Dragan Kojić Keba: Upecan sam, upotrebljen i zloupotrebljen

10
Pevač Dragan Kojić Keba govori o detaljima višegodišnjeg sudskog procesa po čijem završetku je dobio vanbračnu ćerku, ističe da ne beži od alimentacije, ali da duboko oseća kako dete nije njegovo i otkriva da i pored preljube još uživa poverenje svoje supruge
foto: Luka Šarac, Vladimir Šporčić, Kurir, Story arhiva
foto: Luka Šarac, Vladimir Šporčić, Kurir, Story arhiva

Otkako je pre jedne decenije na inicijativu tekstopisca Ljiljane Jevremović (41) prvi put u javnost procurela informacija da je Dragan Kojić Keba (52) nakon kratke ljubavne afere sa njom dobio vanbračnu ćerku Inu, u životu ovog poznatog folk pevača otvoreno je jedno novo poglavlje. Godine dokazivanja da dete nije njegovo, iako nije poricao da je sa dotičnom imao seksualni odnos, rezultirale su velikim novčanim sumama koje je platio za zaostale alimentacije nakon što je sud u Strazburu ipak doneo presudu da je on otac. Iako se u nekoliko navrata ovim povodom obraćao javnosti, pevač prvi put u intervjuu za Story detaljno govori o tome zašto je i kako siguran da on nije otac, da li je i koliko njegovo neverstvo poljuljalo brak koji već dvadeset pet godina neguje sa suprugom Oljom, šta su mu na sve to rekla deca Nataša i Igor...

Story: Dok Ljiljana tvrdi da je urađena analiza krvi koja skoro neoborivo ukazuje da ste vi otac njene ćerke i da ste zbog toga odbili DNK test, vi kažete da su u pitanju isfingirani rezultati. Zbog čega niste želeli da se testirate i na taj način okončate agoniju?

- Svima u pisanim medijima proteklih godina bilo je poznato s kim je ta osoba bila u vezi i kakva je to ličnost. Ne želim da iznosim detalje da ne bih uznemiravao nečije porodice, kao što je ona pretnjama i ucenama uznemiravala moju. Na prvi poziv suda otišao sam u Zavod za transfuziju na osnovnu analizu krvi jer sam bio siguran da sa tim nemam ništa. I tada nisam bio isključen kao mogući otac jer sam bio jedini proveren. Međutim, tokom daljeg sudskog postupka otkrio sam razne pronevere, prepravljene datume njene poslednje menstruacije što se jasno vidi. Ukazivao sam na te propuste sudu, tražio novu analizu krvi i zbog svih smicalica nisam želeo da odem na DNK analizu verujući da će mi opet nešto biti podvaljeno. Osećao sam se kao jagnje pred klanje. Ipak, kada sam posle mnogo godina želeo da se podvrgnem DNK analizi, nisu mi dozvolili, već su me proglasili ocem. Po zakonu tako mogu, tako je i bilo i postao sam silom otac.

Story: Da li redovno uplaćujete alimentaciju?

- Naravno, svakog desetog u mesecu.

Story: Zbog čega je slučaj trajao osam godina? Ko je odugovlačio i zbog čega?

- Nikada nisam uticao na sud, kao što je to bilo predočeno sudu u Strazburu. Tamo je dotična uspela da izvuče materijalna sredstva, ali oni su time kaznili naš sud zbog navodnog odugovlačenja, s čim ja nemam veze.

Story: Na osnovu čega Ljiljana potražuje još trideset hiljada evra?

- Ako sam zakonom dužan da materijalno obezbeđujem dete, nisam dužan da izdržavam i nju. Posedujem njenu poruku od pre nekoliko godina koja glasi: Samo ti nama budi popularan i zarađuj, a u sudnici je rekla: Baš me briga, sedim kod kuće i računam kamate. Poštujem svaku profesiju, ali da sam radnik Gradske čistoće ne verujem da bi se obrušila baš na mene.

Story: Poznajete uticajne ljude i družite se sa njima. Jeste li tražili njihovu pomoć i savete?

- Kao što sam već rekao, nikada nisam uticao na sud, a dokaz da govorim istinu jeste i taj što izvršni postupak traje već četiri godine, a ja sam rob kamate. Glavni dug samoinicijativno sam platio još pre tri godine i iznosio je 18 000 evra. Potom sam za kamatu dao još 40 000 evra zbog neažurnosti suda i aljkavosti sudskih veštaka. Potražuju još 30 000 evra, ali žaliću se Ustavnom sudu i tražiću zaštitu zakonitosti, a tek onda Strazbur. Da sam ikad od bilo koga uticajnog čoveka tražio pomoć, zar bi to ovako dugo trajalo! A jedini savet koji sam dobio bio je: Plati što moraš, tako je, šta ćeš! Život ide dalje.

Story: Jete li se dvoumili oko svoje odluke kada je devojčica po rođenju bila bolesna. Da li ste tada verovali da je vaš stav ispravan?

- Uvek kažem, a i sada ću: svi smo mi božja deca i zato neka su sva deca ovog sveta srećna, živa i zdrava. Tako mi života mog!

Story: Zašto ste od Ljiljane zahtevali da prekine trudnoću, iako tada niste mogli da znate da li je dete vaše?

- To su čiste laži i izmišljotine. Upecan sam, nahvatan, upotrebljen i zloupotrebljen. Bila je to moja teška greška, a takva škola se skupo plaća. Prijatelji su se šalili na moj račun i govorili da takvu ženu ne bi ni preko sedam jorgana... Isto tako mislim, ali desilo se. Niko nije savršen. Ipak, pravim švalerima se tako nešto ne može desiti. Isto tako, normalna i pametna žena tako nešto ne bi ni uradila, pa se sve može podvesti pod izreku Čega se pametan stidi, time se budala ponosi.

Story: Da li ste čuli za prezervativ?

- Naravno da jesam, ali ne bih o tome govorio jer nisam ni u sudskim procesima. Već sam rekao, sve je bilo planirano i iscenirano, ali naravno ne mojom voljom. Jednostavno, bila je to zona sumraka.

Story: Pojedinci se zalažu za to da se abortus tretira kao ubistvo. Kakvo je vaše mišljenje?

- U odnosu na muškarca žena je privilegovana da odlučuje o rađanju. A šta je motiv konkretno u ovom slučaju, nije teško pogoditi. Svako rađanje deteta je srećan moment, ali nažalost, postoje individualni jednostrani motivi kojih se grozim. Žao mi je što će dete verovatno ovo pročitati, ali nadam se da će majka umeti da joj sve objasni na pravi način.

Story: Jeste li bogobojažljivi i verujete li da postoji neko ko odozgo sve gleda?

- Da, verujem, ali zašto bih se plašio Boga? Bog je istina, Bog je ljubav! Od svih molitvenih tajni svoje duše, otkriću vam samo jednu koju sam lično zapisao u svom srcu otkako znam za sebe: Bože, ako sam za bilo šta u životu kriv i ako sam išta od tebe krio, kazni me i dok sam živ i kada to ne budem bio.

Story: Mnogi su vašu izjavu: Sve može da se kupi, samo ljubav ne, prokomentarisali rečima: Sve može da se kupi, samo ljudskost ne. Kako reagujete na takve i slične komentare?

- Moja ljudskost nikada nije dovođena u pitanje. Svestan sam da od raznih ljudi ima raznih komentara, ali postoji izreka: Nije bitno šta kaže, već ko kaže, a u srcu sam zapisao sasvim drugo: Bitno je i ko kaže i šta kaže, ali je najbitnije kako ja to podnosim, a osećam da sve radim ispravno.

Story: Da li vam se ikada javila želja da upoznate devojčicu?

- Nastojim da uvek budem odmeren i distanciran, isključivo zbog deteta koje je nedužno i od rođenja je postalo predmet manipulacije, ali naravno ne mojom voljom i željom.

Story: Šta ako je dete ipak vaše?

- Zakonski jeste i to moram da poštujem, ali intimno mi sve, dok se sećam tog trenutka, govori da nije tako. A i ako bude, siguran sam da su moji postupci na mestu. U svakom slučaju, neka je dete živo i zdravo, a svako od nas nosi svoj krst. Zbog mene se devojčici nikada ništa loše neće desiti. Za drugo ne mogu da budem odgovoran jer svaka majka kojoj se tako nešto desi, treba da se ponaša dostojanstveno i u skladu sa svojom odlukom. Zakonske obaveze poštujem i ispunjavam, ali zakon moje duše nikada nije i nikada neće prihvatiti silu i ucenu.

Story: Kako ste se osećali kada ste u sudnici prolazili pored Ine?

- Nikada nisam imao problem sa osećanjima. Uvek izađu iz mene kada za njih nema mesta unutar mog bića.

Story: Šta ako ona ipak jeste vaša ćerka?

- Ako se ikada i uverim da je moja, veoma lako ću joj sve objasniti. Do sada u egzistencijalnom smislu sve što je do mene, ja sam ispoštovao.

Story: Šta mislite kako će vaše i Ljiljanino neslaganje uticati na malu Inu?

- Žao mi je. Svih ovih godina sam ćutao upravo zbog mira deteta, ali sada već moram da kažem mnoge stvari. Svestan sam da bole, ali primoran sam na to jer majka tog deteta ne bira sredstva da bi dobila publicitet stalno se pravdajući time da se bori za svoje dete. Treba da se bori, ali ne na ovakav način jer je sramotan.

Story: Kako ste supruzi saopštili da ste je varali? Verujete li da ste se iskupili i da li je to uopšte moguće?

- Nikada nikakva faza iskupljenja nije postojala u mom braku koji traje već 25 godina i trajaće zauvek. Prolazili smo i kroz teže momente i opstali, hvala Bogu. Ne postoji neoprostiv greh, već neokajan.

Story: Da li ste uspeli da povratite poverenje koje je sigurno bilo poljuljano, ako ne i uništeno?

- Uvek sam imao poverenje svoje supruge i imaću ga, a što se tog slučaja tiče, od samog početka je bila iznad svega toga. Kako smo uspeli to je samo naša stvar i naša tajna. Ako uopšte postoji idealna žena, moja Olja je vrlo blizu toga. Potiče iz harmonične, ugledne i bogate porodice Simić iz Mostara, tako da je materijalnim stvarima i svojim novcem nisam mogao kupiti.

Story: Koliko vam je bilo teško da Olji saopštite kako neka druga žena tvrdi da nosi vaše dete?

- Nisam joj ja saopštio. I danas postoje sačuvane poruke i pretnje na našoj telefonskoj sekretarici od te žene, kao i telegrami koji su stizali mojoj deci. Kada bi to normalan čovek čuo i pročitao, sve bi mu bilo jasno. Namera joj je bila da mi uništi porodicu i karijeru.

Story: Da li ste pokušali da sakrijete aferu?

- Nisam pokušavao. Imam dovoljno godina da se ničeg ne plašim. Nikada nisam gradio karijeru na skandalima i gazio preko živih. Na nedavnom ročištu dotična je, iako je to strogo zabranjeno, uvela novinara što samo pokazuje njeno pravo lice i želju za publicitetom. Ne verujem da je neko u ovoj zemlji do sada dao 60. 000 evra za alimentaciju i redovno plaća ostalo. Njen sledeći potez jeste napad na moju imovinu, što je i izjavila. Evo, reći ću javno da sve što imam i što se može ostaviti, ostavljam svoj deci Nataši i Igoru za svaki slučaj. Neka i na ovaj način bude zapisano.

Stroy: Kako je došlo do toga da ste Ljiljana i vi od ljubavnika stigli do neprijatelja? Kada ste i kako uplovili u aferu za koju ona tvrdi da ste je vi inicirali?

- Što se toga tiče, kako se to dogodilo i na kakav način za mene je isto kao da se nikada i nije dogodilo. Bio je to početak njenog prljavog plana.

Story: Šta vas je navelo na takav čin? Da li je vaš brak tada bio u krizi?

- Nikada moj brak nije imao nerešivu krizu i želim svim ljudima dobre volje da imaju takav brak i razumevanje. Jednostavno, ja sam upao u klopku.

Story: Jeste li pre, ili posle imali neku drugu vanbračnu vezu?

- Suvišno i nepotrebno pitanje jer šta god da vam kažem nećete mi verovati.

Story: Da li vas je neka laž koju ste tokom tog slučaja eventualno izrekli skupo koštala?

- Već sam rekao, ja sam uvek za istinu. Svakom problemu gledam pravo u oči, a svoju grešku skupo sam platio. Ne postoji neoprostiv greh nego neokajan, a ja svoje grehe okajavam na pravi način. Ko to ne radi, sa đavolom je drug.

Story: Hoćete li moći da sebe jednog dana pogledate u ogledalo, ako ipak shvatite da je Ina vaša ćerka?

- Znam da sam ispravan i kvalitetan čovek, a ovo pitanje je pravo za majku tog deteta.

Story: Možete li za sebe da kažete da ste dobar čovek?

- Ostavljam to drugima da procenjuju i kažu.

Story: Ljiljana je u medijima navodila kako ste tražiti da se dete odrekne majke, a da za uzvrat vi budete u kontaktu s ćerkom. Ne mislite li da je to surovo?

- Ne zanimaju me komentari za koje prvi put čujem. Čista manipulacija javnosti.

Story: Kako su vaši sin i ćerka reagovali na saznanje da možda imaju polusestru?

- Sa mojom ćerkom Natašom i sinom Igorom sve je u najboljem redu, a tako je uvek i bilo.

Story: Da li su vas oni ikada nagovarali da priznate Inu?

-  Nijednog momenta harmonija u mojoj porodici nije narušena zbog tog slučaja jer sve na pravi način i s ljubavlju čvrsto držim pod kontrolom. 

Story: Jesu li vas oni osuđivali zbog prevare?

- Punoletni su i imaju pravo na svoje mišljenje koje mi uvek kažu. Učio sam ih i svaki dan im ponavljao da, ako učine nešto loše, moraju to da mi kažu, a lepo mogu da zadrže i za sebe.

Story: Da li ste podržali ćerku kada je odlučila da se obrazuje u Americi, daleko od rodnog doma?

- Naravno da jesam. Završila je Muzičku akademiju sa čistom desetkom, a potom je otišla u Izrael na prijemni ispit za Berkli, dobila je najvišu ocenu i punu stipendiju kao izuzetan talenat. Odabrana je od 4000 studenata, a radila je i kao predavač dva predmeta na Berkliju gde treba da diplomira. Trenutno je u Los Anđelesu gde gradi svoju karijeru, a Igor se nedavno vratio sa Kipra i kao fudbaler čeka povoljan angažman, nažalost, van granica naše zemlje jer su dešavanja u našem fudbalu katastrofalna.

Story: Smatrate li da je na njenu odluku uticala i činjenica da je proživljavala javni linč kome ste bili izloženi?

- Taman posla. Da sada ovo pitate nju, videli biste joj osmeh na licu i sve bi vam bilo jasno. Uvek sam na pravi način vaspitavao svoju decu, baš kao i Olja. Svima od srca želim da imaju skladnu porodicu kao što je moja.

Story: Verujete li da su vaši naslednici izrasli u valjane ljude koji umeju da cene snagu i moć zdrave porodice?

- Olja i ja vrlo dobro znamo kakva su naša deca, a nismo zabrinuti kakva će biti njihova. Pametni roditelji dopuštaju svojoj deci da nekada i pogreše. Olja je stroža, a ja balansiram. I danas ih učimo da uvek budu zadovoljni sobom i zahvalni svemu na pravi način.

Story: Na koga vaša deca karakterno više podsećaju. Na vas, ili na vašu suprugu?

- Svi smo mi kao slavuji u kući i kada pričamo čini mi se kao da pevamo. Oni su pravi spoj naše ljubavi, na pravi način.

Story: Čime vas je Olja osvojila i zbog čega ste odlučili da baš s njom stupite u brak?

- Ništa mi nismo odlučivali. Jednostavno, desila se prava istinska ljubav. I sve što nas spaja jeste ono najlepše, a ono što nije, još čvršće nas veže. Olja je besprekorna i u mnogim stvarima je onakva kakav bih ja voleo da budem. Dopunjavamo se na pravi način i zbog toga trajemo, a ako ljubav pukne iz bilo kog razloga, to onda i nije bila ljubav. I u našem braku postoje nesuglasice i različita mišljenja, ali na sve to gledamo kao na kreativni sukob i uvek nađemo zajedničko rešenje.

Story: Ima li u vašem odnosu ljubomore i nekih nesporazuma?

- Ne.

Story: Šta trenutno radite?

- Spremam dva albuma, jedan je crni album na više jezika, ciganski, rumunski, grčki, turski... A drugi će biti na našem jeziku i radni naslov mu je beli album.

Story: U čemu nakon višedecenijskog rada pronalazite motivaciju?

- Nikada je nisam ni tražio, to jednostavno postoji u meni. I kao što je muzika vasiona gde ne postoji početak i kraj, tako je i moja duša natopljena uvek pravim i iskrenim motivima. Muzika je odabrala mene da budem ovo što jesam i to je moja sudbina. Zato kažem hvala Bogu i narodu.

Story: Kako je došlo do vaše saradnje s Mlađanom Dinkićem?

- Spontano i na pravi način. Dinkića doživljavam kao muzičara koji voli da svira i komponuje, što dobro radi, a ja sam bio prvi koji je široj javnosti otkrio njegov muzički talenat.

Story: Planirate li da priredite i beogradski koncert?

- Već jedanaest godina nisam u Beogradu imao solistički koncert, a u karijeri sam ih u srpskoj prestonici imao ukupno pet. Biće, ne žurim nigde, ima još vremena.

Moni Marković

makonda-tracker