Jelena Mila: Raduje me rad u Srbiji

0
Iako je izgradila zavidnu karijeru u Švedskoj, glumica Jelena Mila veoma je srećna što posle dužeg vremena glumi na srpskom jeziku u novoj seriji Radoša Bajića Ravna gora
Jelena Mila, foto Amir Rijavec
Jelena Mila, foto Amir Rijavec

Glumica Jelena Ivanišević (43) čije je internacionalno umetničko ime Jelena Mila debitovala je 1989. na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u predstavi Sirano de Beržerak, a potom su usledile Euripidove Trojanke, Stilske vežbe i drugi komadi po beogradskim pozorištima. Karijeru je sa velikim uspehom nastavila u Stokholmu gde radi već četrnaest godina: Igrala je na sceni Kuće Kulture u svom monologu Religije sveta za 30 minuta, a 2006. godine i na Velikoj sceni Kraljevskog nacionalnog pozorišta u savremenoj drami Jorgena Hjerda Sedam čistačica. Nakon što je u Švedskoj organizovala prvi Balkan New Film Festival u februaru ove godine, karijeru postepeno pomera i ka pozorišnoj i filmskoj produkciji.

Story: Čime se trenutno bavite?

- U toku je priprema drugog Balkan New Film Festivala u Švedskoj, ovog puta s filmovima iz Makedonije, Crne Gore, BiH, a moguće iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Prvi BaNeFF nosio je naziv Serbian New Cinema, a specijalni gost-domaćin bila je Lena Endre. Za drugi BaNeFF još nemamo gotov izbor filmova, a saradnja ide preko ambasada i filmskih centara pomenutih zemalja. Cilj je da i ovog puta filmovi obiđu pet najvećih gradova u Švedskoj, a interesovanje je veliko, tako da postoji potreba da produže prikazivanje i u švedskim bioskopima. Trenutno sam odgovorna i za kulturnu saradnju u Upravi Saveza Srba u Švedskoj, tako da se više bavim organizacijom pozorišta i rada na sceni s omladinom i decom. Na jesen planiram gostovanje nekoliko domaćih predstava po Švedskoj, među kojima su O Ivi Andriću Vjere Mujović i Aleksandra Srećkovića, Danga u izvođenju Raleta Milenkovića, a možda i najnovija koprodukcija Budva Grad teatra i Doma omladine Indigo po tekstu Duška Premovića, u režiji Branislava Lečića koji i igra sa Marijom Vicković i Danicom Maksimović.

Story: Kada će domaća publika moći da vas vidi?

- Nastavak glumačkog rada u Srbiji me jako raduje jer sam ga se uželela. Počelo je snimanje serije reditelja i scenariste Radoša Bajića Ravna Gora, velikog projekta RTS-a i Contrast Studia, u kome ću igrati Stanu, mlađu snahu glavne porodice u seriji. Uporedo sa tim radim i monodramu Carica Jelena Silvane Hadži-Đokić, koju je inicirao pokojni profesor Radovan Bigović, a premijera je planirana za jesen.

Story: Aktivno se bavite i produkcijom. Kako je došlo do toga?

- Poslednjih četrnaest godina postala sam švedska glumica, a uz to sam i na master studijama na Filmskoj produkciji na Univerzitetu u Stokholmu, tako da moja glumačka karijera bez većeg napora prerasta u producentsku. Uz stalno spajanje kreativnih svetova severa i juga, radim na spajanju i mogućnosti pozorišne, ali pre svega filmske produkcije. Prvi korak ka tome jeste ono što me naročito čini ponosnom, a to je moj koproducentski filmski prvenac i prisustvo M.A.M.M.A. production Sweden u produkciji filma Led, rediteljke Jelene Bajić - Jočić, koji će u oktobru imati veliku premijeru u Sava centru, a nadamo se uskoro i međunarodnu. Važno je da žene dobiju više mesta u procesu stvaranja filma, a ovaj film je zaista lep primer ženskog filmskog stvaralaštva.

Početkom prošle godine Jelena je sa slavnim Stellanom Skasgardom glumila u spotu popularne švedske pevačice Lykke Li, Sadness Is Blessing, koji je režirao Tarik Saleh.

Jelena Kulović

makonda-tracker