2CELLOS: Ne nadmećemo se oko devojaka!

0
Mladi, talentovani i jedinstveni violončelisti Luka Šulic i Stjepan Huser, proslavljeni pod zajednickim imenom 2 Cellos, pred beogradski koncert za magazin Story govore o prijateljstvu, saradnji i muzici, kao i neverovatnom uspehu koji su priželjkivali, ali ni
2cellos, foto: Promo
2cellos, foto: Promo

Story: Strast prema muzici pokazali ste još u detinjstvu. Zašto ste se opredelili za violončelo?
- Zvuk violončela je čista magija! Topao i plemenit, ugodan, dira direktno u dušu, ulazi pod kožu. To je zvuk najbliži ljudskom glasu. Kao rođen je za romantične i dirljive melodije, a u isto vreme može biti i agresivan i da roka žešce od električne gitare! Može apsolutno sve! To je najuniverzijalniji instrument!



Story: Nastupali ste jedan protiv drugog na takmičenjima i smatrani ste rivalima. Kako ste odlučili da započnete saradnju?
- Čim smo se upoznali, kao tinejdžeri, osetila se napetost. Bili smo fanatici za čelo i muziku, vežbali smo danima, bio je to zdrav takmičarski duh. Imali smo višak adrenalina i energije, a to smo ispoljavali na čelu, pa su se mnogi pitali kako bi bilo kad bismo udružili snage. Retko kad smo se viđali
i tek nakon deset godina odlučili smo da radimo nešto zajedno. Hteli smo da napravimo revoluciju, zaintrigiramo šire mase, pogotovo mlau publiku,
i privučemo ih tom instrumentu. Budući da smo napokon obojica bili na istom mestu, u Londonu, postali smo nerazdvojni, imali smo zajedničku viziju i odmah je sve eksplodiralo.


Story: Kako rešavate nesuglasice?
- Bude tu po koja svađica, ali na sreću ona ne traje dugo i brzo se ohladimo. Zapravo, pravo je čudo kako funkcionišemo s obzirom na to da smo zajedno 24 sata dnevno 365 dana u godini!

Story: Da li ste priželjkivali svetsku slavu?
- Nismo očekivali ovakvu vrstu slave, trudili smo se da postanemo vrhunski solisti u svetu klasične muzike, ali tek kada smo se udružili, dogodilo se čudo i desila nam se karijera kakvu nismo mogli zamisliti ni u najluđim snovima.

Story: Objavljivanjem vaše izvedbe numere Smooth Criminal Majkla Džeksona, otvorili ste vrata slave. Kakav je osećaj shvatiti da ste odjednom poznati širom sveta?
- Bili smo jako uzbuđeni, ali u isto vreme i svesni velike odgovornosti koja nas ceka. U tom trenutku imali smo samo tu pesmu i ništa drugo. Slava nas je zatekla odjednom i morali smo brzo da reagujemo. Sreća je da smo imali taj rigorozni klasični trening, pa smo bili spremni na velike izazovekoji su se slili na nas u nemoguće kratkom roku Sve je bilo novo, odjednom je trebalo da naučimo kako da se nosimo s navalom medija koji su nas opsedali. Bilo je to najstresnije razdoblje u našim životima, Stjepan je bio izgubio 10 kilograma za nedelju dana (smeh).

Story: Pesma je za manje od dve nedelje sakupila više od tri miliona pregleda na kanalu YouTube. Jeste li to očekivali?
- Znali smo da imamo nešto moćno, ali da ce nam se u jednoj noći zauvek promeniti životi i da ce se video dopasti nekim veoma uticajnim ljudima, to je kao bajka.



Story: Ubrzo posle toga pozvao vas je Elton Džon da mu se pridružite na turneji. Kako ste reagovali?
- To je kao kad dobiješ na lutriji. On je jedna od poslednjih živih legendi i deliti s njim pozornicu i obici svet nekoliko puta, nešto je neopisivo.

Story: Elton je izjavio da još od Džimija Hendriksa nije čuo nešto tako zadivljujuće kao što je vaša muzika. Kakav je osećaj primiti takav kompliment?
- Ništa ne može biti bolje nego kada takav komplimet od čoveka koji je čuo mnogo toga u svojoj prebogatoj karijeri.

Story: Kako izgleda raditi sa Eltonom Džonom?
- Neverovatno je koliko energije taj muzičar još ima u sebi. Neumoran je: i dalje svaki dan svira, stalno je na turnejama i gde god peva, uvek daje sve
od sebe, 110 posto. To je glavna stvar koju smo naučili od njega. Ponekad nas je sramota ako se osećamo umorno, a onda vidimo njega i odmah se trgnemo. Niko ne radi više od Eltona. Kao osoba, jako je srdačan i velikodušan. Pomogao nam je u karijeri više nego iko drugi, a brine o nama i privatno, stalno zove i pita da li je sve u redu. Čovek je car!

Story: Gostovali ste u nekim od najpoznatijih američkih emisija i upoznali se sa mnogim zvezdama. Koja je na vas ostavila najjači utisak?
- Imali smo prilike da upoznamo veliki broj slavnih ličnosti i manje-više svi su oni na nas ostavili veoma pozitivan utisak.
Većina njih zapravo deluje veoma skromno i pristupacno, obrnuto od svega onog što se u javnosti cesto servira.

Story: Koliko je teško umetnicima sa naših prostora da se probiju na svetskoj muzickoj sceni i da li vam je pomoglo to što živite u Londonu?
- Naši muzičari nemaju gotovo nikakvu šansu da se probiju u inostranstvu. Najvecu barijeru čini jezik, ali mi smo imali tu sreću da smo instrumentalisti. Nakon povratka sa studija u Londonu i dugogodišnjih pokušaja da uspemo, vratili smo se u svoje selo, stavili video na YouTube i uspeli (smeh)! Danas uopšte nema veze gde se nalaziš da bi uspeo, to je moć interneta!

Story: Pored Eltona Džona na bini ste i svirali i sa Red Hot Chilli Peppersima, Džordžom Majklom... S kim biste još voleli da nastupite uživo?

- Velika nam je želja da nastupimo sa Stingom, U2, AC/DC …

Story: Kako ste došli na ideju da klasičnu muziku povežete sa popularnom i da li ste se nadali da ćete napraviti revoluciju u svetu muzike?
- Mnogo je razloga za to. Obožavamo klasiku, ali i druge vrste muzike, pa je bilo teško zadovoljiti se samo jednom. Volimo da improvizujemo i istražujemo različite mogućnosti instrumenta i osećali smo potrei osećali smo potrebu da stvorimo nešto novo na čelu. Prija nam i uzbuđenje koje vlada na rok koncertima, a budući da smo mladi i puni adrenalina, hteli smo da okusimo i tu stranu. Sad smo maksimalno ispunjeni: možemo da sviramo sve što volimo i prenesemo na čelo sve naše ideje. Osećamo da smo na neki način uneli revoluciju u tehniku sviranja gudačkih instrumenata.

Story: Biti popularan znači deliti svoju privatnost sa javnošcu. Kako se nosite s tim teretom slave?
- Nije baš prijatno kada te neko prati po gradu i slika, a da ti to ne znaš, ali moraš
se nositi s tim i biti spreman na tu mogućnost jer je to sada deo posla kojim se bavimo. Mi se nismo previše promenili, ali se promenilo sve oko nas! Ništa više nije isto. Sada gotovo nemamo vremena za privatan život i odmor, stalnosmo u punom pogonu, bez prestanka.
Story: Imate li vremena za privatni život?
- Jako malo, skoro pa nikad, ali nadamo se da ce i to vremenom doci. Sada smo u onoj najluđoj i najintenzivnijoj fazi i šibamo sto na sat. Svaki dan u drugom gradu, drugoj dražavi, drugom kontinentu! Nekoliko puta nam se desilo da promenimo tri kontinenta u tri dana.

Story: U spotu za numeru Smooth Criminal zavadila vas je devojka. Da li vam se to dešava i u realnom životu?
- Sreća je da nam se ukusi po tom pitanju apsolutno razlikuju, tako da nemamo potrebe da se nadmećemo oko devojaka.

Story: Osvojili ste srca mladih dama širom sveta. A kako vas one šarmiraju?
- Mi volime prirodne i šarmantne devojke, skromne i jednostavne. Najlepše žene su definitivno sa područja bivše Juge.

Story: Drugi album pod nazivom In2ition, izaći će početkom 2013. Kakvi su vam planovi za buducnost?
- Posle Nove godine izlazi naš novi album i osim što ćemo ga promovisati na televiziji, započećemo i samostalne turneje širom sveta. Čeka nas na stotine koncerata i jako smo uzbuđeni zbog toga.

 

Tijana Radovanović

makonda-tracker