Marijana Mateus - Cena mog razvoda

2
Odnedavno modna dizajnerka, Marijana Mateus otkriva u kakvim je odnosima sa prvim mužem Miodragom Kostićem ali I koliko je njen drugi suprug Lotar Mateus izgubio njihovim razvodom
Foto: Luka Šarac Šminka: Nena Ilić Frizura: Svetlana Bubanja Bucka Mesto snimanja: TQ Plaza, Njegoševa 55, Beograd Garderoba: Kolekcija Marijana Class by Marijana Matthaus i haljina Cavalli
Foto: Luka Šarac Šminka: Nena Ilić Frizura: Svetlana Bubanja Bucka Mesto snimanja: TQ Plaza, Njegoševa 55, Beograd Garderoba: Kolekcija Marijana Class by Marijana Matthaus i haljina Cavalli

Uvek naoružana optimizmom i osmehom, Marijana Mateus u javnosti ostavlja utisak dame koja živi savršen život. Harizmatična zavodnica, odnedavno i modna dizajnerka, sve životne izazove prebrodila je stoički, a s godinama je naučila da iz svake negativne situacije umesto suza i jadikovki, izvlači važne pouke. Kroz dva razvoda koje je javnost pratila do najsitnijih detalja, prolazila je naizgled sasvim smireno. Tako svoju bol i tugu nije pokazivala ni kada se pre devet godina razvodila od biznismena Miodraga Kostića Koleta, a ni kada je početkom 2009. okončala petogodišnji brak sa  fudbalskim trenerom Lotarom Mateusom. Uspomene na oba supruga drži zaključane u dnevniku svojih najlepših ljubavi, ali je nastavila da vodi spokojan život, o čemu ekskluzivno govori za Story, samo nekoliko dana pred predstavljanje svoje prve modne kolekcije Marijana Class na Jacobs Fashion Selectionu, 12. aprila.

Story: Kako ste došli na ideju da postanete modni kreator?

- Želela sam da sve segmente svoje ličnosti prenesem na kolekciju. Nikada nisam imala uzore pa sam poželela autentičnu liniju odeće koja će na pravi način demonstrirati mojih dvadesetak godina provedenih u modnom svetu. Preživela sam mnogo stresa i ogromnu količinu energije uložila u taj posao pa se nadam da će se modeli koje sam kreirala, jednog dana naći i na rafovima čuvenog londonskog Harrodsa ili nekog drugog londonskog lanca robnih kuća.

Story: Da li je to razlog vaše odluke da se sledeće godine  preselite u London?

- Budimpešta je i dalje moja baza, gde ću boraviti još jedan kratak period, a London mi je najomiljeniji evropski grad. Moja starija ćerka Dajana kreće na univerzitet, sin Aleksandar ima želju da nastavi školovanje u Londonu, što se dopada i Anđeli, pa mi ostaje samo da im ispunim snove. Ne planiram život u Beogradu, ali se u njega uvek rado vraćam. Kada se preselim u London, biće mi mnogo lakše da se predstavim i na tamošnjem Fashion Weeku, što mi je jedna od poslovnih ambicija.

Story: Ko vam je bio inspiracija?

- Prilikom kreiranja linije Marijana Class koja podrazumeva donji veš, spavaćice, trenerke, haljinice, tunike za plažu… a čije je prvo slovo mog imena M zaštitni znak, želela sam da se kreacije dopadnu i mojim ćerkama. One su me i navele na ovako smeo i zahtevan projekat i bile moja inspiracija, zbog čega su prve ponele moje modele. Planiram da lansiram i svoj parfem, kao i ostale proizvode za negu tela.

Story: Da li je dokumentarac o vašem radu koji će biti prikazan na reviji, uvod u kampanju koja će pratiti knjigu koju pišete?

- Biće mi potrebno nekoliko meseci da završim knjigu, kroz koju  želim da predstavim svoja iskustva i znanje, iz čega će čitaoci moći da vide kako ništa u životu nije slučajno. Za sve treba mnogo rada i truda, a moj uspeh predstavlja splet različitih okolnosti.  U stvari, razumeće ko sam zapravo ja. Neće to biti klasična autobiografija, već knjiga mojih saveta i iskustava iz različitih životnih perioda koje želim da podelim sa drugima.

Story: Na reviji ćete imati i specijalnog gosta - bivšeg supruga Lotara Mateusa. Znači li to da niste u lošim odnosima nakon razvoda, kao što se pričalo?

- Neće on biti jedini specijalni gost te večeri, ali tačno je da je uzeo slobodan dan i najavio svoj dolazak. Nas dvoje smo ostali u  dobrim odnosima i čujemo se skoro svaki drugi dan. On brine o tome kako sam i podržao me je u lansiranju modne kolekcije. I njega, kao i sve ostale ljude koji žele da podele moju radost, volela bih da vidim uz sebe jer sam lansiranjem kolekcije pokazala da znam još mnogo toga da radim osim da se dobro udam, kako su me neki etiketirali, jer ne znaju, a i ne žele da znaju, ko sam ja. 

Story: Vređa li vas to što vas pojedinci doživljavaju upravo kao ženu koja zna samo dobro da se uda?

- Šta ću kad me hoće moćni i uspešni muškarci? (smeh). Da li bi zbog toga trebalo da se osećam krivom? Ipak, to je vrlo ružna etiketa koju su  mi pojedinci prilepili. Teško je danas shvatiti da iza uspešnog muškarca mora da stoji jednako uspešna žena, ali i da sam sve životne pobede sama zaslužila. 

Story: Hoće li vam smetati ako Lotar na vašu reviju dovede sadašnju suprugu Kristinu?

- Apsolutno ne! On je pozvan, a da li će doći sam, sa suprugom ili sinom Lorisom, kao što mi je nedavno rekao, njegov je izbor. Jedino što može da ga spreči u dolasku jeste utakmica koja će možda biti pomerena na dan moje revije. Lotara vrlo cenim kao osobu i on to zna. Bio u braku ili ne, nas dvoje ćemo uvek imati naš zajednički mikro svet koji smo formirali još pri upoznavanju. Pamtim divne trenutke sa Lotarom i ako mi se neko pokaže pravim čovekom, kao što je s njim bio slučaj tokom i nakon razvoda, trudim se da dobro dobrim vratim. Malo je onih s kojima sam bila u vezi, a da sada ne kontaktiramo. Srećna sam zato što sam volela posebne muškarce koji su bili veći od moje mašte.

Story: Nigde u srpskim medijima niste pričali o tome kako je krajem januara protekao zvaničan razvod braka?

- Razvod ili razlaz nije laka stvar, a s ove tačke gledišta, za mene je to prošlost koja je ostavila ožiljak u mojoj duši. Život me je naučio da se ne osvrćem i to svoje iskustvo pokušaću da prenesem na čitaoce knjige koju spremam. Raduje me to što je moj odnos s njim sve do razvoda bio izuzetno kulturan. Ponosna sam na pet godina provedenih sa Lotarom i zbog toga što je u Salcburgu sve to završeno na civilizovan način. 

Story: Jeste li ste zadovoljni finansijskim ishodom razvoda?

- U vreme ekonomske krize, ne volim da pričam od ciframa, ali Lotar je svakako ispoštovao naš dogovor od prošlog leta kojim sam veoma zadovoljna.

Story: Nemački mediji tvrdili su da je to bio milionski razvod. Jesu li bili u pravu? 

- Danas se svašta piše. Ja trčim svoju trku i ne osvrćem se na druge trkače, što praktikujem kako u poslu, tako i u privatnom životu. Ne volim da razgovaram o novcu.

Story: Da li je Lotara razvod sa vama skupo koštao?

- Jeste u emotivnom smislu. Mislim da je svestan šta je izgubio, a meni je ta činjenica izuzetno važna. S druge strane, drago mi je što me respektuje kao majku i ženu, a ja sam sa svojih trideset i sedam godina shvatila da sreća ne leži u novcu i da finansije u današnje vreme nikoga ne mogu istinski učiniti srećnim. Pogrešno je razmišljati da sudbina zavisi od efekta sreće, ona zavisi samo od našeg izbora. 

Story: Kako ste podnosili glasine da vas je Lotar prevario?

- Lotar je odmah izašao u javnost s tom vezom, a pod istim krovom odvojeno smo živeli svoje živote i pre toga. Ljubav je nestala ranije, kada su naše interesne sfere počele da se razilaze. On je želeo da bude moj prioritet, a ja sam mu stavila do znanja da su mi deca najvažnija. Jednostavno, nisam mogla da mu budem supruga trideset i jedan dan mesečno. Možda i u mom životu postoji neko ko mi trenutno odvlači pažnju, ali između Lotara i mene razlika je u tome što ja ne želim da svoj emotivni odnos po svaku cenu predstavljam u javnosti, kao što je on uradio sa sadašnjom suprugom. To ne znači da neću promeniti svoju odluku, ukoliko mi se ponovo s nekim desi ljubavni fleš, kao što je to bilo s njim. Između nas dvoje, to se desilo na prvi pogled, a posle našeg upoznavanja, nikada nisam osetila nešto slično sa drugim muškarcem.  

Story: Mislite li da je Lotar emotivni slabić jer ne ume da bude sam? Odmah posle vas našao je drugu.

- Poštujem to što je nakon razlaza sa mnom odmah ozvaničio svoju novu vezu. Lotar zaista ne može da živi sam i ja razumem zašto je tako brzo našao partnerku. Mene u ovoj životnoj fazi okupiraju deca i posao, a obaveze oko revije ne padaju mi teško.

Story: Da li je tačno da ćete bivšeg muža uskoro posetiti u Izraelu, gde je trener jednog fudbalskog kluba?

- Da, imam to u planu u sklopu puta u Tel Aviv, čiju energiju uvek volim da osetim, a svako ko je udahnuo tamošnji vazduh, zna o čemu govorim.

Story: Kako ste uspeli da zadržite dobar odnos i sa prvim mužem Miodragom Kostićem?

- Deca su naša spona, ali i to što nismo sujetni. Nijedna veza nije ista i ne bi trebalo imati velika očekivanja. Za mene je  svaka romansa kao nova fudbalska utakmica. Ne postoje greške, nego samo nova iskustva i segmenti emotivnog nezadovoljstva koji nas teraju da idemo dalje dok ne nađemo naizgled savršenu osobu. A taman kada pomislimo da smo je pronašli, sve opet kreće u začarani krug.

Story: Mislite li da je ste u vaspitavanju dece uspešniji vi ili Miodrag?

- Deci je u različitim fazama odrastanja jedan roditelj potrebniji od drugog i to je normalno. Prema njima sam izuzetno otvorena i trudim  se da ih naučim kako da postanu pravi ljudi jer je to danas najteže. Ja svima mogu da pogledam u oči jer nikome nisam odmogla. Takve manire želim da prenesem i na svoje naslednike koje vaspitavam da čine dobro, kako bi im se to istom merom vratilo.  

Story: Stalnim putovanjima, udvaračima ste zadali težak zadatak: nemoguće vas je pratiti. Je l’ to razlog što trenutno nemate ozbiljnog partnera?

- Galerija muškaraca je tu, ali na ovom globusu sigurno postoje oni koje bih mogla da volim jer ljubav je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da. Ona se ne planira i trenutno sam je usmerila  na decu i posao. Verujem u bezuslovnu ljubav i znam da će mi se takva i desiti.

Story: Osmeh jeste vaše oružje, ali šta je to što vam povremeno tera suze na oči?

- Dobar film, tuđa nesreća i sve loše životne situacije koje se dešavaju ljudima koje volim.

Story: Koliko često posećujete Novi Sad gde žive vaši roditelji Bora i Dušanka, kao i brat Dragan?

- Nakon moždanog udara koji je tata nedavno preživeo, trudim se da tamo odlazim što češće. Presrećna sam što se uspešno oporavlja. Mama vodi računa o njemu i ja joj se divim na snazi i volji koju pokazuje dok brine o tatinom oporavku. Ona je moj heroj.

Story: Osim što ste oduvek bili brižna ćerka, jeste li još pomalo u duši ona vesela tinejdžerka?

- Dok me za Vrbas vezuje detinjstvo, period adolescencije provela sam na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Novom Sadu. Nedavno sam se smejala kada sam kod mame pronašla i ponovo pročitala svoj prvi intervju koji sam dala kada mi je bilo šesnaest godina. U njemu sam se zarekla kako ću ostati svoja i da ću sprečavati da mi bilo ko sa strane kroji sudbinu. Volim sebe, ali i druge, i ne znam šta znače zavist i ljubomora. Smeta mi kada u Srbiji čujem da me komentarišu oni koji me ne poznaju. Razoružam ih osmehom i energijom koju nosim u sebi, a to sam nasledila od svojih roditelja. 

Nikola Rumenić

makonda-tracker