Andrej Pejić: Promene počinju sa dna

0
Uoči svog dolaska u Beograd, svetski slavni maneken Andrej Pejić osvrće se na turbulentnu prošlost prostora s kojih potiče, govori o pravima homoseksualaca i transeksualaca, ali ističe i kako planira da provede vreme u Srbiji
Andrej Pejić, Foto: Andrej Visage Model book
Andrej Pejić, Foto: Andrej Visage Model book

Androgeni maneken Andrej Pejić (21) poslednje dve godine apsolutni je vladar modnih pista, ali na svetskom nivou. Kada se na javnoj sceni pojavio mladić vanzemaljske lepote koji izgleda poput najlepše žene, svet je ostao zatečen. Svi su imali nekakvo mišljenje, neki su ga prihvatili sa oduševljenjem, drugi su ga osuđivali i osujećivali… Naravno, svetska javnost mogla je da misli šta joj je volja, ali najvažnije je da se Andrej u svojoj koži odlično oseća, a verovatno je baš to razlog zbog koga su mu sva vrata otvorena. Zanimljivo je kako je Pejić rođen u Tuzli neposredno pre početka ratnih razaranja na prostorima bivše Jugoslavije, odakle je sa majkom i bratom izbegao u Srbiju u selo Vojska nedaleko od Svilajnca, a potom se cela porodica preselila u Australiju. Tamo je kao tinejdžer radio različite poslove, a otkako su ga na štandu McDonaldsa zapazili, više ništa nije bilo isto. Postao je zvezda! Dan pre dolaska u Srbiju gde će 17. maja u klubu Mikser House biti lice Freelove žurke zagrevanja za prvi koncert Tuborg presents Depeche Mode u Beogradu i nastupiti kao DJ, Pejić, koji će biti i specijalni gost koncerta na Ušću, dao je intervju za Story u kojem je otkrio koliko zna o istoriji zemlje iz koje potiče, ali i šta očekuje od naše prestonice.

Story: Da li na ove prostore dolazite prvi put od kada ste postali svetski poznati? Kako se osećate?

- Sve je zaista nestvarno. Verujem da će to za mene biti vrlo zanimljivo  iskustvo. Nikada nisam mislio da ću dobiti šansu da se vratim na mesto gde sam proveo svoje detinjstvo kao DJ! Primetio sam kako srpski mediji  posvećeno prate sve što se dešava u vezi sa mnom, pa ne verujem da ću biti u mogućnosti da na svojim omiljenim mestima uživam kao što je to bio slučaj nekad kad sam bio dete.

Story: Odrastali ste daleko od zavičaja svojih roditelja. Koliko znate o Srbiji i Bosni?

- Živeo sam u Srbiji kao devetogodišnjak i tu sam završio osnovnu školu. Znam mnogo o novijoj istoriji tog podneblja, na primer o  ratu koji se dogodio dva meseca nakon što sam se rodio. Posle toga sam postao politički osvešćen. Učio sam malo o starijoj istorije, turskoj i nemačkoj okupaciji, različitim religijama…  

Story: Bićete DJ na Depeche Mode - uvodnom partiju. Kako će to da izgleda i jeste li nervozni?

- Već ćete saznati kako će to izgledati, ali mnogi elektro zvuci mnogu da se miksaju sa starijim. Malo sam nervozan i nadam se kako neću biti spaljen na lomači. (Smeh) Međutim, bez obzira na to da li ću goreti ili ne, sve ćemo učiniti da ljudi polude na plesnom podijumu!

Story: Koja pesma od Depeche Mode je sjajna za catwalk na modnoj pisti?                

- Enjoy the Silence! 

Story: Žurka će biti i podrška IDAHO - Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije. Šta mislite o javnim ličnostima koje svoju slavu koriste kako bi promovisale dobre stvari?

- To je dobra stvar i mali korak, ali zaista mislim kako je to ljudski zadatak. Kada se narod ujedini protiv vladajućih klasa koje se ne bore protiv homofobije i transfobije, videćemo prave promene. To treba da bude pokret koji nije specifičan i izolovan, a čiji smisao će biti poništavanje nejednakosti. Promena mora da počne sa dna. Ako slavna ličnost ili neko umetničko delo mogu da pomognu kao inspiracija, onda je to progresivno.

Story: Osim odlaska na žurku i koncert, šta još želite da radite za vreme svog boravka u Beogradu,?

- Želeo bih da posetim Stari grad jer mi se to mesto zaista dopada i volim ga. Nadam se da ću imati vremena i da obiđem splavove na Dunavu.

Moni Marković

 

makonda-tracker