M.I.A: Ćerka revolucije

0
Kontroverzna umetnica, pevačica M.I.A. ćerka revolucionara Arulara Pragasama, poznata je po spotovima koji izazivaju mučninu jer opisuju surovost života
foto: Guliver, Red Dot
foto: Guliver, Red Dot

Britanska umetnica M.I.A. rođena je 18. jula 1975. godine u Londonu pod imenom Mathangi Maya Arulpragasam, kao ćerka inženjera, pisca i političkog aktiviste Arulara Pragasama i krojačice Kale. Njeni roditelji su Hindu, šrilankanskog i tamilskog porekla. Par se upoznao u jednom pabu u Londonu, a venčali su se kako bi Kala mogla da produži boravišnu vizu. U braku im se prvo rodila Kali, a potom i Maja, a kada je ona imala šest meseci, svi zajedno su se preselili na sever Šri Lanke gde im se rodio i brat Sagu. Kada su se doselili njen otac je postao politički aktivan, prihvatio je ime Arular i ubrzo je postao jedan od osnivača studentskog pokreta poznatog pod nazivom Eelam Revolutionary Organisation of Students (EROS), ali i Tamilski tigrovi. Ova grupa ima za cilj uspostavljanje nezavisne vlasti u severoistočnoj Šri Lanki. Zbog građanskog rata prvih devet godina života pevačica je provela u izbeglištvu, uglavnom po napuštenim kućama u Indiji. Kontakt sa ocem bio joj je znatno otežan i sveden na minimum, a školu je završavala u manastirskim zdanjima gde je razvila smisao za slikarstvo i umetnost. Sa majkom, sestrom i bratom odselila se u London 1986, gde je odrasla i naučila engleski.



Diplomirala je likovnu umetnost, film i video na Central Saint Martins College of Art and Desing. Ubrzo potom preselila se u Njujork, gde je upoznala svog verenika, Bendžamina Bronfmana Zakarija, poznatog pod imenom Bendžamin Bruer. On je osnivač Zelene sove, organizacije za zaštitu životne sredine, ali i muzičar. Njih dvoje su nerazdvojni od prvog dana kada su se sreli i trenutno živi u Los Anđelesu, gde je M.I.A. u februaru 2009. godine rodila sina Ikhida Edgara Arulara Bronfmana. M.I.A. je još 2008. godine trebalo da nastupi na EXIT-u, međutim zbog činjenice da je ostala u drugom stanju morala je da otkaže taj nastup, kao i celokupnu turneju. Ipak, sa zakašnjenjem od tri godine ona stiže na mejnstejdž Exita provokativnija i uzbudljivija nego ikada, sa novim albumom pod nazivom Maya, na kom se prepliću hip-hop, dens, pank i rejv elementi.

Šta publika može da očekuje na vašim nastupima?

- Moji fanovi treba da očekuju neočekivano, i sigurno ću im svojim nastupom opravdati izostanak sa scene.

Često Lejdi Gagu porede s vama. Da li vam to smeta?

- Njene pesme više podsećaju na moj fazon, nego što je to slučaj s mojim numerama. Muzika joj nije ni izbliza uvrnuta i alternativna koliko bi ona to želela.

Ipak u poslednje vreme ona je stekla ogromnu popularnost. Kako to komentarišete?

- Volim da budem autsajder, to je prava stvar. To sam i dokazala spotom za pesmu Born Free, sa aktuelnog albuma, koji su zabranile sve TV stanice, ali i Youtube, jer u velikoj meri sadrži scene golotinje i nasilja. Svet je prepun foliranja.

Kao majka, vaspitavate li svog sina da bude borac u životu?

- Ne vaspitavam ga tako jer verovatno to ima urođeno u sebi. Mislim da su mlade generacije sve luđe.

U kom smislu?

- Klinci su rođeni u ovim ludim vremenima i sami po sebi moraju da budu otporni na milion i jednu stvar. Iako mislimo da smo sve videli i kako ne postoji gore, sigurna sam da nije tako, a kao dokaz za to jeste i činjenica da su i naši roditelji mislili da je najgore prošlo, a onda ih je budućnost iznenadila. Svaka generacija dobija mnogo više i intenzivnije, a da bi sve podnela mora da bude još hrabrija.

Verujete da su vaši baba i deda verovali kako su bolje prošli od vas?

- Da, tako mislim. Kada se osvrnem na njihovo vreme, bio je sporiji tempo, nije bilo žurbe u načinu života. Poštovale su se porodičnih vrednosti, jeli su bolju hranu. S druge strane, generacija moje bebe tokom čitavog života boriće se samo za sticanje materijalnog. Biće  više izolovani i upućeni na tehnologiju.

Kako ste se vi i Ben upoznali?

- U tom periodu sam nastupala i radila dosta, bila sam preumorna i osećala sam se kao isprženi komad mesa. Sećam se da sam jednog dana tako lutala između poslova i slučajno srela Bena. Proveli smo noć u klubu, puštala sam mu muziku i on je zaista umeo da sluša. Od tog dana moj život nije bio isti. To je ono što se dogodilo!

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker