeste li strogi prema njima?
- Bolje ogledalo od dečjeg hora nemoguće je imati. Koliko dajete, toliko dobijate. Stroga sam samo u očekivanjima da sve na nastupu protekne u najboljem redu. Želim da uverim ljude da, ako krenemo da menjamo stvari iz korena, ima šanse za našu decu i muziku.
Story: Kakvi ste kada se naljutite?
- Naljutim se na laž, ponekad i na nedisciplinu, a na nerad najviše... Tada volim da se stvari isteraju na čistac, nazovu pravim imenom, a krivci odmah pronađu. Jednostavno, ne dozvoljavam da bilo šta ostane nerazjašnjeno.
Story: Jeste li u vezi autoritet i pokretač inicijativa ili tu ulogu prepuštate partneru?
- Volim uzajamnost i ravnopravnost u vezi. Za ljubav je potrebno dvoje i oni moraju da se trude i zalažu za bolji kvalitet svog odnosa. Autoritet na silu nikome dobra nije doneo.  
Story: Na šta ste slabi i šta vas uvek razneži?
- Deca i životinje. Najslabija sam na ona bespomoćna, nikome kriva živa bića koja nemaju ono što bi trebalo da imaju, bilo da je reč o zdravlju, hrani, toplom domu ili sreći.
Story: Mnogi za vas kažu da ste kao osoba veoma hladni. Kakvi ste, zapravo, privatno?
- Nema potrebe da obrazlažem ljudske gluposti. Oni koji treba da me znaju, znaju me... Oni koji me vole, uvek će imati lepe i tople reči za mene, za razliku od onih koji me ne vole. Njima će uvek neko biti kriv.
Story: Kako vidite sebe za deset godina?
- Život se ne sme planirati jer je nepredvidiv i čudesan. Nikada nisam vizuelizovala budućnost. Znam samo da ću, kojim god poslom da se budem bavila, davati sve od sebe, kao što sam i do sada radila.

Moni Marković

makonda-tracker