Ana Ljubinković: Simbolika plavog zeca

1
Modna kreatorka Ana Ljubinković otkriva šta joj je poslužilo kao inspiracija da kreira torbu sa printom plavog zeca za Dizajnerski mesec i opisuje kako i u kojim prilikama ona može da se nosi
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Jedna od najuspešnijih mladih srpskih kreatorki, Ana Ljubinković, uplovila je u svet mode pre sedam godina kada je nakon završetka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu kreirala prvu žensku kolekciju koja je nosila naziv Hvala ti za drvo bibera. Anino viđenje mode zasniva se na smelom kombinovanju boja, desena i detalja, a odlika svih njenih kolekcija je i posvećenost ručnom radu kroz koji je ova mlada dizajnerka ostavlja svoj lični pečat na komadima koje kreira. Ovog proleća rado je prihvatila poziv da prvi put učestvuje u Dizajnerskom mesecu magazina Story, u okviru kojeg će predstaviti torbu sa neobičnim printom plavog zeca.

Story: Kakvo je vaše mišljenje o ovoj akciji?

- Divno je što magazin koji ima tiraž kakav ima Story podržava srpsku modu već treću godinu zaredom. Moda je deo srpske kulture i lepo je da se publika upozna sa tim šta se dešava na našoj modnoj sceni koja je najjača u regionu. S druge strane, čitaoci su u prilici da dođu do jedinstvenih i zanimljivih modnih komada po pristupačnim cenama, što je neprocenjivo.

Story: Koliko učešće u ovoj akciji znači za vašu karijeru?

- Pošto ova akcija zahteva da se i dizajner eksponira u javnosti, dosta sam oklevala jer ne volim preveliki publicitet. Ipak, smatram da je bitnije da se na ovaj način podrži ne samo ono šta ja radim godinama, već sve ono lepo što se dešava na našoj zanimljivoj modnoj sceni. Nadam se da će Dizajnerski mesec skrenuti pažnju na malu, ali vrednu i zanimljivu srpsku modnu scenu.

Story: Gde ste pronašli inspiraciju kada ste kreirali torbu?

- Zahtev je bio komercijalna, jednostavna torba sa printom. Zamislila sam da to bude nečija omiljena neobavezna torba za letnje dane, a nacrtala sam zeca kao simbol životinje koja je najviše iskorišćavana u laboratorijskim testovima, i koja najčešće završava kao modni detalj u vidu nekakvog šala ili kragne - što naravno ne podržavam. Volim životinje i svaki vid njihovog iskorišćavanja zarad mode vidim kao apsolutno neprihvatljiv.

Story: Za koliko je nastala skica?

- Ovaj crtež sam još ranije pripremila kako bih ga primenila za majice, ali se uz male korekcije uklopio i na Story torbi.

Story: U kojim prilikama bi naše čitateljke mogle da nose torbu?

- Idealna je za letnje dane, odlazak na kafu sa prijateljicama, za izlet i plažu, za šetnju kućnog ljubimca i izlazak na kolače. Jednostavno, za prilike u kojima se uživa u životu.

Story: Da li dame moraju obavezno da usklade boju cipela i torbe?

- Eklektika kao stil mi savršeno odgovara. Često žene greše kada misle da je dovoljno ako su uklopile cipele i torbu. Bitna je celokupna slika.

Story: Kako izgleda savršen stajling uz vašu torbu?

- Omiljena majica i farmerke, cipele u boji, nešto od nakita i torba.

Story: Da li se ona slaže i uz druge predmete iz Dizajnerskog meseca, baletanke, haljinu i naočare?

- Lepo je što su svi predmeti stilski različiti tako da će svako naći ponešto šta će mu odgovarati. Torba bi, rekla bih, najbolje išla uz baletanke Ivane Rabrenović, a haljina Verice Rakočević uz naočare Karima Rašida.

Story: S obzirom na to da je kampanja već počela, kakve reakcije dopiru do vas?

- Ljudi se raduju jer će moći da nabave ove lepe dizajnirane stvari po povoljnim cenama. Vode računa o datumima da se nešto ne bi propustilo i to je lepo.

Story: Torba će biti dostupna u crnoj boji sa plavim printom. Kako ste odlučili da budu baš te boje?

- Ova torba jedna je od onih koja će se nositi tokom celog leta po gradu, na Adi i ostalim plažama, pa sam crnu izabrala iz praktičnih razloga, slaže se uz sve, ali je plava ipak moja omiljena nijansa.

Story: Šta je hit ove sezone u svetu mode?

- Najbitnije je pronaći sopstven stil. Lako je prelistati časopise i obući se po savetu iz modnog magazina. Ono što ipak niko ne može da nas nauči jeste to ko smo mi sami, pa su modni saveti samo opšte primenjivi. Ko uspe da bude drugačiji i protumači modne trendove na sopstveni način, i ako uz to nosi komade domaćih modnih dizajnera, za mene je to pun pogodak. Lepo je od Storyja što će cela Srbija moći ovog leta da nosi komade sa potpisima domaćih kreatora, ali i imena kao što je Karim Rašid.

Story: Da li je teže kreirati za široke narodne mase nego limitirane kolekcije?

- Nikada nisam kreirala za široke modne mase, i mislim da je to i teže. Razlog je jednostavan: nikada jedan dizajner iz Srbije u tom smislu neće moći da prevaziđe Zaru i suludo je i pokušavati. Mnogo je zanimljivije, zabavnije i kreativnije praviti odeću kakvu samo ja kao modni dizajner mogu da zamislim. Takva odeća sigurno ne može nigde da se kupi osim kod mene u radnji i radnjama mojih kolega.

Story: Stiče se utisak da nakon Dizajnerskog meseca ne postoji sujeta između kreatora. Slažete li se s tim?

- Naši modni dizajneri se lepo slažu i međusobno podržavaju jer nas je malo i svi se poznajemo. Da nije tako, ne bi nastala prva beogradska dizajnerska četvrt Choomich Design District, što je velika stvar za grad u kome živimo. Još samo da nam se u Čumiću pridruži gospodin Karim Rašid i svi smo na okupu!

Story: Koji je najbolji način za promociju mladih kreatora u Srbiji?

- Mnogo ljubavi prema poslu modnog dizajnera, istrajnost, preciznost, rad, sloboda u izražavanju, originalnost, maštovitost... To sve ne može da ostane neprimećeno.

Danilo Mašojević

makonda-tracker