Davor Gobac: Ne lažite decu

0
Zločesti dečko regionalne rok scene, Davor Gobac, otkriva kako je uspeo da u sebi pomiri razuzdanog poročnog pankera i porodičnog čoveka koji uživa u mirnom seoskom životu i ne izbija iz teretane.
Davor Gobac. Foto: Vladimir Šporčić
Davor Gobac. Foto: Vladimir Šporčić

Za tri decenije bavljenja muzikom, Davor Gobac (49) uspeo je da sa bendom Psihomodopop snimi trinaest albuma, osvoji mnoštvo muzičkih nagrada, bude prvi izvođač iz Jugoslavije čiji je spot dospeo na MTV i da se nađe na naslovnoj strani regionalnog izdanja kultnog časopisa RollingStone. Iako ga zbog dugačkog  jezika i slobodnog ponašanja bije loš glas, hrvatski muzičar već dvadesetak godina živi u skladnom braku sa suprugom Deanom sa kojom ima sina Vilija, a za svoju porodicu izgradio je kuću u Zaprešiću blizu Zagreba. Pored muzike, bavi se i glumom i slikarstvom, a odnedavno vodi i jednu radijsku emisiju.

Story: Važite za lošeg momka YU scene koji se na koncertima skida i uvek uradi nešto neočekivano. Opterećuje li vas takav imidž pošto ljudi očekuju da i dalje radite takve stvari?

- Ne razmišljam o tome. Uvek sam se ponašao prirodno, na bini sam radio ono što je mene zabavljalo i tu formulu koristim do danas. Dobar rokenrol treba publici da da i dobru energiju i dobar šou. A da se vremenom treba donekle menjati, to je sigurno. Glupo je da izgledaš kao i prvog dana, to mogu samo The Ramones. (Smeh)

Story: Koliko vas je promenio porodični život i to što ste već dvadeset godina otac?

- To mi nikad nije smetalo za posao. Naprotiv, čak mi je dalo i neku dodatnu inspiraciju koju nisam imao kad se moj sin Vili rodio. On danas ima dvadeset godina i dva metra, ima svoj metal core bend, pa smo jedna rock-metal core familija.

Story: Roditelji se uvek plaše odrastanja dece i njihovog sureta sa svetom seksa, droge i rokenrola. S obzirom na to da ste vi upravo iz tog sveta, kako gledate na tu problematiku? Jeste li se plašili kako će vaš imidž uticati na vašeg sina?

- Imam sasvim drugačiji pogled na to. Od malih nogu sa sinom sam otvoreno razgovarao o svemu. Poznajem dosta svojih kolega, ispričao sam razne slučajeve, sasvim otvoreno. Još kad je bio mali, počeo je da sluša Sex Pistolse, voleo je Sida Višiza, a ja sam mu rekao sve o tome šta je on radio i šta mu se desilo. Danas imam jedno dete koje je vrlo svesno svega. Bitno je da decu ne lažete, da im kažete kako to zaista u stvarnosti izgleda. Nisu deca glupa, odmah će shvatiti kako da se odnose prema tome. To je bolje nego da im ništa ne pričate, pa zaključke donose sami, na ulici.

Story: Da li ste tokom karijere osećali odgovornost što će neki klinci možda slediti vaš primer i prihvatiti takav model ponašanja?

- Slažem se s onim što je Mik Džeger još šezdesetih rekao na tu temu: Mi smo rokenrol bend, a ne vaspitna ustanova. Furamo film koji je pozitivan, a to što će ga neke konzervativne struje shvatiti drugačije, stvar je na koju moramo da računamo. U stvari, j... mi se za njih. Ne vidim šta je loše u tome da se dobro osećaš dok radiš ono što voliš i da živiš od rokenrola. Ne moraju svi da rade osmočasovno radno vreme.

Story: Može li danas da se živi od rokenrola?

- Može, ali je zadatak sve teži.

Story: Iako se albumi danas ne prodaju, nego se besplatno preuzimaju sa interneta, vi ipak spremate novo izdanje?

- Uskoro ćemo objaviti album, i na vinilu i na CD-u, pošto smatram da dok god ima onih koji to vole, ploče treba da postoje. I ja volim vinil, kupio sam nedavno novi stari gramofon. (Smeh)

Story: Ove godine slavite 30 godina karijere, kako glasi vaš recept za trajanje na sceni?

- Nismo nikada radili na silu, uvek nam je polazilo za rukom da se dogovorimo kakve ćemo pesme da napišemo i kako da ih isfuramo. Voleli smo to i zato nam nije bilo teško, čak i kad je bilo teško. Mislim da je to jedini recept. Ako voliš ono što radiš i dosta radiš, moći ćeš da pregrizeš sve užase koji te čekaju.

Story: Uprkos svojoj reputaciji, imate stabilan i dugovečan brak. Kako vam je to pošlo za rukom?

- Iskreno, nemam pojma. Ima ona pametna, ali izlizana misao da je svaki brak uspešan ako se napravi pozitivan kompromis. To se može primeniti i na bend s kojim sam duže u vezi nego što sam u braku s Deanom. (Smeh) Svi imamo svoje krajnosti, a i u bendu i u braku, morate se s nekim naći na pola puta da bi to funkcionisalo.

Story: Koliko je porodična stabilnost važna za vašu karijeru?

- Sigurno je važna, svako mora imati neku bazu, a moja je Zaprešić, gde imam kuću. Sviđa mi se da živim izvan grada, mada je Zaprešić tokom ovih godina postao prvi moderan gradić.

Story: Život u malom mestu, stabilan brak i aktivno bavljenje fitnesom vrlo su daleko od slike razuzdanog pankera?

- Volim stejdž, volim rokenrol i glupo mi je da izađem na binu i crknem nakon dve odsvirane pesme. Od kad aktivno vežbam, zagrejem se zapravo tek nakon pet pesama. Svi moji idoli fizički su veoma spremni i u dobroj kondiciji - Mik Džeger, Igi Pop, pa čak i Lu Rid koji je i kad je umro u sedamdeset i nekoj, imao muskulaturu tridesetogodišnjaka. Meni baš prija da vežbam. Nisam neki sportista, ali se dobro osećam kad mogu bez previše napora da odradim dvosatni koncert. Rokenrol je odavno sport, pogledajte samo Džegera koji je već trideset godina u olimpijskoj formi.  

 

Razgovarala: Vera Nikolić

makonda-tracker