nikad iskrenije

"Finale, 3, 2, 1. Kreći. NEMA NAZAD!" Srpske predstavnice za Glossy otkrivaju sve o svom iskustvu na Evroviziji

0

Kakav je osećaj naći se na evrovizijskoj bini i predstavljati svoju zemlju? Šta bi uradile drugačije da im se ponovo ukaže prilika da odu na Evroviziju? Šta je ono zanimljivo što publika ne vidi? Imaju li neki savet za Konstraktu?

foto: Profimedia, EPA/TATYANA ZENKOVICH, EPA-EFE/ABIR SULTAN, EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
foto: Profimedia, EPA/TATYANA ZENKOVICH, EPA-EFE/ABIR SULTAN, EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Na ovogodišnjoj 66. Evroviziji koja se održava u Torinu u Italiji, Srbiju predstavlja Ana Đurić Konstrakta, pesmom In corpore sano. Takmičenje se održava u poznatoj areni Palasport Olimipico, koja je izgrađena za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2006. godine. Od tada pa do danasa, ova dvorana je jedna od najbukiranijih prostora za održavanje raznih sportskih i muzičkih aktivnosti.

 

Na ovom prestižnom takmičenju Srbija kao samostalna država učestvuje od 2007. godine, kada je i pobedila s pesmom "Molitva", koju je izvela Marija Šerifović. Nakon toga, samo 2014. niko nije predstavljao Srbiju na Pesmi Evrovizije. 

 

Marija Šerifović
foto: M.M./ATAImages

Na ovom festivalu do sada je izvedeno toliko pesama da je neophodno da neprestano slušate više od 72 sata sve numere kako bi se u cugu upoznali sa njima. Toliko je umetnika prošlo evrovizjskom scenom i toliko su nam doneli uzbuđenja, radosti, dobrog rasploženja, emocija... Ali kako je bilo njima?

 

O tome kakvo je iskustvo Evrovizija, razgovarali smo s bivšim predstavnicama Srbije na najvećem muzičkom takmičenju Starog kontinenta. To su Tijana Bogićević koja je učestvovala na ovom festivalu 2014. godine s pesmom "In Too Deep", Danica Krstić koja je nastupala 2018. godine sa Sanjom Ilićem i grupom Balkanika sa pesmom "Nova deca", zatim Nevena Božović, koja je učestvovala u sastavu "Moje 3" 2013. godine s "Ljubav je svuda", ali i samostalno sa pesmom "Kruna", kao i s devojkama iz grupe "Hurricane", koje su izabrane da predstavljaju Srbiju 2020. godine sa pesmom "Hasta la vista", tj. sa pesmom "Loco, loco" 2021. godine. 

 

Evrovizija
foto: Niels Wenstedt / POOL

Prvo smo se zapitali šta to one nisi stigle da urade, a da bi, kada bi ponovo otišle, želele da ostvare?

 

Tijana Bogićević

 

— Da uđem u finale.

 

Danica Krstić

 

— Kada bih išla opet na Evroviziju definitivno bih volela da idem sa manje stresa nego prvi put, pretpostavljam da bih se više družila sa učesnicima i naravno više bih volela da imamo vremena i za obilaske grada u kom se nalazimo. Što se tiče samog nastupa, ništa ne bih menjala, jer smo dušu ostavili na toj sjajnoj sceni.

 

Balkanika
foto: Youtube/printscreen

Hurricane

 

— Iskrene da budemo, nista određeno. Sve smo u vezi Evrovizije ostvarile. To je jedno posebno iskustvo koje je samo po sebi sasvim dovoljno da doživite, da predstavljate vašu zemlju na jednom takvom velikom takmičenju.

 

Nevena Božović

 

— Svakako sam se uvek nadala dobrom plasmanu. Za mene najuspešnija Evrovizija ostaje dečja, tada sam osvojila 3. mesto.

 

Sledeće nas je interesovalo koje to evrovizijsko iskustvo bi im prijalo da ponovo da osete, a na koje greške bi više obratile pažnju?

 

Tijana Bogićević

 

— Obratila bih pažnju da više uživam u takvoj jednoj prilici. Evroviziju treba doživeti, a evrovizijska scena je zaista nešto posebno. Svakako bih sledeći put bila mnogo “prisutnija” u svakom momentu.

 

Tijana Bogićević
foto: Damir Dervišagić

Danica Krstić

 

— Najlepši deo Evrovizije su mi bili evrovizijski fanovi, od kojih dobijete mnogo ljubavi, koje vam ponekad i zafali za vreme celog procesa. Ono našta ne bih obraćala pažnju jesu skandalozni naslovi u novinama i ko će šta da kaže, jer moja velika greška je bila moja mladost i to što do tada nisam bila opletena od strane javnosti. U suštini, trudila sam se da karijeru ne gradim na skandalima i u tom trenutku mi je izuzetno bilo teško da prihvatim neki loš naslov jer smatram da sam sve radila čiste duše.

 

Hurricane

 

— Evrovizijsko iskustvo, pa možda da ponovo stanemo na tu bini, zapevamo, osetimo energiju kojom zrači evrovizijska publika, to je baš poseban osećaj kojem uvek možes da se vraćas.

 

Što se tiče grešaka, iskrene da budemo, nije ih bilo. Mi smo imale fenomenalnu organizaciju, o svemu se mislilo na vreme tako da smo bile zadovoljne od početka do kraja.

 

Nevena Božović

 

Na poslednjoj Evroviziji u Izraelu sam zaista uživala u svakom danu i svim obavezama. Ipak, to je sve veliki stres, odgovornost i uzbuđenje. Mislim da bih definitivno birala i radila stvari koje su isključivo bitne za evropsku promociju, verovatno tako sačuvate više energije i sebi smanjite obaveze svih tih dana tokom priprema.

 

Hurricane
foto: Profimedia

Šta je to najinteresantnije što se dešava iza scene, tj. tokom evrovizijskih dana, odnosno proba?

 

Tijana Bogićević

 

— Sve što stane u tih 15 dana boravka tamo je za mene bilo potpuno novo iskustvo. Druženje sa predstavnicima drugih zemalja, evrovizijski partiji na kojima se takođe nastupa, fanovi koji su fenomenalni i osećaj da ste postali deo evrovizijske porodice. Jednostavno grad u kojem se održava Evrovizija postane potpuno u tom znaku i ja sam imala osećaj kao da dve nedelje vodim život u paralelnom univerzumu.

 

Danica Krstić

 

— Naši dogovori, pravljenje strategija kako da budemo što bolji, rituali za podizanje energije i kolektivnog duha, pripreme kako psihičke tako fizičke, prepričavanje osećaja za vreme nastupa, korekcije nastupa, kostima, itd. Zapravo iza scene se najveći deo posla završava i sve to na čemu radite iza scene, na sceni posle pokazujete ljudima u cela tri minuta pesme.

 

Nevena Božović
foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Hurricane

 

— Upoznavanje sa fanovima, pubilikom koja dolazi sa svih strana sveta, druženje sa drugim takmicarima, razgledanje grada, upoznavanje njihove kulture, hrane, uživanje na žurkama koje su specijalno napravljene za fanove. Mada, moramo da naglasimo da ovo samo zvuči kao da je tamo provod 24h ali nije. Ozbiljna je organizacija, mnogo proba ima koje dugo traju, tako da se u suštini najmanje spava.

 

Nevena Božović

 

— Ta količina profesionalizma je nešto o čemu sanjam i volela bih da se tako radi i u našoj zemlji. Svako ceni tvoje vreme, trudi se da dobiješ maksimum. To je zaista privilegija za jednog muzičara. A što se tiče zanimljivosti, ima ih zaista puno. Evroviziju prate mnogobrojni koncerti, snimanja, to je uvek interesantno pratiti sa strane.

 

Kako bi slikovito opisale svoj najlepši, a zatim najstresniji dan na Evroviziji?

 

Tijana Bogićević

 

— Svi dani su bili prilično stresni zbog količine obaveza koje tamo imate, ali to su sve slatke muke. Kad idete da radite ono što najviše volite samo budete zahvalni na toj prilici. Stati na tu scenu je najlepši osećaj na svetu.

 

Danica Krstić

 

— Najlepši dan je za mene bio dan polufinala kada su nas neočekivano proglasili prvim finalistima, a najstresniji mi je bio četvrti dan kada sam ostala bez glasa od umora i nespavanja.

 

Evrovizija
foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images, Shutterstock Editorial / Profimedia

Hurricane

 

— Najlepsi dan tj. trenutak, bilo ih je dva. Prvi kad smo ugledale Mariju Šerifovic koja se pojavila kao iznenađenje za nas i bila sve vreme sa nama, davala nam podršku i savete, a drugi je bio kad smo saznale da smo prošle u finale. Mnogo smo bile srećne.

 

Najstresniji dan je bio na dan prvog pojavljivanja na bini, uživo. Ali brzo je i to prošlo, posle par sekundi smo se opustile i uživale u nastupu.

 

Nevena Božović

 

— Finale, 3, 2, 1...kreći. Nema nazad, i nema vremena za ispravke. To je što je, svi te gledaju i slušaju i nikada ne zaboravljaš ta tri minuta, zaista.

 

Koji bi savet mogle da date Konstrakti, koji bi mogao da doprinese njenom što boljem plasmanu?

 

1 / 5 Foto: Matteo RaseroGRM FOTO / LaPresse / Profimedia

 

Tijana Bogićević

 

— Mislim da Konstrakta apsolutno zna šta radi i da bi ona nama mogla da da poneki savet. Mi smo tu da navijamo iz sveg srca!


Danica Krstić

 

— Moj lični utisak je da se ona savršeno snalazi, da ima svoj specifičan način muzičkog izražavanja zbog kog je već uspela da pridobije simpatije Evrovizijskih fanova, tako da ja nemam nikakav savet, ali svakako ima moju punu podršku da bude to što jeste i da samo tako nastavi!

 

P.S. navijam da uđe bar u top deset!

 

Ana Đurić Konstrakta, Konstrakta
foto: Youtube Printscreen

Hurricane

 

— Pa sve ono što ona do sad već i jeste uradila, a to je da se dobro spremi, da bude sigurna u sebe, u svaki deo samog nastupa i da se prepusti tom osećaju. Sve ostalo će doći samo od sebe prirodnim putem. Nek se dobro zabavlja i uživa u svakom trenutku.

 

Nevena Božović


— Da uživa u svakom danu, i pre svega nastupu koji ostaje za ceo život. Želim puno sreće Konstrakti i njenom timu, našoj delegaciji. Svim srcem sam uz njih!

 


 

 

makonda-tracker