ELVIR LAKOVIĆ LAKA - Plačem uz ljubavne filmove

0
Bosanski muzičar koji je naprečac osvojio publiku u celom regionu, Elvir Laković Laka, pred koncert u Beogradu priznaje da je ljubav njegov životni stav i da uvek roni suze kad gleda romantične scene
foto: Jasmin Fazlagić
foto: Jasmin Fazlagić

Neobični momak iz Goražda, koji je veći deo života istraživao šta želi da bude kad poraste, konačno je pronašao sebe u onome što mu je oduvek išlo od ruke – izmišljanju i izvođenju pesama koje na prvu ulaze u uši. Elvir Laković Laka nije ostao ni fudbaler, ni inženjer, ni konobar, ali je iznenadio i sam sebe osvojivši s pesmom Pokušaj deveto mesto na ovogodišnjem Evrosongu. Zahvaljujući originalnosti i nesvakidašnjem scenskom nastupu, Laka i njegova sestra Mirela stekli su vernu publiku u čitavom regionu, a koliko je ona brojna, pokazala je i MTV nagrada Best Adria Act, koju su nedavno dobili u Liverpulu. Iako krije godine i bračni status, ekscentrični muzičar koji ne voli novinare, pristao je da pred koncert u Sava centru osmog decembra, za magazin Story otkrije ponešto o sebi.

Story: Jeste li od detinjstva imali umetničke aspiracije i bili drukčiji od drugih?

- Kao mali nisam imao nikakve umetničke sklonosti. Bio sam obični provincijalac, svirao sam narodnu muziku i popularne zabavne pesme. Možda sam uvek imao čudnu frizuru i oblačio se drugačije, ali i to je bilo provincijski naivno, što bi narod rek’o, bio sam seljak. Zato me danas zovu Laka, čudo od seljaka.

Story: Po struci ste mašinski tehničar, studirali ste zaštitu na radu, a svojevremeno ste bili i prvotimac goraždanskog fudbalskog kluba Radnički. Kad ste shvatili da će muzika biti vaš životni poziv?

- Kada sam otkrio da imam talenat da izmišljam pesme i da ne želim ništa drugo da radim, odlučio sam da se držim muzike. Ona mi daje neku neverovatnu energiju koju mogu da dobijem jedino baveći se njome. Taj osećaj je bolji čak i od seksa i bilo kog duhovnog zadovoljstva.

Story: Godi li vam što vas danas nazivaju najoriginalnijom pojavom na regionalnoj sceni? Kako je nastao sad već čuveni Laka i Lela imidž koji je pohvalio i Žan-Pol Gotje?

- Mi sviramo muziku koju volimo i oblačimo se onako da bi se osećali ugodno. Volimo pank stil oblačenja i toga se najviše držimo. U Liverpulu, gde smo išli na dodelu MTV nagrada, odmah smo pojurili u second hand i kupili dosta stvari. Tamo su te radnje neverovatne, tako su dobre da bismo sve odmah uzeli.

Story: Šta se u vašem životu promenilo nakon Evrosonga?

- Od toga je sve krenulo. Sve stvari iz svoje prošlosti sad delimo na one koje su bile pre i one koje su se desile posle Evrosonga. Većeg marketinga u Evropi nema. Hvala ti Evrosonge!

Story: Da li su vaši prijatelji promenili odnos prema vama sada kada ste popularni?

- Družim se sa samo nekoliko ljudi, a naročito volim da se družim sa ženama jer one imaju prijatnu energiju i drugi senzibilitet prema svim stvarima. Mislim da sam bio žena u prošlom životu, pošto plačem kad gledam ljubavni film.

Story: Izjavljivali ste da vam roditelji često govore: Nađi posao, pa se onda bavi muzikom. Da li se to promenilo nakon uspeha na Evrosongu, dobijanja MTV nagrade i interesovanja koje ste izazvali na ex-Yu prostoru?

- Sada mi samo govore da uplatim penzijsko i zdravstveno osiguranje jer nisam osiguran.

Story: Pevate o tome koliko je ljubav važna, a o vašem ljubavnom životu ne zna se ništa. Ko je osvojio Lakino srce i kako?

- Pevam o ljubavi kao o životnom stavu prema svim stvarima u životu. Srce mi svaki put osvoji ljudskost, istina i radost.

Story: Brzo ste postali miljenik beogradske publike. Šta očekujete od nastupa u Sava centru, a šta publika može da očekuje?

- Neka publika ne očekuje ništa jer se tada obično dogodi čudo. Ako bude euforično kao na Evrosongu, biće mi to najbolji koncert.

makonda-tracker