Šaban Šaulić: Podržavam izbore svoje dece

0
Čuveni pevač Šaban Šaulić priča kako dinamičan brak i deca koja ga čine ponosnim predstavljaju temelj na kome je postigao uspeh, ali i ističe da se ne bi odrekao hedonističkog života ni zbog svoje porodice
foto: Zoran Kuzmanović Munja, Story arhiva, Story press
foto: Zoran Kuzmanović Munja, Story arhiva, Story press

Legendarni pevač narodne muzike Šaban Šaulić (60) jedan je od malobrojnih muzičara koji na javnoj sceni uživa poštovanje ne samo zbog profesije kojom se uspešno bavi godinama, nego i zbog svoje skromnosti. Davnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka otpevao je kultne pesme uz koje su se mnogi zaljubljivali, ali njegovo srce još tada je očarala supruga Goca (53) s kojom se dva puta venčao. U skladnom odnosu pronašli su najlepšu oazu, koju su upotpuni naslednici Sanela (35), Ilda (32) i Mihajlo (27), na koje je danas jako ponosan. U intervjuu za Story, otkriva šta mu danas pričinjava najveću sreću, ali i kakve savete daje svojoj deci.

Story: Vaša starija ćerka je u vezi sa fudbalskim asom Zoranom-Batom Mirkovićem. Kako vam se dopada izbor vaše ćerke?

- Bata je predivan čovek. Imao sam priliku da se s njim družim u nekoliko navrata i nemam zamerku na Sanelin odabir. Znao sam da je gospodin u kopačkama, ali nisam znao da je i mimo toga izuzetan čovek. Doduše, meni je bio drag i njen bivši suprug Ivan Adžić, ali eto, kad nešto ne ide, ne ide. Mislim da je Sanela napravila pravi izbor, a ostalo je na njima.

Story: Da li utičete na odabire partnera svoje dece?

- Nikada nisam želeo da se mešam u izbor svojih ćerki jer mislim da svako treba sebi da nađe sreću. Ako su one zadovoljne i ja sam, a uvek sam tu za njih ako im treba savet ili podrška.

Story: Šta su vaše ćerke Sanela i Ilda i sin Mihajlo nasledili od vas?

- Nasledili su muzikalnost, ljubav prema pesmi, a biću neskroman i poštenje. Stvarno sam ponosan na svoju decu jer su izrasli u divne ljude. Žao mi je što nisam imao dovoljno vremena da im se posvetim dok su bili mali jer sam zbog posla često bio odsutan. Ipak, bili smo uvek tu jedni za druge kada je bilo potrebno i tako je ostalo do danas. Oni su moja velika podrška, a trudim se da im se revanširam. Jedino zbog čega danas žalim jeste to što nisam podržao Ildu u vreme kada je želela da počne da se bavi pevanjem, ali ona je sama snimila album i dovela me pred svršen čin. Zato sada želim da joj to na neki način nadoknadim pa sam nedavno napisao nekoliko pesama koje će biti na njenom novom albumu.

Story: Zbog čega ste se u mladosti razveli od supruge Goce pa se ponovo s njom venčali? Da li vam je bilo teško da kažete kako ste pogrešili i da date novu šansu ljubavi?

- Naš razvod je bio mladalačka greška, mada je činjenica da sam ja bio taj koji je zabrljao. Izlazio sam sa drugarima, dešavalo se da me po dva, tri dana nema kod kuće, a kada dođem, odmah odem na put na petnaest dana. Mojoj Goci to nije odgovaralo, prebacivala mi je, ali nisam je ozbiljno shvatao. I onda je ona jednog dana podnela zahtev za razvod, pokupila decu i otišla od kuće. Moram da priznam da me je to u trenutku otreznilo. U jednom danu, umesto nas petoro, bio sam sam u kući. Bilo je vrlo mučno, ali je, na sreću, trajalo svega dvadesetak dana. A što se Goce i našeg odnosa tiče, nikada nisam želeo da je menjam, ni tada, a ni danas.

Story: Na koji način danas pobeđujete monotoniju u braku i utiče li na dinamiku i činjenica da često menjate mesta prebivališta?

- Naš brak je tokom svih ovih godina bio sve samo ne monoton, ali ne mislim da promena prebivališta ima mnogo veze s tim. Uostalom, već dugo živimo na trenutnoj adresi i koliko znam, nećemo je skorije menjati, mada se kod Goce nikad ne zna. Ona je naprosto dinamična žena koja živi brzo, za razliku od mene koji sve više težim miru i odmoru. Te razlike i čine lepotu našeg zajedničkog života.

Story: Da li se dešavalo da se sa turneje vratite kući i na vratima saznate da ona više nije vaš dom jer ju je vaša supruga u međuvremenu prodala i kupila drugu?

- U to vreme preselili smo se iz kuće u kojoj smo već dugo živeli. Vratio sam se umoran sa nastupa, a taksisti sam rekao da me vozi kući i mahinalno mu dao adresu na koju sam navikao. Tek kada me je dovezao, setio sam se da više ne živimo tu. Jedino što nije istina jeste kako nisam imao pojma da smo promenili prebivalište, vrlo dobro sam znao, ali sam to naprosto smetnuo s uma.

Story: Poznato je da najveći deo godine provodite u vikendici, u Krčedinu, pecajući i odvojeno od svojih najmilijih. Utiče li ta vaša stalna razdvojenost na odnos sa suprugom?

- Mislim da je to jedna od stvari koje čine da naš brak savršeno funkcioniše. Kada se vratim sa turneja, obično želim mir, a njega nigde ne mogu bolje naći nego u Krčedinu. Goca ima obaveza preko nedelje, zbog čega mora da bude u Beogradu. U tom slučaju bih po ceo dan bio prinuđen da sedim kod kuće, što mi ne bi prijalo, a s druge strane ona ne bi bila srećna u Krčedinu jer stalno pecam, a uveče sedim sa svojim društvom, dok su njena interesovanja drugačija, pa je ovakvo rešenje najbolje. Uostalom, i Goca i deca kad god požele da se vidimo, svrate u vikendicu, tako da moje odsustvo ne utiče na naš odnos. Čak ga, čini mi se i poboljšava jer nam daje priliku da se uželimo jedni drugih.

Story: Da li biste se tog hedonizma odrekli ako bi supruga to zahtevala od vas?

- Ona me previše dobro poznaje da bi to ikada i tražila od mene.

Story: Umete li s vremena na vreme da se s društvom prisetite kafanskog života?

- Tokom godina smanjio sam piće, ali ga se nikada nisam odrekao, a muzika je moj život, tako da i danas umem da se nađem sa društvom u takvoj atmosferi. Doduše, ređe idemo u kafanu, mnogo više volimo da sedimo kod mene u vikendici uz riblje specijalitete, piće i pesmu.

Story: Kako se pripremate za koncert 25. novembra u Sava centru?

- Pošto me glas služi čini mi se bolje nego ikada, jedino čime se u ovom trenutku bavim jeste izbor repertoara. Porodica je tu da me podstakne kada izgubim volju i da nije bilo njih verovatno se ne bih ni odlučio da organizujem koncert.

Moni Marković

makonda-tracker